Sprekend GelderlandPraat, denk en doe mee

Blogs

 • Mijn ideale school Kunstproject - Schattenmuur - Ruïne Klingelenburg Tuil BLOG 3

  Chantal van Berkel 10-09-2019 96 keer bekeken 1 reacties

  De 3e blog, onder Gaaf Gelderland, de Klingelenburg Tuil vinden verdere blogs, foto's en een filmpje.

  Wat is het mooi geworden, alle spullen die de kinderen hebben verzameld zijn verwerkt in de muur. In combinatie met de buitenklas is het een geweldig geheel geworden. Een plek waar kinderen kunnen ontdekken en fantasie spellen kunnen bedenken. Achter de muur bevinden zich aan de ene kant planten in combinatie met fruitbomen, de andere zijde is te bewonderen via het pad van houtsnippers. De houtsnippers die tevens aan de voorzijde liggen geven een mooie natuurlijke uitstraling! Rotsplantjes zijn geplaatst, beestjes en insecten kunnen hun plekje gaan vinden. Leren en spelen bij prachtig kunstproject.

  De kinderen genieten op hun eerste schooldag:   Wauw; ik weet niet waar ik moet kijken! We willen niet naar binnen… We willen buiten blijven spelen! Dit zijn de reacties van de kinderen. Deze reacties zeggen genoeg, het is hun schattenmuur! Bedacht en uitgevoerd door de kinderen in samen werking met kunstenares Soraya van Houwelingen en bouwbedrijf FT Afbouw

   

   

 • TEDxYouthNijmegen: Velocity of the Future (18/1/2019)

  Ramon Rahangmetan 20-11-2018 17042 keer bekeken 0 reacties

  De huidige maatschappij beweegt zich in een steeds sneller tempo: technologie, omgangsnormen en digitale interactie veranderen de manier hoe men onderling communiceert. Om bij te blijven met deze transitie mag  men beter bewust worden van de kansen, het overzicht en de snelheid om genoeg impact te creeëren in de toekomst, om de uitdagingen die de maatschappij hindert voor te blijven. Hiervoor bied TEDxYouthNijmegen een kans om inspirerende sprekers het publiek te laten overweldigen met hun persoonlijke verhaal, de thema's hierbij zijn: ondernemershap, duurzaamheid en verbinden. Hierbij zal ook een livestream aanwezig zijn

  De “21th century skills” zijn vaardigheden gericht op de toekomst, maar hoe houden we de jonge generaties scherp op constante veranderingen?

  TED: Technology, Entertainment and Design

  Diversiteit van onderwerpen en presentatiestijlen

  Wat betreft technologie willen we ons event focussen op duurzaamheidsprojecten. Onze sprekers zullen proberen iedereen te inspireren om deel te nemen aan een betere, duurzame en moderne maatschappij. Omdat we geloven dat wij als jonge generatie zorg dragen over de toekomst, willen we deze individuelen een plek geven waar ze hun passie kunnen uiten. We geven ze de kans om nog meer vertrouwen te krijgen in hun leiderschapsniveau, het presenteren van hun visie en het verder uitbreiden van hun netwerk. Deze aspecten hebben verantwoordelijkheden, dat op deze manier gepresenteerd kan worden.

  Met betrekking tot entertainment willen we sociale betrokkenheid benadrukken die onze sprekers naar voren zullen brengen, zoals groeien buiten je eigen sociale omgeving, cultuur, gewoontes etc. om een ​​wereldburger te worden. Daarom promoten we sprekers die andere mensen helpen en gelijke kansen bevorderen tussen bevoorrechten en gediscrimineerden. Daarnaast willen we diversiteit en inclusie in onze maatschappij bevorderen. Sociale jonge leiders zullen op hun eigen manier uitleggen hoe sociale problemen in de samenleving kunnen worden aangepakt door theaterstukken of filosofisch een ander perspectief te geven.

  Wat betreft design willen we nieuwe vormen van ondernemerschap in het licht zetten. Onze sprekers zullen spreken over de snel evoluerende ontwikkelingen binnen hun kader van activiteiten en hoe ze zichzelf kunnen opleiden om het beste uit hunzelf te halen en vervolgens te combineren in hun vakgebied. Voor de passie van de sprekers willen we graag hun kunstwerken in het licht zetten om ook zo de creativiteit te stimuleren en anderen te motiveren tot actie.

  Bent u nieuwsgierig naar de toekomst en houdt u van technologie, entertainment en design?

  Dan is dit event wellicht iets voor nu!

