Sprekend Gelderland Praat, denk en doe mee

WFC voor voedselbeleving, gezondheid en duurzaamheid

Monique Weiden March 01, 2019 21435 keer bekeken 1 comments

Met grote verbazing las ik gisteren in de Gelderlander over de plannen van een innovatief centrum voedselbeleving, gezondheid en duurzaamheid.

Wij hebben een kleinschalige (duurzame) melkveehouderij in Beltrum (www.de-weiden.nl) en sinds 2012 zijn wij gecertificeerd educatie boerderij met een keurmerk. Wij voldoen aan alle strenge eisen die Stichting Boerderij Educatie Nederland aan haar leden stelt. Ook voor het leveren van onze melk aan Friesland Campina voldoen wij aan de strengste eisen. Het lijkt voor ons elk jaar weer een grote uitdaging scholen (zowel BO als MBO) te enthousiasmeren onze educatie boerderij te bezoeken voor zeer waardevolle lessen over voedsel, gezondheid en duurzaamheid. De boerderij = de basis van ons voedsel.
In het verleden heb ik veel inzet getoond gemeentes, scholen en instellingen te benaderen om onze educatie boerderij in de kijker te krijgen. Helaas zonder noemenswaardige resultaten.

De kloof tussen boer en burger wordt steeds groter. De burger die niet bekend is met het platteland vervreemd van het platteland. De boer zelf dreigt te verdrinken in onze steeds meer verstikkende maatschappij met regels en wetten die elke dag veranderen. Wij hebben ons bedrijf daarom ook open gesteld voor het publiek, en zeer zeker ook voor de kinderen; de toekomst!

Als ik de bedragen lees waarmee dit project gepaard gaan, rijzen mij de haren ten berge. Wat een verspilling.
Alles over voedselbeleving, gezondheid en duurzaamheid is nu al te vinden op veel gecertificeerde educatieboerderijen in heel Nederland. Waarom wordt dit niet meer gepromoot met dit enorme bedrag?
Alles is aanwezig op mooie bedrijven. Bedrijven die in de praktijk weten waar ze het over hebben, waar ze over praten, zonder poes pas!!

Waarom een innovatief centrum wat miljoenen kost? Waarom altijd meer? Waarom altijd beter? Is beter en meer wel zo goed? Beste provincie m.i slaan jullie de plank heel erg mis. Kijk eens om je heen; wat er al is in Gelderland; kijk eens om je heen wat we al een mooie boerenbedrijven hebben die voedselbeleving, gezondheid en duurzaamheid promoten en daar TROTS op zijn en ook erg graag willen delen.

WAAROM?

Monique Weiden
Melkveehouderij, educatie en logeerboerderij "de Weiden"
Beltrum
 

1  Comments

Fields with an * are required.

We use CAPTCHA to prevent spam. Tick the checkbox to continue. You might be asked to select certain images

One moment ...
Jessica van Hees March 07, 2019

Beste Monique,
Ik snap je reactie, geredeneerd vanuit jullie mooie en goede werk. Het is zoals je schetst heel belangrijk om de kinderen te laten ervaren waar hun voedsel vandaan komt en ik ben het met je eens dat een boerderij daar ook een uitstekende plaats voor is.

De WFC Experience is niet bedoeld als iets beters van dat wat er al is, het is anders, in mijn optiek aanvullend. Het idee komt voort uit een behoefte vanuit het agrofood-bedrijfsleven. Die behoefte ondersteunt de provincie met deze investering. Met de WFC Experience willen we als gezamenlijke partijen (overheden, kennisinstellingen én bedrijfsleven) heel veel mensen (de ambitie is 330.000 bezoekers per jaar) bereiken. In de WFC Experience werken bedrijfsleven, overheden en kennisinstellingen samen om het complexe verhaal van voeding te vertellen. Daarnaast willen we er ook laten zien welke rol Nederland speelt bij het oplossen van de mondiale voedselopgave, door de kennis en kunde die we hebben vanuit diverse bedrijven en kennisinstellingen. We willen ook laten zien welke banen er zoals zijn binnen de sector, zodat er in de toekomst voldoende personeel is. We willen samen met de gemeente Ede ook het vestigingsklimaat in het gebied versterken, door rondom de WFC Experience een plek te creëren die werkt als een magneet voor bedrijven binnen de voedselsector. Hierdoor ontstaat meer werkgelegenheid en zal er kruisbestuiving gaan plaatsvinden tussen bedrijven.

De WFC Experience moet ook een uitvalsbasis gaan bieden voor het bezoeken aan boerderijen, uitbouwend op het lopende Rijksprogramma Jong leren eten (https://www.jonglereneten.nl/provincie/gelderland), waar we als provincie ook in investeren.
We willen door de inzet van een 'Jong leren eten-makelaar' scholen ontzorgen en boerderijeducatie onder de aandacht te brengen maar zoals je vast weet is het voor scholen ook vaak lastig in aanvullende programma's uit te voeren breder dan hun kernvakken zoals rekenen en taal.

Als je interesse hebt wil ik je hierbij van harte uitnodigen om mee te denken hoe we de verschillende initiatieven aan elkaar kunnen verbinden! Ik ben te bereiken op het e-mail adres j.van.hees@gelderland.nl
Hartelijke groeten,
Jessica van Hees

Cookie settings