Forum GelderlandPraat, denk en doe mee

mooi voorbeeld de Burgerwindcoöperatie

Ewout Dam 11-06-2018 14829 keer bekeken 3 reacties

In West Betuwe is er een burgerwindcoöperatie in het leven geroepen. Momeenteel zijn wij bezig om ons leden aantal uit te breiden en hiermee meer draagvlak te krijgen in de omgeving. Door lid te worden kunnen inwoners van de regio (en ook van daarbuiten) investeren in de te bouwen windmolens in Geldermalsen langs de A15 en op het terrein van de AVRI. Leden krijgen jaarlijks een rendement van minimaal 4% en maximaal 10% afhankelijk van de hoeveelheid wind en energieprijs. Leden kunnen 1% van hun rendement afstaan aan lokale sportclubs. De coöperatie zal deze 1% verdubbelen om zo lokale betrokkenheid te stimuleren en de samenleving zoveel mogelijk mee te laten profiteren van de windmolens.  Voor meer informatie ga naar de website (volg link).

Afgelopen zaterdag stond er een artikel in de Volkskrant (volg link) over het verdelen van de lusten en de lasten van groene energie. De coöperatie is een mooie eerste stap naar een eerlijkere verdeling van de lusten en lasten. 

Hoe kijken jullie daar tegen aan? Zijn er al meer van deze coöperaties in de provincie Gelderland? En zien jullie andere toepassingen voor coöperaties en energie? Wat zou er beter kunnen? 

3  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

 
 
We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.

Een momentje...

@Ewout, bedankt voor je bijdrage. We zijn ook benieuwd naar andere voorbeelden van dit soort coöperaties in Gelderland en ideeën voor het verdelen van de lusten en de lasten van groene energie. We delen je verhaal in onze tweewekelijkse forum update (nieuwsbrief), op Twitter, LinkedIn en op onze Gaaf Gelderland pagina: https://forum.gelderland.nl/gaafgelderland.

Leefbaar Reeth 20-06-18 om 10:37

Hallo, goed dat jullie bezig zijn met actief bijdragen aan de energietransitie. Wij wonen bij Elst aan de A15 waar al 4 windmolens van een coöperatie staan. We waren er in het begin niet blij mee maar hebben nu goede afspraken met het windpark die ook omwonenden van andere parken kunne helpen en daarmee het draagvlak kunnen vergroten: Slagschaduw terug proberen te brengen naar nul want als je ergens weerstand van krijgt is het dit: https://www.youtube.com/watch?v=n88IMdGTZyM

Lampen op de molen niet laten knipperen. Gebiedsfonds van €1/mWh voor groene en sociale projecten in de omgeving. Planschadeprocedure voorkomen door al vooraf een reëel aanbod voor planschade te doen aan betrokken aanwonende woningeigenaren. Dat meteen duidelijk maken als ook de locatie van de molens bekend wordt gemaakt. Voorkomt heel veel gedoe en geld uitgeven aan advocaten. We vinden het fijn dat we het zo met Windpark Nijmegen-Betuwe gaan oplossen!

Forum Gelderland 20-06-18 om 14:40

Dank voor je reactie. Goed om ervaringen te delen! We hebben je twitterbericht geretweet (met link naar dit forum-item), maar dat had je waarschijnlijk al gezien?