  Ons team

  EJVO (Eerlijke Jongeren Voor Ouderen) is een organisatie die de oude generatie verbindt met de jonge generatie en hierbij een draaiende factor is voor TEDxYouthNijmegen. Jongeren helpen oudere mensen met de dagelijkse activiteiten en delen verhalen over hoe de wereld in snelheid is veranderd. Vanwege deze samenwerking organiseren we al activiteiten samen met beide generaties om relevante vraagstukken te behandelen. Omdat we een groot netwerk hebben in verschillende leeftijdsklassen zijn vrijwel veel organisaties bereid om ons ook te ondersteunen.

  Teambenadering

  Ons team een groot netwerk van jonge ambitieuze ondernemers, sprekers, influencers, en meer van over de hele wereld. Via de vele organisaties weten we welke functies en beroepen contact hebben met elkaar om zo de inspirerende sprekers bij elkaar te krijgen op dit event.

  Nieuwsgierig naar meer informatie? Volg dan onze website: https://tedxyouthnijmegen.nl/

   

   

   

 • Onderweg naar duurzaamheid: samen een vorkje prikken?

  Isabel Boerdam 09-11-2018 21672 keer bekeken 0 reacties

  De urgentie van het klimaatprobleem bereikte afgelopen maand een climax toen het nieuwe, alarmerende rapport van het VN-Klimaatpanel IPCC verscheen. Hieruit blijkt dat de opwarming van de aarde beperkt moet blijven tot maximaal 1,5°C (in tegenstelling tot de eerder veronderstelde 2°C) om het risico op droogte, overstromingen, extreme hitte en andere ernstige gevolgen voor honderden miljoenen mensen te beperken. Om dat voor elkaar te krijgen moeten dringende en niet eerder vertoonde maatregelen worden genomen. En geloof het of niet, maar datgene wat wij dagelijks aan onze vork prikken is hier onlosmakelijk mee verbonden. Onze vleesconsumptie heeft een directe impact op het klimaat. Tijd voor verandering dus!

  De relatie tussen vlees en het klimaat
  Om klimaatverandering tegen te gaan heeft de Nederlandse overheid zich ten doel gesteld om in 2030 de uitstoot van broeikasgas (CO2) met 49% te verminderen ten opzichte van 1990. Ook de voedselindustrie, en dan met name de vlees- en zuivelindustrie, kunnen hier een belangrijke bijdrage aan leveren. De voedingsindustrie is bijna net zo belastend voor het milieu als de transportindustrie, dus daar valt veel winst te behalen. Wist je bijvoorbeeld dat de productie van een 1 kilo biefstuk stoot zo’n 13x zoveel CO2 uitstoot uit als de productie van 1 kilo vegaburgers? Wanneer je de biefstuk vergelijkt met peulvruchten is dit zelfs 34x zoveel. Bron: Blonk Consultants.

  Daarnaast heeft de dierenindustrie een enorme impact op het wereldwijde landgebruik. Het houden van dieren kost nu eenmaal veel land. Niet alleen de dieren zelf, maar met name ook de ruimte die nodig is om hun voer te verbouwen. Meer dan driekwart van de wereldwijde landbouwgrond wordt daardoor gebruikt voor de dierenindustrie, en bijna de helft van de wereldwijde tarweproductie gaat naar dierenvoer. Je snapt: dit is niet efficiënt met de snelgroeiende wereldbevolking die ook gevoed moet worden. Door minder vlees te eten, draag je dus op lange termijn bij aan een betere voedselverdeling.

  Het uiteinde van onze vork
  Tijd voor verandering dus, maar Nederlanders vinden verandering lastig. Helemaal als het aankomt op hun favoriete kost. De heilige drie-eenheid aardappelen-groente-vlees staat vandaag de dag nog steeds de helft van de week op het menu. Vlees eten is één van de sterkste gewoontes in onze cultuur en dat maakt het lastig om de vleesconsumptie aan te pakken. Toch is het noodzakelijk dat we gezamenlijk een manier vinden om minder vlees op het bord de nieuwe norm te maken. 

  Wat maakt dat vleesminderen nu zo lastig? Gewenning, gemak, de sociale omgeving,  smaak(perceptie) en onzekerheid over het vervangen van vlees, zijn allemaal factoren die een rol spelen in deze keuze. Het doorbreken van een gewoonte start bij een eerste kennismaking met een positieve ervaring. Maar om die positieve ervaring te kunnen beleven, mag er geen sprake zijn van een vooroordeel, en dat is een uitdaging. Want een maaltijd zonder vlees, dat klinkt als een concessie, als een maaltijd die nooit net zo lekker gaat smaken als ' het origineel'. Vegetarisch wordt te vaak nog gezien als een dieetcategorie. Om van dat imago af te komen moeten we iets aan onze framing doen. Wie heeft er nu geen zin in een Thaise kokoscurry met zacht gegaarde aubergine, geroosterde paprika, kikkererwten, verse basilicum en knapperige pijnboompitten? Precies.

