Forum GelderlandPraat, denk en doe mee
Forum GelderlandPraat, denk en doe mee

Studenten presenteren circulaire oogst aan bedrijven en gedeputeerde

Studenten van de minor Circulaire Economie presenteerden 25 januari hun projectresultaten, tijdens het congres Circulaire Oogst 3.0 op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Een aantal studenten richtte zich op energievraagstukken bij bedrijven in de regio.

In Gelderland is heel wat winst te behalen, als het gaat om circulariteit. Gedeputeerde Michiel Scheffer vertelt tijdens een presentatie hoeveel afval Gelderlanders produceren en waarmee.   Dat afval zorgt ook nog eens voor energieverbruik, laat Scheffer weten. ‘Hoe meer massa, hoe meer joules je nodig hebt.’ Maar de provincie maakt werk van afval, vertelt Scheffer.  Het verhaal sluit goed aan op de studentpresentaties die tijdens het congres worden gegeven. Studenten van de HAN werkten in  met Gelderse bedrijven aan duurzaamheidsvraagstukken. De resultaten werkten ze uit in een transitieplan  .Drie voorbeelden:

Metaal bewerken op zonne-energie
Een van de studentteams ging aan de slag met metaalbewerkingsbedrijf Heudra in Ochten. Het bedrijf, dat onder andere auto-onderdelen maakt, wilde weten of zonne-energie gebruikt kan worden om machines aan te sturen. De aanwezigheid van asbest en een verouderd dakdeel maakten de opdracht extra uitdagend. De studenten, die Technische Bedrijfskunde studeren op de HAN, deden onderzoek. Ze adviseerden uiteindelijk een specifieke zonne-energie-installatie en dakbedekking.

Licht huren in plaats van lampen kopen
Een ander team dook in de wereld van de ledverlichting met CLS Led in Wijchen. Een HAN-student Bouwkunde en een HAN-student Industrieel Product Ontwerpen onderzochten of musea interesse hebben in het huren van licht, in plaats van het kopen van lampen. Een serie interviews wees uit dat grote musea geïnteresseerd zijn, maar kleinere musea niet. Daarnaast onderzochten de studenten welke juridische vraagstukken aan deze constructie verbonden zijn. Juridische problemen zijn te voorkomen met een goed contract, aldus de studenten.

Restwarmte in een ijzergieterij
Twee Technische Bedrijfskunde-studenten van de Hogeschool Utrecht gingen aan de slag met de ijzergieterij NIJG uit Nijmegen. Zij onderzochten of het bedrijf restwarmte kan onttrekken uit het productieproces. Het bedrijf giet ijzer in vormkasten, waarna het afkoelt. De studenten wilden weten of de warmte, die nu verloren gaat, gebruikt kan worden om elektriciteit mee op te wekken. Dat is mogelijk, maar voor een goed en volledig advies is vervolgonderzoek noodzakelijk.

Het zijn de eindproducten van een vijf maanden durend onderwijsprogramma, voor zowel technische als economische studenten. Frank Croes, Coördinator van de minor Circulaire Economie.

 http://specials.han.nl/sites/seece/actueel/nieuws/de-han-presenteert-haar-c/index.xml

0  reacties

Velden met een * zijn verplicht.