Forum GelderlandPraat, denk en doe mee

Help je mee om álle Gelderlanders aan het fietsen te krijgen?

ProfielfotoWilma de Goede 12-09-2018 12837 keer bekeken 8 reacties

Veel Gelderlanders gebruiken de fiets als dagelijks vervoermiddel. Om álle Gelderlanders op de fiets te krijgen, houden we de campagne ‘Heel Gelderland Fietst’. Omdat wij ervan overtuigd zijn dat fietsen bijdraagt aan prettig wonen, werken, studeren en ontspannen. Deel je deze overtuiging ook?

De fiets is er voor iedereen

Fietsen is goed voor je gezondheid en je welzijn. Veel Gelderlanders groeien op met de fiets. Maar niet voor iedereen is de fiets een vanzelfsprekend dagelijks vervoermiddel. Die groep mensen willen we graag bereiken.  Mensen die geen fiets hebben, niet  durven te fietsen of een andere reden hebben om niet te fietsen willen we een steuntje in de rug geven. Daarom roepen we jou op om samen met ons en met gemeenten en maatschappelijke organisaties, kansen te onderzoeken en ideeën te ontwikkelen.

twee meisjes hangen over het fietsstuur en lachen

Drie belangrijke doelgroepen

Er zijn drie belangrijke groepen mensen waar we onze aandacht op dit moment al op richten. Dat zijn kinderen, ouderen op e-bikes en nieuwe fietsers. Voor deze groepen lopen al projecten en deze willen we ondersteunen en verder uitrollen. Het zijn:

  • Het Kinderfietsenplan in samenwerking met de ANWB en GGD. Er zijn projecten gestart in Nijmegen, Apeldoorn en Arnhem. Samen met de gemeenten benaderen we (basis)scholen die we extra aandacht voor fietsen aanbieden.
  • Met behulp van de aanpak van Doortrappen gaan we in 2018 samen met gemeente Nunspeet en mogelijk twee andere Gelderse gemeenten aan de slag met mensen die wat ouder zijn en veilig willen blijven fietsen.
  • Nieuwe fietsers. In samenwerking met Vluchtelingenwerk en de gemeenten Rheden, Overbetuwe en Arnhem starten we fietsprojecten voor nieuwe Gelderlanders en geboren en getogen Gelderlanders die nooit fietsen.

Fietsen brengt mensen bij elkaar

Met de campagne ‘Heel Gelderland Fietst’ willen we mensen met elkaar in contact brengen. De fiets is bij uitstek een middel dat mensen met elkaar verbindt. De fiets levert leuke en bijzondere ontmoetingen op. Denk maar aan een fietsdocent die mensen weer leert fietsen. Of een moeder die het te kleine kinderfietsje doorgeeft aan een kind zonder fiets. Zo zijn er tal van mogelijkheden om, via de fiets, mensen met elkaar te verbinden. Wil je meedenken of heb je al ideeën, wij horen het graag. Schrijf hieronder je reactie.

8  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

 
 
We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.

Een momentje...
Henk-Jan Kooy 25-09-18 om 20:49

Geacht Forum,

Wij hebben in 2014 na oproep van de provincie via gelderland.nl/inspraak gebruik gemaakt om mee te denken over de inrichting van het fietspad langs de N325 Nijmegen - Beek - Kleef. Na veel heen en weer geschrijf bleek dat geen enkele van onze suggesties is meegenomen (zaaknummer2011-018247). Zeer teleurstellend voor ons als inwoners van Beek (lijkt me ook geen reclame voor het hele inspraakverhaal). Wij vroegen om het veiliger maken van het fietspad in de donkere dagen, want het onveilige gevoel zorgt ervoor dat veel mensen van fietsen afzien en met de auto gaan. Het lijkt me daarom een grandioos idee om echt eens uit te pakken en dat fietspad subtiel te verlichten. Let op het woord subtiel, want we willen natuurlijk niet de natuur verstoren of uw duurzaamheidsdoelstelling in gevaar brengen. Denk aan verlichte van Gogh-fietspaden van Daan Roosegaarde, kortom wees creatief en verzin een list die de veiligheid, de natuur en de duurzaamheid ten goede komt. Wij denken graag mee!

Hartelijke groet, namens veel (potentiële) fietsers uit Beek-Ubbergen en omstreken
Henk-Jan Kooy

Sebastiaan van Dijk 25-09-18 om 22:29

Ons initiatief sluit goed aan bij de Gelderse campagne.
Fietsmaatjes Gelderse Vallei fietst met mensen voor wie fietsen niet meer vanzelfsprekend is.
We zetten de duofiets in en koppelen de vrijwilliger met iemand die minder mobiel is.
Door hen samen te laten fietsen zijn ze beide in de buitenlucht in beweging en draagt ook bij in de sociale contacten.
Op deze manier zijn ze allebei sportief bezig.

Marget de Haas 26-09-18 om 8:34

Wij van Waterschap Rivierenland hebben in juli dit jaar mee gedaan aan de actie "Love to Ride".
Een collega en ik van afdeling Plannen hebben zoveel mogelijk collega's bereid gevonden om deze app op hun telefoon te downloaden, de fiets te pakken en hun fietskilometers in deze app te registreren.
De afdeling die de meeste collega's op de fiets kreeg werd beloond met een appeltaart. Wij wonnen er als afdeling zelfs 2, dus dit was een heel mooi resultaat waar we trots op waren. Al met al gaat het er natuurlijk om om zoveel mogelijk de fiets te pakken om naar je werk te gaan. Is beter voor de vermindering van uitstoot uitlaatgassen én houdt mensen in beweging wat hun gezondheid ten goede komt!