  Een uitnodiging tot verandering
  Gewenning vraagt om uitnodiging tot het doorbreken van gewoontes en tot het ontdekken van het nieuwe. Precies dat is wat ik met de Nationale Week Zonder Vlees doe. Samen met een scala aan partners breng ik Nederland in beweging. Hoe? Door praktische tips, prikkelende inspiratie en smaakvolle recepten te delen waar je je vingers bij aflikt. Door te verrassen, acties te organiseren en de consument uit te nodigen tot het ontdekken van andere smaken. En door samenwerking; want alleen zo kunnen we ons nationale vleespatroon doorbreken.

  Iedereen; jij en ik, moeders en vaders, opa’s en oma’s, fijnproevers en lekkerbekken, snelle eters, (thuis)koks en gemakseters kunnen hier iedere dag op een positieve manier aan bijdragen. Dat wat jij eet, heeft namelijk invloed. Het verschil dat je maakt, lijkt misschien niet zo groot wanneer je naar één dag kijkt. Maar; met minstens drie eetkeuzes per dag, maak je meer dan 1000 eetkeuzes per jaar. Met jouw vork kan je dus meer dan 1000 keer per jaar een stem uitbrengen voor een duurzamer voedselsysteem. Doen we dit samen? Dan maken we een noemenswaardig verschil én zijn we in 2030 een stuk dichterbij een duurzamere leefomgeving.

  - - - - -

  Over Isabel Boerdam
  Isabel Boerdam (1990) is vegetariër sinds haar negende. In 2013 startte ze haar blog De Hippe Vegetariër dat door 150.00+0 unieke bezoekers per maand wordt bezocht. In 2016 publiceerde ze haar gelijknamige boek. Inmiddels heeft Isabel van haar passie haar werk kunnen maken en adviseert vanuit haar bureau Green Food Lab (Food Consultancy & Communications Agency) bedrijven met een duurzame missie over hoe ze kunnen inspelen op de flexitarische trend, zowel op het gebied van product- en conceptontwikkeling als communicatie. Dit jaar lanceerde Isabel de succesvolle eerste editie van de Nationale Week Zonder Vlees waarmee ze Nederland in beweging bracht en bekroond werd met de titel 'CommunicatieTalent 2018'. Op naar heel Nederland een dagje minder vlees!

   

 • Blog Josan Meijers: 'Samen gaan voor een Gaaf Gelderland'

  Een gezonde, veilige, schone en welvarende provincie. Een Gaaf Gelderland. Dat is wat wij bieden aan onze huidige en toekomstige inwoners, onze ondernemers en onze bezoekers.

  Dit is niet alleen wat wij wíllen bieden, het is een hoogst noodzakelijke opdracht. Er komt namelijk nogal wat op ons af. Nieuwe en schone vormen van energie, klimaatverandering, uitputting van traditionele grondstoffen, kwetsbare biodiversiteit, verdere verstedelijking in combinatie met krimp, steeds meer mobiliteit, digitalisering, internationalisering. Gigantische vraagstukken waar we al middenin zitten en waar de samenleving antwoorden op moet geven. Ook wij, in ons mooie Gelderland.

  Samenwerking zoeken

  In 'Gaaf Gelderland', onze Omgevingsvisie, staat hoe wij in onze provincie tegen deze vraagstukken aankijken. Wat betekenen ze voor Gelderland? Wat zijn onze ambities hierin en welke oplossingsrichtingen zien wij? Om daadkrachtig op te kunnen treden doen wij stevige uitspraken in deze visie. We zoeken samenwerking met zo veel mogelijk partijen. We gaan als overheid van een nee-tenzij cultuur, naar een ja-mits cultuur. Een hele opgave. En we werken niet mee aan veranderingen die tegen onze uitgangspunten in gaan.

  Gezond, veilig, schoon en welvarend Gelderland

  We zetten ons in voor een gezond, veilig, schoon en welvarend Gelderland. Een verbonden samenleving die duurzaam en economisch krachtig is. Met onze Omgevingsvisie lopen we vooruit op de Nationale Omgevingsvisie en de Omgevingswet. We zien ook dat gemeenten en waterschappen in Gelderland hun toekomstvisies uitwerken. Allemaal schetsen ze kaders waarbinnen ruimtelijke opgaven beter, sneller en in meer samenhang gerealiseerd kunnen worden. En dat is precies wat we willen in onze provincie.

  Initiatieven uit de samenleving

  Meer dan we tot nu toe gewoon waren te doen, gaan wij als provincie ruimte geven aan initiatieven uit de samenleving. En daarbij niet eerst zwaaien met regels, ge- en verboden. Maar we gaan vooral kijken hoe we samen tot de beste oplossing komen. Oplossingen die wat ons betreft moeten bijdragen aan de doelen en ambities die wij voor Gelderland hebben op het terrein van energie, klimaat en circulariteit, en vestigingsklimaat, wonen, biodiversiteit en mobiliteit. De Omgevingsvisie, die voor de provincie bindend is, helpt ons daarbij.

