Sprekend GelderlandPraat, denk en doe mee

Onderweg naar duurzaamheid: samen een vorkje prikken?

Isabel Boerdam 09-11-2018 35210 keer bekeken 0 reacties

De urgentie van het klimaatprobleem bereikte afgelopen maand een climax toen het nieuwe, alarmerende rapport van het VN-Klimaatpanel IPCC verscheen. Hieruit blijkt dat de opwarming van de aarde beperkt moet blijven tot maximaal 1,5°C (in tegenstelling tot de eerder veronderstelde 2°C) om het risico op droogte, overstromingen, extreme hitte en andere ernstige gevolgen voor honderden miljoenen mensen te beperken. Om dat voor elkaar te krijgen moeten dringende en niet eerder vertoonde maatregelen worden genomen. En geloof het of niet, maar datgene wat wij dagelijks aan onze vork prikken is hier onlosmakelijk mee verbonden. Onze vleesconsumptie heeft een directe impact op het klimaat. Tijd voor verandering dus!

De relatie tussen vlees en het klimaat
Om klimaatverandering tegen te gaan heeft de Nederlandse overheid zich ten doel gesteld om in 2030 de uitstoot van broeikasgas (CO2) met 49% te verminderen ten opzichte van 1990. Ook de voedselindustrie, en dan met name de vlees- en zuivelindustrie, kunnen hier een belangrijke bijdrage aan leveren. De voedingsindustrie is bijna net zo belastend voor het milieu als de transportindustrie, dus daar valt veel winst te behalen. Wist je bijvoorbeeld dat de productie van een 1 kilo biefstuk stoot zo’n 13x zoveel CO2 uitstoot uit als de productie van 1 kilo vegaburgers? Wanneer je de biefstuk vergelijkt met peulvruchten is dit zelfs 34x zoveel. Bron: Blonk Consultants.

Daarnaast heeft de dierenindustrie een enorme impact op het wereldwijde landgebruik. Het houden van dieren kost nu eenmaal veel land. Niet alleen de dieren zelf, maar met name ook de ruimte die nodig is om hun voer te verbouwen. Meer dan driekwart van de wereldwijde landbouwgrond wordt daardoor gebruikt voor de dierenindustrie, en bijna de helft van de wereldwijde tarweproductie gaat naar dierenvoer. Je snapt: dit is niet efficiënt met de snelgroeiende wereldbevolking die ook gevoed moet worden. Door minder vlees te eten, draag je dus op lange termijn bij aan een betere voedselverdeling.

Het uiteinde van onze vork
Tijd voor verandering dus, maar Nederlanders vinden verandering lastig. Helemaal als het aankomt op hun favoriete kost. De heilige drie-eenheid aardappelen-groente-vlees staat vandaag de dag nog steeds de helft van de week op het menu. Vlees eten is één van de sterkste gewoontes in onze cultuur en dat maakt het lastig om de vleesconsumptie aan te pakken. Toch is het noodzakelijk dat we gezamenlijk een manier vinden om minder vlees op het bord de nieuwe norm te maken. 

Wat maakt dat vleesminderen nu zo lastig? Gewenning, gemak, de sociale omgeving,  smaak(perceptie) en onzekerheid over het vervangen van vlees, zijn allemaal factoren die een rol spelen in deze keuze. Het doorbreken van een gewoonte start bij een eerste kennismaking met een positieve ervaring. Maar om die positieve ervaring te kunnen beleven, mag er geen sprake zijn van een vooroordeel, en dat is een uitdaging. Want een maaltijd zonder vlees, dat klinkt als een concessie, als een maaltijd die nooit net zo lekker gaat smaken als ' het origineel'. Vegetarisch wordt te vaak nog gezien als een dieetcategorie. Om van dat imago af te komen moeten we iets aan onze framing doen. Wie heeft er nu geen zin in een Thaise kokoscurry met zacht gegaarde aubergine, geroosterde paprika, kikkererwten, verse basilicum en knapperige pijnboompitten? Precies.

Een uitnodiging tot verandering
Gewenning vraagt om uitnodiging tot het doorbreken van gewoontes en tot het ontdekken van het nieuwe. Precies dat is wat ik met de Nationale Week Zonder Vlees doe. Samen met een scala aan partners breng ik Nederland in beweging. Hoe? Door praktische tips, prikkelende inspiratie en smaakvolle recepten te delen waar je je vingers bij aflikt. Door te verrassen, acties te organiseren en de consument uit te nodigen tot het ontdekken van andere smaken. En door samenwerking; want alleen zo kunnen we ons nationale vleespatroon doorbreken.

Iedereen; jij en ik, moeders en vaders, opa’s en oma’s, fijnproevers en lekkerbekken, snelle eters, (thuis)koks en gemakseters kunnen hier iedere dag op een positieve manier aan bijdragen. Dat wat jij eet, heeft namelijk invloed. Het verschil dat je maakt, lijkt misschien niet zo groot wanneer je naar één dag kijkt. Maar; met minstens drie eetkeuzes per dag, maak je meer dan 1000 eetkeuzes per jaar. Met jouw vork kan je dus meer dan 1000 keer per jaar een stem uitbrengen voor een duurzamer voedselsysteem. Doen we dit samen? Dan maken we een noemenswaardig verschil én zijn we in 2030 een stuk dichterbij een duurzamere leefomgeving.

- - - - -

Over Isabel Boerdam
Isabel Boerdam (1990) is vegetariër sinds haar negende. In 2013 startte ze haar blog De Hippe Vegetariër dat door 150.00+0 unieke bezoekers per maand wordt bezocht. In 2016 publiceerde ze haar gelijknamige boek. Inmiddels heeft Isabel van haar passie haar werk kunnen maken en adviseert vanuit haar bureau Green Food Lab (Food Consultancy & Communications Agency) bedrijven met een duurzame missie over hoe ze kunnen inspelen op de flexitarische trend, zowel op het gebied van product- en conceptontwikkeling als communicatie. Dit jaar lanceerde Isabel de succesvolle eerste editie van de Nationale Week Zonder Vlees waarmee ze Nederland in beweging bracht en bekroond werd met de titel 'CommunicatieTalent 2018'. Op naar heel Nederland een dagje minder vlees!

 

0  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.

Een momentje...
Cookie-instellingen