Sprekend GelderlandPraat, denk en doe mee

Welke keuzes moeten bij de energietransitie gemaakt worden nu zon en wind ontoereikend blijken?

John Tampoebolon 27-11-2019 21907 keer bekeken 0 reacties

Begin 2011, na de kernramp in Fukushima, ging Duitsland over tot de 'Energiewende'. Belangrijkste doelstellingen bij dit besluit waren: vergroten aandeel duurzame energie, kernenergie afbouwen, minder afhankelijk van buitenlandse energie en het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen. Om deze doelstellingen te halen werd er grootschalig ingezet op zonne- en windenergie. Na bijna een decennium 'Energiewende' zijn er meer dan 30.000 windturbines en vele tientallen miljoenen zonnepanelen gerealiseerd. In 2018 bedroeg het aandeel windenergie 3,0 procent van de totale energie-opwekking; zonne-energie leverde 1,3 procent (bron: https://www.bmwi.de/Redaktion/DE/Infografiken/Energie/Energiedaten/Energiegewinnung-und-Energieverbrauch/energiedaten-energiegewinnung-verbrauch-03.html). Ter vergelijking: in 2017 was dit 2,8 procent resp. 1,1 procent.

Nog afgezien van het feit dat dit onthutsend lage rendenmenten zijn, is dit resultaat behaald ten koste van een enorme negatieve impact op mens, dier, milieu en landschap. Bovendien heeft dit tientallen miljarden aan gemeenschapsgeld gekost en is de prijs voor stroom in Duitsland, i.t.t. wat er beloofd werd, het hoogste van Europa.

Nuchter beschouwd kan er niet anders geconcludeerd worden dan dat het overschakelen op zonne- en windenergie destijds een moedige keuze was maar wel een die nu onrealistisch blijkt te zijn. Voor windenergie (i.i.g. op land) kan zelfs gesteld worden dat deze inmiddels contraproductief is.

Anno 2019 slaat Nederland een vergelijkbare weg in die Duitsland is ingeslagen. Omdat hier dezelfde wind/zon (niet) waait/schijnt zullen de opbrengsten navenant zijn. Nederlandse (en dus ook Gelderse) beleidsmakers zouden er verstandig aan doen de Duitse praktijk mee te laten wegen in hun beslissingen t.a.v. de energietransitie i.p.v. de (veel te) optimistische theorie die wordt gesouffleerd door producenten van windturbines en zonnepanelen en projectontwikkelaars van wind- en zonneparken. Behalve een vracht aan problemen zal daar ook een enorm bedrag mee worden bespaard. Een bedrag dat besteed kan worden aan andere alternatieven. De grote vraag is: welke alternatieven?

0  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 

Een momentje...
Cookie-instellingen