  200 zienswijzen

  Voor alle duidelijkheid: we hebben 'Gaaf Gelderland' niet in ons eentje gemaakt. Maar samen met onze partners en met inbreng van vele betrokken Gelderlanders. In de afgelopen periode heeft iedereen op de ontwerp-visie kunnen reageren. We hebben zo’n 200 zienswijzen mogen ontvangen, waar we stuk voor stuk serieus naar hebben gekeken. Velen herkennen en omarmen de opgaven die wij zien. Dat bevestigt dat we de goede kant op gaan. Veel mensen geven ook aan de Omgevingsvisie nog best abstract te vinden. Hoe worden de thema’s uitgewerkt en wat betekent dat voor de Gelderse streken? Terechte vragen! Dit document is 'slechts' de basis. Het echte werk begint nu. Nu gaan we samen werk maken van een Gaaf Gelderland.

  Geen standaard oplossing

  Aan de uitwerking van de thema’s gaan we nu vorm en inhoud geven. Dat doen we opnieuw met onze partners en inwoners. We benaderen opgaven integraal. Biodiversiteit kan niet besproken worden zonder natuur en water te betrekken. Wonen is onlosmakelijk verbonden aan werk, leefbaarheid, vestigingsklimaat, cultuur en mobiliteit. Economische ontwikkelingen zijn direct gerelateerd aan wonen, vestigingsklimaat en mobiliteit. Enzovoort. Omdat Gelderland uit zoveel verschillende streken bestaat, weten we ook dat elke opgave per gebied weer anders kan uitwerken. Er bestaat geen standaard oplossing. We zoeken met elkaar steeds de beste maatwerk-oplossing. Die verschilt per opgave, per gebied, per situatie. Maar die voldoet altijd aan het uitgangspunt 'handelen in het belang van een gezonde, veilige, schone en welvarende provincie' met als focus: verbonden, duurzaam en economisch krachtig.

  Intensief blijven samenwerken

  Mijn grootste wens is dat we intensief blijven samenwerken met al onze partners. Partners die de provincie  Gelderland ervaren als een constructieve en pro-actieve partij, die in de eerste plaats in oplossingen denkt. Die bestuurders zien die handelen als de situatie daarom vraagt.

  Want samen maken we 'Gaaf Gelderland'.

 • Gelderse waterstofprofessionals ontmoeten elkaar op de HAN

  Tinus hammink 14-06-2018 18637 keer bekeken 0 reacties

  In Gelderland  wordt hard gewerkt aan waterstoftechnologie. De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen voedt, stimuleert en verbindt het Gelderse waterstofnetwerk. Achttien professionals uit ‘de waterstofketen’ en de politiek deden donderdag 15 maart hun verhaal bij de HAN tijdens het minisymposium Waterstof in Gelderland op de Kaart in Arnhem.

  Gerard Taat van de provincie Gelderland geeft een presentatie

  ‘Diesel eruit, waterstof erin’, zegt Marc de Kroon, senioradviseur economie voor de gemeente Arnhem, tijdens het minisymposium. Hij schetst het beeld van een stad die een duurzame weg is ingeslagen. De Kroon spreekt over de strenge milieuzonering in de Gelderse hoofdstad en het eerste waterstoftankstation van Nederland, dat in Arnhem werd geopend.

  Waterstofactiviteiten

  In Arnhem en omstreken werken veel partijen met waterstof, blijkt tijdens het minisymposium. Achttien sprekers passeren de revue. Beleidsmakers, ondernemers en onderzoekers doen hun verhaal onder druk van een timer, die genadeloos begint te piepen als een presentatie uitloopt.

  Een greep uit de presentaties: Peter Tap van Toyota Material Handling vertelt over de ontwikkeling van waterstofbussen voor de Olympische spelen in 2020 en de behoefte aan waterstofsystemen voor vorkhefstrucks, lector Meet- en Regeltechniek Aart-Jan de Graaf vertelt over onderzoek naar het tankstation van de toekomst, Margien Storm van Leeuwen van Bredenoord vertelt over een opslagsysteem op waterstof.

  Het project Hydrova

  De presentaties vinden niet voor niets op de hogeschool plaats. De HAN ziet een belangrijke toekomst voor waterstof. Onlangs werd het project Hydrova in het leven geroepen, waarbij de HAN samenwerkt met bedrijven uit de waterstofketen. ‘Onze partners brengen problemen in en wij kijken hoe we daar oplossingen voor kunnen geven’, zegt lector Duurzame Energie Mascha Smit tijdens het symposium.

