.jpg)
Sinds 2016 biedt provincie Gelderland de subsidieregeling ‘Burgerbetrokkenheid bij natuur, groen en landschap’ aan. Het doel is om Gelderlanders meer te betrekken bij de natuur in hun leefomgeving door subsidie aan te bieden om zelfbedachte projecten waar te kunnen maken. In deze reeks blogs maken we kennis met inspirerende groene projecten die met behulp van de subsidie tot stand zijn gekomen.
Inheemse planten en dieren in het Goffertpark
De Nijmeegse stichting NL Bloeit! wil meer aandacht voor planten en dieren die van oorsprong in Nederland voorkomen. De stichting voert opdrachten uit in heel Nederland. In Nijmegen ging ze aan de slag met het Goffertpark en betrok er zoveel mogelijk Nijmegenaren bij.
Luchtfoto tijdens het werk
70.000 biologische bloembollen in het Goffertpark
Samen met meer dan 300 kinderen van verschillende basisscholen, enkele ouders en met het team van de kinderboerderij de Goffert heeft NL Bloeit! op diverse plekken in het park ruim 70.000 biologische bloembollen geplant, ongeveer 2.000 m2. De kinderen mochten ook bloembollen meenemen naar huis of school om daar de tuin of het schoolplein op te fleuren. Ook kreeg het Goffertpark achter het openluchttheater een nieuwe boszoom met inheemse bomen en struiken en werd een bloemenweide van ruim 1.000 m2 ingezaaid. Bovendien is ook een voedselparkje ingeplant met vele bomen, struiken en planten met ongeveer 1800 m2.
Kibderen planten bollen
Groen Verbindt
Arjan Vernhout is voorzitter van NL Bloeit! en is tevreden over de verandering in het Goffertpark: “we zijn sinds een aantal jaren actief om het Goffertpark kleurrijker en natuurlijker te maken. We werken samen met gemeente Nijmegen, basisscholen en de kinderboerderij. We krijgen complimenten van buurtbewoners, zij zijn erg blij met de nieuwe bloemen in het park. Als ik kijk naar wat we met behulp van de subsidie samen met de kinderen hebben gedaan, ben ik daar erg trots op. Het was fijn om mijn enthousiasme met de kinderen te delen en samen de handen uit de mouwen te steken. De kinderen leerden zo bijna spelenderwijs hoe belangrijk natuur voor ons is en hoe fijn het is om buiten te zijn.’
Bloemenweide in het Goffertpark
Duurzaam Beheer
De gemeente Nijmegen is de eerste verantwoordelijke voor het beheer van het Goffertpark. Maar ook de kinderen en de ouders dragen nog steeds hun steentje bij. Vooral bij de nieuwe boszoom en het voedselparkje, dat doen ze samen met de kinderboerderij.
Vrijwilligers planten het voedselparkje in
Meer informatie
Lees meer over dit idee op de website van Stichting NL Bloeit!. Ben je enthousiast geworden en wil je aan de slag met jouw initiatief dat onder andere bijdraagt aan biodiversiteit? Kijk dan op onze pagina over de subsidie ‘Burgerbetrokkenheid bij natuur, groen en landschap’.
Dit is de laatste blog uit de reeks van 5 blogs over de resultaten die behaald zijn dankzij deze subsidie. Lees ook de blog over:
- Huiszwaluwentil bij de Oude IJssel;
- Groene en levendige Wurfbainlaan in Rheden.
- Wilde bijen zijn welkom in Arnhem
- 90 Groene daken in nieuwe wijk in Ede