Gaaf Gelderland

Mijn ideale school

Gedeputeerde Josan Meijers gaf samen met leerlingen van basisschool de Viersprong op vrijdag 19 januari 2019 het startschot voor Mijn ideale school. Tijdens een kookles bespraken ze kleine en grote vragen rondom duurzaamheid.

Leerlingen en leraren van de Viersprong op de foto met onder andere Josan Meijers en de kunstenaar
De Viersprong vraagt met Mijn ideale school aandacht voor plastic verpakkingen. Leerlingen stapten al eerder naar de lokale supermarkten. Ze vinden het ‘gek dat alle winkels zoveel plastic om alle producten doen’. Met het project willen de leerlingen een plan maken om de winkels te vragen hiermee te stoppen.

Mijn ideale school in de media

Verschillende media waren aanwezig bij de start van Mijn ideale school. Bekijk het filmpje van regionale zender RN7, lees het bericht in de Gelderlander of het bericht op de site van Wijchen Nieuws. Of lees meer in het nieuwsbericht op de site van de provincie Gelderland.

 

 

 

 

Elf winnende Ideale School ideeën

De jury heeft elf scholen uitgekozen die hun idee voor de ideale school(omgeving) gaan uitvoeren. Een leuke maar ook lastige opgave. Want er zijn in totaal 25 mooie en inspirerende ideeën ingediend. Hartelijk dank daarvoor allemaal! De jury (Paulien Dankers, Jesse Laport en Josan Meijers) zag volop aanknopingspunten voor een Gaaf Gelderland dat we samen duurzaam en groen maken. Ook op school!

De razende reporter

We willen graag weten hoe het gaat met jullie project voor ‘Mijn ideale school’. Dus maak als razende reporter een vlog, foto’s of schrijf een mooi verhaal en upload deze op onze website. Elke winnende school heeft een koffertje gekregen. Hierin vind je handige dingen voor het maken van een gaaf filmpje, een mooie foto of een goed verhaal. Kijk ook eens bij de andere tien scholen en laat je inspireren!

Koffertje razende reporter
Koffertje voor onze razende reporters

 

Tips voor een goed verhaal

  • Wat wil je over het project vertellen?
  • Wie kunnen je helpen? De meester of juf, de kunstenaar of je klasgenoten.
  • Schrijf, film en fotografeer in je eigen stijl!
  • Maak je verhaal kort en krachtig.
  • Maak je een vlog? Bekijk het filmpje voor tips.
  • Je kunt voor het monteren van je vlog een app gebruiken, bijvoorbeeld InShot (te downloaden in GooglePlay of iTunes).

 

 

Grote opgaven in het klein

Grote opgaven van deze tijd zoals klimaatadaptatie, biodiversiteit en energietransitie, zien we in het klein terug op de scholen. De leerlingen zijn aan de slag gegaan met duurzaamheid en hebben gekeken naar hun eigen schoolomgeving. Dat zorgt voor creatieve ideeën! Zo verandert wateroverlast op het schoolplein in het opvangen en hergebruiken van water. Een andere school koppelt de wens voor een nieuw speeltoestel aan meer bewegen. Door beweging wekken ze energie op en die gebruiken ze weer voor de digiborden in de klas.

Zet samen de wereld op zijn kop en ontwerp jouw ideale school!

‘Mijn ideale school’! is een project voor basisscholen die willen werken aan een groenere en meer duurzame schoolomgeving. Het is een initiatief in het kader van de Omgevingsvisie Gaaf Gelderland. In dit project staan de leerlingen centraal. Ze bedenken zélf een plan om hun school te verduurzamen. De leerlingen van de elf uitgekozen scholen worden door een kunstenaar geprikkeld anders te kijken naar vragen en oplossingen en geholpen bij de uitwerking van het plan.

Selectie

De jury heeft op 8 oktober 2018 uit alle inzendingen elf scholen (10 scholen en de pilotschool) gekozen die hun plan mogen uitvoeren. Lees het juryrapport (PDF 3,1 MB) op ons forum. We wijzen per geselecteerde school een kunstenaar toe die aansluit bij jouw idee van een duurzame school. Daarna volgt een intakegesprek met de gekoppelde kunstenaar, de provincie en Cultuurmij Oost. Samen werken jullie het idee uit tot een concreet plan. Voor de uitvoering van het plan is een bedrag van €3500 per school beschikbaar. Alleen afgeronde projecten komen in aanmerking voor het bedrag.

Publiciteit

Als tegenprestatie verwachten we dat je meewerkt aan publiciteit rond dit project. Hoe we hier invulling aan geven bespreken we tijdens het intakegesprek. Er zijn twee vaste onderdelen:

  • om anderen te inspireren, vragen we je om de voortgang van het project op Forum Gelderland te publiceren in tekst en beeld
  • een door de school georganiseerd feestelijk moment bij de afronding / in gebruik name van het project. De provincie, de kunstenaar en Cultuurmij Oost zijn hierbij aanwezig.

Achtergrond

’Mijn ideale school’ is een initiatief van de provincie Gelderland en Cultuurmij Oost in het kader van de Omgevingsvisie ‘Gaaf Gelderland’. Deze visie richt zich op de verre toekomst. De toekomst van de kinderen die nu op de basisschool zitten. Als we de jongste generatie echt serieus willen nemen, moeten we hen na laten denken over oplossingen om deze mooier te maken. Het project ’Mijn ideale school’ is meer dan een les over duurzaamheid. We willen basisscholen de kans bieden om echt aan het creatieve proces van bewustwording bij leerlingen te werken. We nemen ook contact op met de gemeenten van de geselecteerde scholen, om zo verbindingen te maken met het gemeentelijke beleid.