  Smit geeft voorbeelden van projecten die binnen Hydrova worden opgepakt: zo wordt er onderzoek gedaan naar een waterstofopslagsysteem bij windmolens op het Arnhemse Koningspleij en er wordt gekeken of dieselmotoren in houtversnipperaars en waterdrukreinigers vervangen kunnen worden door brandstofcellen. Projecten waar ook studenten aan meewerken; voornamelijk ingenieurs in opleiding, die een belangrijke rol gaan spelen in de Gelderse waterstofmarkt.

  Personeelsvraag

  Er is veel vraag naar personeel dat verstand heeft van duurzame-energietechnologie. ‘Jullie vroegen toch hoe je ons kunt helpen? Lever meer goeie mensen af’, zegt Ellart de Wit van Hygear met een glimlach, waarna hij naar de vacatures op zijn website verwijst. Hygear, een Arnhems bedrijf dat onder andere waterstof in de elektronica-, glas- en staalsector levert, zit in een groeiende handel. En die groei beperkt zich niet tot de regio. Nedstack, HyGear en MTSA richten zich op de Chinese markt. MTSA en Nedstack realiseerden zelfs een 2 MW-waterstofcentrale in de Chinese stad Yingkou, die warmte en energie levert.

  Rob van der Sluis, van system integrator MTSA, pleit voor een waterstofcentrale dichter bij huis. ‘Wij willen het liefst een project in Gelderland. Het is jammer dat ons 2 MW-systeem in China staat.’ Van der Sluis hoopt dat de bezoekers van het symposium kunnen helpen bij de realisatie hiervan. ‘Ik hoop dat hier partijen zitten die hier ook mee bezig zijn of mee bezig willen zijn.’

  Het minisymposium zou een Gelderse waterstofcentrale zomaar dichterbij kunnen brengen. Meerderen sprekers roepen op tot samenwerking en delen hun ideeën. Binnenkort wordt duidelijk wat de toenaderingen en kennisuitwisselingen opleveren.

 • HAN en Industriepark Kleefse Waard starten energiecampus The O-Zone met hulp van de provincie

  Tinus hammink 14-06-2018 18678 keer bekeken 0 reacties

   Het Industriepark Kleefse Waard (IPKW), de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en het Sustainable Electrical Energy Center of Expertise (SEECE) ontwikkelen een energiecampus in Arnhem: The O-Zone. De campus moet bedrijven en kennisinstellingen blijvend met elkaar verbinden.

   Op het IPKW worden thematische leeromgevingen ontwikkeld, waar studenten en bedrijven aan energievraagstukken werken. De leeromgevingen vormen samen The O-Zone, waar vooral techniekstudenten van de HAN actief zijn.

  Energiethema’s

  Elke leeromgeving heeft een eigen thema. In februari 2018 werd het Energy for Sustainable Built Environment (ESBE) geopend in het Powerlab/ONE, een leeromgeving waar studenten en bedrijven focussen op energie in de gebouwde omgeving. In 2017 werd met partners het Mobility Innovation Center (MIC) geopend  waar studenten en bedrijven aan mobiliteitsvraagstukken met een energiecomponent werken.

  De provincie Gelderland stelde  € 186.000 subsidie beschikbaar voor The O-Zone. De provincie stimuleert projecten die het verschil tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt kleiner maken. The O-Zone voldoet aan de criteria. Doordat studenten op het IPKW met bedrijven aan ‘échte’ projecten werken, worden ze goed voorbereid op het werkveld. Daarnaast krijgen betrokken bedrijven vroegtijdig toegang tot nieuwe arbeidscapaciteit.

  Professionals

  In Nederland is een kwalitatief en een kwantitatief tekort aan technici die verstand hebben van nieuwe energietechnologie. The O-Zone speelt hierop in. De initiatiefnemers ambiëren een significante toename van goedgeschoolde energietechnici. In The O-Zone gaan bachelor- en masterstudenten aan de slag, uit binnen- en buitenland.

  De oprichters van The O-Zone creëren een hybride leeromgeving waar ruimte is voor initiatieven van studenten. ‘Studenten hebben de vrijheid om zich hier te ontplooien. We doen een beroep op studenten met een ondernemersgeest en daar lopen er veel van rond op het hbo’, aldus Erik Folgering, programmaleider bij SEECE. ‘Het zit vooral in de cultuur die we neer willen zetten.’

   

 • Veel extra professionals nodig voor Gelderse energietransitie; HAN helpt

  Tinus hammink 14-06-2018 18601 keer bekeken 0 reacties

   Nieuwsmedia besteden   volop aandacht aan de arbeidsvraag in de technieksector, naar aanleiding van een SER-rapport. Hierin wordt gewaarschuwd voor een groeiend tekort aan goedopgeleide energieprofessionals. Het Sustainable Electrical Energy Center of Expertise (SEECE) werkt sinds 2013 aan Gelderse oplossingen voor dit probleem.

