Gaaf Gelderland

Mijn ideale school

De elf winnende scholen van Mijn ideale school zijn bijna allemaal begonnen met hun project. De leerlingen en kunstenaars werken samen hard aan een groenere en meer duurzame schoolomgeving. 

Update mei 2019

 • Het sloop en recycle atelier van de Fonkelsteen is al helemaal in bedrijf! De Razende reporters hebben al 4 coole vlogs gemaakt. Onder andere van de opening en van de kunstenaar. De leerlingen maken onder andere robots van het afval dat ze krijgen. Kunstenaar Angela Vissers is vaak op de school om lessen te geven.

 

 • De leerlingen van Pius X hebben twee silo’s gekregen van boeren in de regio. Deze bouwen ze samen met kunstenaar Berna Bonekamp en een hovenier om tot nieuwe speel- en verstopplekken.
Vlog van de Razende reporters van de Fonkelsteen
De Razende reporters van de Fonkelsteen
 
Leerlingen van de Margrietschool bezoeken het Watermuseum in Arnhem
Leerlingen van de Margrietschool bezoeken het Watermuseum in Arnhem
 • Leerlingen van de Margrietschool zijn naar het Watermuseum in Arnhem geweest. Dit bezoek past heel goed bij hun project: Energie opwekkers Windwatermolens. Kunstenaar Niels van Bunningen heeft twee keer op school les gegeven. De komende tijd gaan de leerlingen naar zijn atelier toe om samen te werken aan het project.

 

 • Kunstenaars Carolien de Vries en Otto Koedijk zijn met de leerlingen van de Rietgors flink aan de slag gegaan. Ze hebben een waterpomp gemaakt, een bijenlint en bijenhuisjes.
 
 

 

Leerlingen en leraren van de Viersprong op de foto met onder andere Josan Meijers en de kunstenaar

Startschot bij de Viersprong

Gedeputeerde Josan Meijers gaf samen met leerlingen van basisschool de Viersprong op vrijdag 19 januari 2019 het startschot voor Mijn ideale school. Tijdens een kookles bespraken ze kleine en grote vragen rondom duurzaamheid. De Viersprong vraagt met Mijn ideale school aandacht voor plastic verpakkingen. Leerlingen stapten al eerder naar de lokale supermarkten. Ze vinden het ‘gek dat alle winkels zoveel plastic om alle producten doen’. Met het project willen de leerlingen een plan maken om de winkels te vragen hiermee te stoppen.

Elf winnende Ideale School ideeën

De jury heeft elf scholen uitgekozen die hun idee voor de ideale school(omgeving) gaan uitvoeren. Een leuke maar ook lastige opgave. Want er zijn in totaal 25 mooie en inspirerende ideeën ingediend. Hartelijk dank daarvoor allemaal! De jury (Paulien Dankers, Jesse Laport en Josan Meijers) zag volop aanknopingspunten voor een Gaaf Gelderland dat we samen duurzaam en groen maken. Ook op school!

Koffertje Razende reporters
Koffertje voor de Razende reporters

De razende reporter

We willen graag weten hoe het gaat met jullie project voor ‘Mijn ideale school’. Dus maak als razende reporter een vlog, foto’s of schrijf een mooi verhaal en upload deze op onze website. Elke winnende school heeft een koffertje gekregen. Hierin vind je handige dingen voor het maken van een gaaf filmpje, een mooie foto of een goed verhaal. Kijk ook eens bij de andere tien scholen en laat je inspireren!

 

Tips voor een goed verhaal

 • Wat wil je over het project vertellen?
 • Wie kunnen je helpen? De meester of juf, de kunstenaar of je klasgenoten.
 • Schrijf, film en fotografeer in je eigen stijl!
 • Maak je verhaal kort en krachtig.
 • Maak je een vlog? Bekijk het filmpje voor tips.
 • Je kunt voor het monteren van je vlog een app gebruiken, bijvoorbeeld InShot (te downloaden in GooglePlay of iTunes).

 

 

Grote opgaven in het klein

Grote opgaven van deze tijd zoals klimaatadaptatie, biodiversiteit en energietransitie, zien we in het klein terug op de scholen. De leerlingen zijn aan de slag gegaan met duurzaamheid en hebben gekeken naar hun eigen schoolomgeving. Dat zorgt voor creatieve ideeën! Zo verandert wateroverlast op het schoolplein in het opvangen en hergebruiken van water. Een andere school koppelt de wens voor een nieuw speeltoestel aan meer bewegen. Door beweging wekken ze energie op en die gebruiken ze weer voor de digiborden in de klas.

Zet samen de wereld op zijn kop en ontwerp jouw ideale school!

‘Mijn ideale school’! is een project voor basisscholen die willen werken aan een groenere en meer duurzame schoolomgeving. Het is een initiatief in het kader van de Omgevingsvisie Gaaf Gelderland. In dit project staan de leerlingen centraal. Ze bedenken zélf een plan om hun school te verduurzamen. De leerlingen van de elf uitgekozen scholen worden door een kunstenaar geprikkeld anders te kijken naar vragen en oplossingen en geholpen bij de uitwerking van het plan.

Selectie

De jury heeft op 8 oktober 2018 uit alle inzendingen elf scholen (tien scholen en de pilotschool) gekozen die hun plan mogen uitvoeren. Lees het juryrapport (PDF 3,1 MB) op ons forum. We hebben elke geselecteerde school een kunstenaar toegewezen, die aansluit bij hun idee van een duurzame school. Voor de uitvoering van het plan is een bedrag van €3500 per school beschikbaar. Alleen afgeronde projecten komen in aanmerking voor het bedrag.

Publiciteit

Als tegenprestatie verwachten we dat scholen meewerken aan publiciteit rond dit project. Er zijn twee vaste onderdelen:

 • om anderen te inspireren, vragen we om de voortgang van het project op Forum Gelderland te publiceren in tekst en beeld
 • een door de school georganiseerd feestelijk moment bij de afronding / in gebruik name van het project. De provincie, de kunstenaar en Cultuurmij Oost zijn hierbij aanwezig.

Achtergrond

’Mijn ideale school’ is een initiatief van de provincie Gelderland en Cultuurmij Oost in het kader van de Omgevingsvisie ‘Gaaf Gelderland’. Deze visie richt zich op de verre toekomst. De toekomst van de kinderen die nu op de basisschool zitten. Als we de jongste generatie echt serieus willen nemen, moeten we hen na laten denken over oplossingen om deze mooier te maken. Het project ’Mijn ideale school’ is meer dan een les over duurzaamheid. We willen basisscholen de kans bieden om echt aan het creatieve proces van bewustwording bij leerlingen te werken. We nemen ook contact op met de gemeenten van de geselecteerde scholen, om zo verbindingen te maken met het gemeentelijke beleid.

Cookie-instellingen