Forum GelderlandPraat, denk en doe mee
Forum GelderlandPraat, denk en doe mee

Bloembommen en insectenhotels helpen biodiversiteit

 

Bloemen

De bloembommen en insectenhotels in het Goffertpark in Nijmegen zijn mooie voorbeelden om de biodiversiteit te helpen. Gooi jij ook bloembommen in je tuin? Of heb je andere groene ideeën?

Bekijk het filmpje van de aflevering van #Greencapital over biodiversiteit op Youtube.

9  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

 
 

Wilma de Goede 20-05-18 om 23:59

Bloembommen. Rare naam eigenlijk. Een bom klinkt niet erg positief. Ik heb het nog niet uitgeprobeerd. Een vriendin vind het wel revolutionair en wil samen met mij bommetjes gaan kneden om in de dijktaluds te gooien. Maar heb je al gezien hoe vol met bloemen de dijken nu staan. Het is een prachtig gezicht! Geel van de paardebloemen, biggenkruid en boterbloemen. Wit van de margrieten en kamille, Paars van de klavers.
Ik let niet op de beestjes die hier plezier aan beleven, maar die zijn er ongetwijfeld!
Ik laat het weten als ik mijn eerste bommetje heb gegooid.

Bedankt voor je reactie Wilma. Een fietstocht of wandeling over de dijk is met dit mooie weer zeker de moeite waard, vooral als je van bloemen en mooie kleuren houdt. Mocht je nog een bloembom willen gooien, op de site van Guerilla Gardners lees je stap voor stap hoe je er eentje kunt maken: https://bit.ly/2KK7bIh.

Jolanda Timmerman 23-05-18 om 11:32

Helaas geen tuin maar wel geïnspireerd door de instructies van Guerilla Gardners. Helaas is de groenstrook aan het water voor mijn huis net gemaaid ik ben bang dat ik van mijn bloembommen niet veel terug zal zien.
De gemeente mag van mij best bezuinigen op het maai beleid, dat geeft bloemen en planten meer kansen om te groeien en bloeien en dus meer voedsel voor insecten en vogels.

Bedankt voor je reactie Jolanda. Leuk dat je zelf bloembommen hebt gegooid, ondanks dat je geen tuin hebt. Jammer dat er meteen gemaaid is daarna. Hopelijk zorgen jouw bloembommen toch voor mooie nieuwe bloemen en kunnen de insecten en vogels daar ook van profiteren straks.

Bloemrijke bermen dragen niet alleen bij aan het verhogen van de biodiversiteit. Lees het artikel in onze nieuwsbrief Gelderland leeft hoe ze ook helpen tegen de eikenprocessierups https://bit.ly/2toY7Sn. Natuurlijke vijanden van de rupsen met de irriterende haartjes vinden in de bloemrijke bermen namelijk hun eten (nectar), en leggen hun eitjes in de eikenprocessierups die daardoor opgegeten wordt.

Bij twee kantoren van de provincie Gelderland in Warnsveld en Herveld staat een insectenhotel. Adviesbureau Tree-o-logic plaatste de hotels op basis van social return. Lees meer op de site van Boomzorg: https://bit.ly/2u1p7r4. Welke kansen zie jij voor jouw werkgever of bedrijf om bij te dragen aan de biodiversiteit in Gelderland?

Irene Breukers 04-12-18 om 11:23

Super leuk en nuttig idee, die bloembommen! Ik ga zeker in het voorjaar aan de slag.

Forum Gelderland 05-12-18 om 12:38

Hallo Irene, goed om te horen! Succes ermee. Ben benieuwd naar het resultaat!
Groet, Erna (team Forum Gelderland)

Brigitte Wunderink 07-12-18 om 18:51

Leuk idee, die bloembommen. Ga me er in het voorjaar wat meer in verdiepen. En mooi dat het een natuurlijke oplossing tegen de processierups is.
Een insectenhotel hangt bij ons al een tijdje in de tuin, maar ik heb er helaas nog geen bewoners getroffen.