   ‘Overal zonnepanelen en boilers, maar te weinig mensen om ze aan te leggen’, kopte NOS   op haar website. Dagblad Trouw pakte uit met ‘Explosie groene vacatures verwacht’ en het NRC schreef ‘Personeelstekort in vergrijsde industrie’. Aanleiding was het rapport dat de Sociaal-Economische Raad (SER)  openbaar maakte: Ontwerpadvies Energietransitie en Werkgelegenheid.  De komende periode wordt een tekort van 15.000 mensen verwacht, in de volle breedte van de sector. Op vmbo- en mbo-niveau, maar ook onder hbo’ers en wo’ers. De SER roept in haar rapport op tot actie:

  “Voor de slaagkans en het maatschappelijk draagvlak van de energietransitie en het klimaatbeleid is het cruciaal de economische en werkgelegenheidskansen van dit proces te verzilveren, mogelijke knelpunten aan de vraagzijde tijdig te ondervangen en de sociale risico’s op een passende wijze op te vangen.”

  Doelgroepenaanpak

  Het groeiende personeelstekort in de energiesector is natuurlijk geen nieuws voor SEECE. Het centre of expertise maakt zich sinds 2013 hard voor meer goedopgeleide energie-ingenieurs. Met als motto: samenwerken aan betaalbare en betrouwbare energie voor een duurzame wereld.

  SEECE identificeert doelgroepen en verbindt deze aan nieuwe projecten. Deze projecten mogen niet kannibaliseren op onderwijsinstellingen, maar moeten energieprofessionals opleiden die zonder de inspanningen van SEECE niet in het vakgebied waren terechtgekomen.

  Concrete projecten

  Een voorbeeld is Werken en Leren met Energie, dat in 2013 van start ging. Dit is een leerwerktraject, waardoor technisch talent zich vrijwel kosteloos kan laten omscholen tot elektrotechnicus of werktuigbouwkundige op bachelor-niveau. Deelnemers dragen bij aan een kortetermijnoplossing voor het personeelstekort. Ze treden vanaf dag 1 in dienst van een bedrijf dat werkt aan energievraagstukken.

  SEECE richt zich sinds kort ook op praktische havisten. Havoleerlingen, die geen reguliere voltijds hbo-opleiding willen volgen, kunnen zich sinds kort aanmelden voor het Operational Network Traineeship. Deelnemers aan het traject krijgen een contract bij netwerkbedrijf Alliander én starten aan een technische hbo-opleiding op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN).

  Directe gevolgen personeelstekort

  Met deze - en veel meer - projecten oefent SEECE op korte termijn invloed uit op de arbeidsmarkt. De gevolgen van het personeelstekort zijn namelijk al zichtbaar. Netbeheerders waarschuwen voor stroomuitval, windmolens en zonneweides kunnen niet worden opgeleverd vanwege onvoldoende capaciteit en energieprojecten lopen vertraging op omdat netbeheerders de aansluitingen niet op tijd kunnen realiseren.

 • EeGelderse uitdaging: Het klimaat- en energie-akkoord vraagt om goedkopere energie-opslag

  Tinus hammink 14-06-2018 18711 keer bekeken 0 reacties

  Prijs van batterijen daalt, maar energiedichtheid neemt nauwelijks toe 

   Hoe gaat het met de ontwikkeling van lithiumbatterijen? Stefan van Sterkenburg, onderzoeker op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), gaf antwoord op deze vraag tijdens het Ports and the City-congres in Nijmegen. ‘De energiedichtheid neemt maar heel langzaam toe.’ Van Sterkenburg doet voor de HAN onderzoek naar batterijtechnologie, onder het zwaartepunt Sustainable Energy & Environment. 


  “Batterijtechnologie is veel goedkoper geworden en de verwachting is dat de prijs nog veel verder zakt. Een aspecten als levensduur, vermogensdichtheid, veiligheid, de snelheid waarmee je batterijen kunt laden en ontladen zijn enorm verbeterd. Alleen de energiedichtheid neemt maar heel langzaam toe.”

  “De kosten gaan gelukkig omlaag. In vier a vijf jaar halveert de prijs zo’n beetje. Maar je moet nog steeds vaak laden en dat is ook onhandig.”

  Hoe komt het dat de prijs zo hard daalt?
  “De productiecapaciteit neemt enorm toe. In werd in 2017 voor 28 of 29 GWh aan lithiumbatterijen geproduceerd. En er worden nu batterijenfabrieken gebouwd, waardoor de productie met een factor 5 wordt opgeschroefd. Dus dan zitten we op 140 GWh.”