Rene du Maine 26-09-18 om 14:53

Maak Provinciale wegen fiets veiliger. Zoals de N 804, hier zijn in 2010 (met Europese subsidie) aan weerszijde fietsstroken aangelegd tevens is de weg afgewaardeerd van 80 naar 60 Km/u. Echter uit provinciaal/ politie onderzoek blijkt de gemiddelde snelheid slecht te zijn afgenomen van 86 naar 81 Km/u
Hierdoor voelen fietsers zich onveilig en is het en wonder dat er nog geen ernstige ongelukken zijn gebeurd

Wilma de Goede 27-09-18 om 16:39

Beste Henk - Jan. Een onveilig gevoel op de fiets is inderdaad niet fijn. Dat ben ik helemaal met je eens. Misschien zijn er nieuwe invalshoeken te bedenken om het fietsen populair en veilig te houden. Zijn er lezers die mooie praktijkvoorbeelden hebben?

Wilma de Goede 27-09-18 om 16:45

Hallo René, dank voor je reactie. Ik adviseer je om klachten over specifieke weggedeelten in te dienen via ons meldingenformulier: https://milieuklacht.gelderland.nl/ . Dan wordt de klacht opgepakt door ons Provincieloket.

Gerhard te Voortwis 29-09-18 om 18:34

Het klopt, dat fietsen bijzondere ontmoetingen, bijzondere ervaringen teweeg kan brengen.
Fietsen door het landschap is een totaal andere ervaring dan met de auto door dat zelfde landschap rijden.
In publieks-campagnes kun je dat wel laten zien/horen.

Maar maak het nou ook niet té soft. ..
Heel concreet genereert fietsen minder drukte, zeker in dorp/stad. Dat vindt bijna iedereen prettig.
De auto laten staan genereert minder co2-uitstoot etc.
Fietsen is gezond...ook in de beleving. Laat zien wat fietsen met mensen doet (net als dat uurtje wandelen per dag.... )

1. Maak het gemakkelijker en vooral ook goedkoper om de fiets in te trein mee te nemen. Nu mogen er buiten de spits niet te veel mee, en het kan best wat goedkoper. In de regio-treinen, die vaak buitengebieden met elkaar verbinden is het heel handig, wanneer je gemakkelijk je fiets kunt meenemen..

2. Toerisme is een groei-sector in Gelderland, c.q in de Achterhoek.Het aantal toeristen, dat in Gelderland van de fiets gebruik maakt, neemt ook nog steeds toe. Maak het mogelijk om op één station een fiets te huren en die op een ander station weer in te leveren. Zou ook kunnen met fietsverhuurder/fietsenzaken die aan een dergelijk project zouden kunnen deelnemen.

3. Beloon het wanneer mensen de auto laten staan. Op lokaal niveau zou dat vrij veel moeten kunnen opleveren.... bijvoorbeeld een bepaald bedrag voor elke dag , dat de auto thuis blijft. of wanneer je de fiets neemt.. De technologie is er vast wel om dat te kunnen toepassen.

4 Werk vooral op lokaal niveau, als gemeente dus... dat spreekt mensen/de bewoners w.s. meer aan.
Maak het als gemeente inzichtelijk/zichtbaar...wat het oplevert aan verminderde co2- uitstoot, aan geluidsvermindering, aan minder drukte op straat/weg.. wanneer er minder auto's rijden op lokaal niveau.
Gemeenten kunnen actief bedrijven, instellingen benaderen om mee te doen.
Breng in beeld..wat het doet als er 500 auto's minder in de dorp rijden in de ochtendspits ...etc. etc.
Of doe iets terug als gemeente: plant een boom in de regio voor elke.....bijv.50 gefietste km., of voor elke week dat iemand de auto laat staan en de fiets neemt...
Laat elke Gelderse Gemeente dus voornemens bedenken / beleid verzinnen : waar beloning op gegeven kan worden door de provincie.

5 Verzin inventieve publiekscampagnes om het fietsen, zeker op lokaal niveau, te bevorderen.... eigenlijk ben je een beetje een loser wanneer je met droog weer niet fietst binnen je dorp /stad.
Nu ben je nog te vaak een soort van zonderling, wanneer je de fiets neemt. Helemaal wanneer de afstand boven de 5 km ligt.
De electrische fiets biedt in dit opzicht enorm veel mogelijkheden...zeker over de iets langere afstanden..

6. Standaard bij de huisarts: fietst u in het dorp/directe leefomgeving? waarom niet, wat is de gezondheidswinst precies? Breng dat beter in beeld.

Antoon Huigens 08-12-18 om 7:25

Hoewel je misschien denkt van wel, niet iedereen heeft een fiets of kan zich er een veroorloven. Het gratis ter beschikking stellen van fietsen met stallingen lijkt een duur plan, maar de kosten vallen in het niet bij de kosten van de schade van fossiele brandstof voor auto's (en de bruinkool nodig om electriciteit van de maken). "Iedereen een fiets" bevordert milieu, gezondheid en saamhorigheid en zou dus best eens heel goed kunnen werken.