Forum GelderlandPraat, denk en doe mee

Hoe zorgen we ervoor dat Gelderland in 2050 energieneutraal is?

Zonnepanelen
In 2050 is Gelderland energieneutraal. Dat bereiken we door grootschalig besparen, opwekken uit duurzame energiebronnen en innoveren. Zo onderzoeken we bijvoorbeeld met gemeente Nijmegen of de bodem daar geschikt is om aardwarmte te gebruiken.

Als tussendoel willen we 49% CO2 reductie realiseren in 2030. Welke stappen moeten we met zijn allen nog meer zetten om deze doelen te halen?

4  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

 
 

Een momentje...
Jaap Jonk 19-02-18 om 14:39

Ik vind het raar dat er nog steeds nieuwe huizen gebouwd worden, of bestaande huizen gerenoveerd, met het gebruik van ouderwetse dakpannen. Iedere nieuwe (of gerenoveerde) woning of bedrijf zou toch een dat met zonnepanelen kunnen hebben? Ik vind dat aannemers en installateurs dat moeten aanbieden. Anders verkoop je iets dat over korte tijd achterhaald is.

Hans Leenders 20-02-18 om 21:25

Laat de provincie Gelderland het geld dat zij als aandeelhouder heeft ontvangen voor de verkoop van de aandelen in de energiemaatschappij NUON tegen 1% uitlenen aan alle woningbezitters in Gelderland met als voorwaarde dat woningbezitters hiermee hun huis energie neutraal maken door de aanschaf van warmtepomp en zonnepanelen en eventuele aanvullende isolerende maatregelen.
Win/win situatie bewoners krijgen goedkoop geld en de provincie krijgt een hogere rente dan normaliter mogelijk. Daarnaast wordt geld verdiend met "energie" weer ingezet voor energie zonder dat het verdampt. Tenslotte verdienen de woningbezitters / bewoners de investering terug door het wegvallen van de gebruikelijke nota van de energiemaatschappijen.

Harrie Beernink 22-02-18 om 15:05

Beginnen met stimuleren op basis van kwalitatieve prestaties. Meten is weten. Veel maatregelen die bij het besparen van energie moeten helpen, zijn niet effectief of verplaatsen het probleem. Dit levert zelden een primaire energie of Co2 besparing op. Hierdoor wordt de uitdaging alleen maar groter. Het stimuleren op basis van aantoonbare (gemeten) resultaat zal helpen kennis op een hoger niveau te brengen. Een onafhankelijke commissie (met experten) kan helpen de lat hoger te leggen. Voorbeeld: De bouw kan al 25 jaar energiezuinig bouwen waarbij 90% minder energie wordt verbruikt. https://www.energieland.hessen.de/passivhaus Anno 2018 doen we dit nog steeds niet.

A.H. Stoltenborg 23-02-18 om 16:16

100 % duurzame energie zegt nog weinig over of het ook duurzaam is.
Zonder drastisch de vraag naar energie IN ABSOLUTE ZIN terug te dringen neemt de vraag naar grondstoffen en ruimte en daarmee de schaarste daaraan alleen maar toe mede ook omdat de vraag naar energie alleen maar blijft stijgen. Landschap, leefbaar en natuur en milieu komen daardoor alleen maar meer in het gedrang.
Er moet dus veel meer nadruk en geld komen voor het terugdringen van de vraag naar grondstoffen, ruimte en energie om ook duurzaam(er) te kunnen worden.