  Er wordt weleens gezegd dat er niet voldoende grondstoffen zijn voor lithiumbatterijen. Hoe zit het daarmee?
  “Daar maakt men zich niet zo druk om. Als je kijkt naar het belangrijkste materiaal, lithium: daar is genoeg van op aarde. Er is voor 400 jaar aan reserve. Dus dat is gevonden lithium, dat bewijsbaar gedolven kan worden. Maar er zijn nog veel meer resources, lithium dat nog niet gevonden is. Lithium is er dus genoeg.”

  Zie jij bijzondere toepassingen van batterijtechnologie?
  “Men verwacht dat, als de prijs onder de 150 dollar per KWh zakt, lithiumbatterijen interessant worden voor energieopslag in elektriciteitsnetten. Dat is over zo’n vijf jaar het geval. Of ze geschikt zijn, hangt ook af van de toepassing. Als ik thuis, overdag zonne-energie wil opslaan om die ’s avonds te gebruiken, heb ik wel wat aan batterijen. Maar je hebt ook een onbalans tussen zomer en winter. Die kun je met batterijen niet oplossen. Dan denk ik dat waterstof meer opties biedt. Maar met waterstof zie je dat de efficiency heel laag is. Stroom moet worden opgewekt, omgezet worden naar gas en vice versa.

  In de auto-industrie komt de omslag naar elektrisch rijden sowieso. Maar ik denk dat die industrie ook ziet dat de batterijcapaciteit niet snel genoeg toeneemt. En je ziet dat veel autobedrijven toch een beetje inzetten op fuel cells. Maar het kan zomaar zijn dat er een technologische doorbaak aankomt. Er zijn lithiumbatterijen die een energieopslag hebben van 450 Wh per kilogram. Die worden nu al geproduceerd. Alleen is de levensduur van die batterijen beperkt. En de elektrolyt is niet stabiel genoeg. Maar als daar een oplossing voor komt, kan het zomaar zijn dat we volgend jaar een batterij hebben die twee keer zo veel energie heeft. Dan kun je niet 200 kilometer met een elektrische auto rijden, maar 400.”

 • Studentenproject Wonen voor starters

  Lars Stevenson 17-04-2018 32527 keer bekeken 1 reacties

  Als deel van het vak Ruimtelijke Ontwikkeling van het derde jaar van de opleiding Geografie, Planologie & Milieu van de Radboud Universiteit mochten wij meedenken over het thema wonen binnen de omgevingsvisie van de provincie. In twee maanden tijd hebben wij binnen het thema wonen onderzoek gedaan naar de manieren waarop ervoor gezorgd kan worden dat starters die in het Rijk van Nijmegen wonen ook in de toekomst willen én kunnen blijven wonen.


  Uit onze bevindingen kwamen een aantal in onze ogen belangrijke punten naar voren als het gaat om een visie voor wonen voor starters, niet alleen in het Rijk van Nijmegen maar voor heel Gelderland. Als eerste wil ik op het belang van binding wijzen bij het kiezen van een woonlocatie. Als het gaat om het bepalen van geschikte locaties om te wonen of nieuw te bouwen wordt er vooral gekeken naar voorzieningen: Is er een goede supermarkt in de buurt? Is er een verbinding met het OV? Dit is slechts een aspect van wonen, maar bepaalt niet geheel de keuze voor een woonplek. Belangrijke aspecten die veel moeilijker objectief te bepalen zijn en daardoor waarschijnlijk minder meegenomen worden zijn binding met het sociale netwerk of binding met bepaalde plaatsen. De vrienden van je studie wonen hier, je familie woont in de buurt of je bent opgegroeid in deze buurt. Allemaal redenen die niet kijken naar de goede busverbinding, de aanwezigheid van een bioscoop of andere voorzieningen maar die uitgaan van een persoonlijke binding. In rapporten over geschikte bouwlocaties en visies voor wonen voor starters zouden ook deze punten meegenomen moeten worden: kijk verder dan de objectieve ruimte en neem ook de binding met deze ruimte mee.

  Verder wil ik ook wijzen op het belang van het bouwen voor de toekomst. Hiermee bedoel ik dat de huizen nu bouwen ook geschikt moeten zijn voor toekomstige wensen en eisen. Dit klinkt paradoxaal want we kunnen nu niet weten wat de eisen van de toekomst zullen zijn. Toch zijn er wel trends te voorspellen én kunnen we met de kennis van nu wel anticiperen op toekomstige eisen. Het meest gemakkelijke voorbeeld is het aansluiten van huizen op gas. Dat gebeurde twintig jaar geleden gewoon nog standaard. Ook toen waren ze bewust van het feit dat de gasvoorraden op zouden raken en dat het ooit anders zou moeten. Toch is er toen niet gebouwd voor de toekomst waardoor er nu grote aanpassingen aan een huizenvoorraad van slechts twintig jaar oud gedaan moeten worden. Dat dit het liefst voorkomen moet worden bij toekomstige nieuwbouw is evident, maar op welke manier is een moeilijkere vraag. Met de kennis van nu kan wel gesteld worden dat toekomstige woningen energieneutraal moeten worden en zuiniger zullen moeten omgaan met grondstoffen. Maar ook trends zoals ‘shared economy’ kunnen overwogen worden. Hierbij gaat het om het delen van producten die niet individueel noodzakelijk zijn. Greenwheels of bijvoorbeeld de OV-fiets zijn hier goede voorbeelden van, maar dit kan je veel verder trekken naar bijvoorbeeld een wijk waarbij huizen kleiner zijn maar wel samen een aantal flexplekken en logeerkamers delen of waarbij je alle ruimtes in een huis deelt.  Hierdoor zullen er minder spullen nodig zijn en zullen de grondstoffen die nodig zijn efficiënter worden ingezet.(Een mooi voorbeeld hiervan is het artikel over co-living van afgelopen zondag in de trouw, https://www.trouw.nl/samenleving/co-living-woongroepen-dertigers-delen-een-huis-weer-met-huisgenoten-met-dank-aan-stijgende-huren~ad76bdb0/)

  Deze uitdagingen zijn niet gemakkelijk op te lossen. Het vraagt om een aanpassing in de mindset van betrokken actoren. Niet alleen voor overheden betekent dit anders omgaan met nieuwbouw en het bepalen van geschikte locaties voor starters. Ook voor starters zelf zal het wonen op een manier die beter aansluit bij de toekomst een omslag zijn: Zij zullen niet de woningen die nu gebruikelijk zijn gaan bewonen, maar een woning van de toekomst. Er is niet één oplossing die door de provincie gebruikt kan worden, maar het is denk ik wel belangrijk om deze uitdagingen die tegelijk ook kansen kunnen zijn mee te nemen bij het opstellen van de omgevingsvisie voor het thema wonen.

  Lars Stevenson

  Student Geografie, Planologie & Milieu

  Radboud Universiteit

 • Gelderse circulaire estafette, doe mee!

  bert lagerweij 19-03-2018 19908 keer bekeken 1 reacties

  Doe mee met de Gelderse circulaire estafette!

  In Nijmegen is het sinds 2014 een begrip: het duurzame estafettestokje. Als betrokken duurzame Nijmegenaar was ik er vanaf het begin bij betrokken. Het begon met een estafette op louter spierkracht van Nijmegen naar Kopenhagen toen Nijmegen voor het eerst een poging deed om Green Capital te worden.

  Inmiddels is het stokje 60 keer overhandigd in de stad. De stichting Green Challenges, waar ik deel van uit maak, coördineert dit stokje en draagt er zorg voor dat de houders in de spotlight worden gezet.


  Aangestoken door dit succes en om de provincie te betrekken bij Nijmegen European Green Capital 2018, besloten de stichting Green Challengesen de provincie Gelderland tot een estafette door heel Gelderland.

  In overleg met de provincie veranderden we het woord ‘duurzaam’ in ‘circulair’, omdat we juist die initiatieven dit jaar extra in de spotlights willen zetten. De Gelderse circulaire estafette ging van start. En het goede nieuws: u kunt nog circulaire initiatieven of projecten aanmelden om mee te doen!

  Geen afval verspillen

  In een circulaire economie gaat het er om geen afval te verspillen en gebruik te maken van hernieuwbare energiebronnen, zoals zonne- en windenergie. Gelukkig zijn er veel goede voorbeelden te vinden in Gelderland. Het eerste estafettestokje ging naar de gemeente Apeldoorn voor de circulaire aanbesteding van de woonwijk De Parken. De gemeente Brummen meldde zich ook voor het estafettestokje. De papierindustrie zuivert daar in Eerbeek afvalwater, zodat het kan worden hergebruikt en ook de reststromen die bij die zuivering vrijkomen worden benut. Weer een mooi voorbeeld. De gemeenten Rheden en Lochem sloten zich ook aan bij de circulaire estafette. Beide gemeenten zetten verschillende ondernemingen in de schijnwerpers. Op onze website www.gelderse-circulaire-estafette.nl is het allemaal terug te lezen.

  Inspirerende voorbeelden

  Het zijn niet alleen gemeenten die zich kunnen aanmelden voor de Gelderse circulaire estafette. Kent u een mooi Gelders circulair project, laat het ons dan vooral weten. Met deze estafette willen we anderen inspireren meer circulair te denken of te ondernemen. Laat ons stokje dus vooral in vliegende vaart rondgaan door de provincie. Aanmelden kan via info@greencapitalchallenges.nl

  Doe mee!

  Bert Lagerweij, Nijmegen, 16 maart 2018