Wij koken en tuinieren duurzaam!

Carlina van den Heuvel 10-06-2018
47167 keer bekeken 6 reacties

Bekijk de projecten van de 11 uitgekozen scholen hieronder.

Wij willen een bijdrage leveren aan de wereld om ons heen. Wij willen binnen De Gemeente aandacht vragen voor onnodig plastic afval rondom groente, fruit en andere producten. We verzinnen een plan, waardoor consumenten niet langer met plastic verpakkingen naar huis gaan. En tuinieren zonder gif!

Wij werken thematisch op onze school. Tussen 31-3-2019 en 16-6-2019 werken we aan het thema 'Voeding en Gezondheid'. Onze meester Jeroen werkt vanuit zijn talent als biologie leraar met alle groepen 3 t/m 8 aan een duurzame toekomst. Dat doen we elke dinsdag en donderdag tussen 12.45 uur en 14.00 uur. In onze eigen schooltuin verbouwen we groente en fruit. We leren dat we geen gif moeten gebruiken, zodat ook insecten kunnen leven.

Wij vinden het gek dat alle winkels zoveel plastic om alle producten stoppen. We vinden het onze taak om winkeliers te vragen daarmee te stoppen. Er zijn in het buitenland al winkels waar je geen verpakkingen meer om je spullen krijgt. Daar willen wij ook een plan voor bedenken.

Van het geld willen we heel graag een oven voor onze school kopen. Want wij koken zelf met onze groente uit eigen schooltuin.

Namens alle kinderen van KBS De Viersprong uit Wijchen,

Directeur Carlina van den Heuvel

Lijsterbesstraat 2, 6602GM, Wijchen 

De jury over dit idee:

Dit idee leverde misschien wel het meest spannende gesprek aan tafel op van het hele juryoverleg. Een hyper actueel probleem, afval en met name plastic, dat door kinderogen bekeken wordt. Hoewel het eindresultaat al bepaald is, een oven, zien de juryleden heel veel mogelijkheden voor de betrokkenheid van en invulling door de kinderen. De kinderen staan ook voorop bij dit idee en dat vindt de jury sterk. Het feit dat tuinieren en koken aan elkaar gekoppeld wordt past prima in de duurzame gedachte. Het koken op zich is al een educatief element en met koken uit eigen tuin is er sowieso geen plastic verpakking nodig.
De jury wordt nieuwsgierig van de wens van de leerlingen om aandacht te vragen voor het onnodige plastic verpakkingsmateriaal om producten heen. En specifiek ‘wij vinden het onze taak om winkeliers te vragen daarmee te stoppen’. Ze zien dit graag verder uitgewerkt worden.
Het feit dat er al een schooltuin aanwezig is waar de leerlingen leren over het verbouwen van groente en fruit en er aandacht is voor biodiversiteit spreekt de jury aan. Het systematische werken met de leerlingen draagt volgens de jury bij aan bewustwording over het onderwerp.
Indien door middel van een oven een extra stap gezet kan worden in het educatieve traject én het mogelijkheden biedt om een bredere doelgroep bij de schooltuin te betrekken dan moet dit beloond
worden volgens de jury.
De hulp van de kunstenaar zou gericht moeten worden volgens de jury op het bij elkaar brengen van de grotere vraag, het plan hoe betrekken we de winkeliers en vragen we ze te stoppen met plastic verpakkingen, en het ontwikkelen van de oven en daarmee het verwerken van de lokale producten.

Reageren

Twitter

6  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.

Een momentje...

@Carlina: bedankt voor je bijdrage. Heb je een foto van jullie school of schooltuin? Of van leerlingen die koken met de groenten uit jullie schooltuin bijvoorbeeld? Die kun je nog toevoegen aan je project. Scholen kunnen hun project tot de zomervakantie indienen. Na de zomer hoor je of jouw school bij de 10 geselecteerde scholen zit.

Cultuurmij Oost 20-06-18 om 18:55

@Carlina: Wat een goed idee om met jullie 'expert' binnen de school aan de slag te gaan met eten en voeding! Misschien kunnen jullie nog bij jullie plan aangeven wat de input van zowel de leerlingen als een kunstenaar zouden zijn! Zoals Jolijn al aangaf, het is ook leuk om wat foto's toe te voegen of tekeningen van de leerlingen. Dan gaat het project echt leven!

Jeroen Verhoeven 14-12-19 om 12:21

april 2019
Tijdens een kookatelier waarin kinderen van basisschool De Viersprong in Wijchen, zélf inkopen voor het koken gingen doen, verbaasden zij zich over de enorme hoeveelheid plastic als verpakkingsmateriaal. Ze vroegen zich af of dát niet beter kon...

Toen ‘De Viersprong’ hiermee de aandacht van de provincie Gelderland had getrokken werd dit gevierd met een mooie opening van het project waarbij gedeputeerde mevrouw Josan Meijers alsmede een medewerker van een grote supermarkt in Wijchen waren uitgenodigd.
Verschillende ideeën en meningen werden op deze middag gedeeld.
Ook de betrokken kunstenaar Alphons Ter Avest was uitgenodigd om te komen kennismaken en zich te oriënteren op mogelijkheden voor de concrete uitwerking van het project.

Jeroen Verhoeven 14-12-19 om 12:41

Juni, eerste week
Na veelvuldig overleg werd besloten met de kinderen te bezien welke mogelijkheden je hebt om met het alom aanwezige plastic toch nog zinvolle dingen te kunnen doen, in het kader van duurzaam gebruik.
In de deelnemende groepen verzamelde Alphons hiervoor ideeën.
Door de kinderen werd ondertussen allerlei plastic restafval verzameld.
We hadden in de week van de praktische uitvoering van het project prachtig zomerweer, dus alle groepen konden de verschillende ideeën op het schoolplein uitwerken!

Jeroen Verhoeven 14-12-19 om 12:47

laatste week van juni...
Het geheel werd zó groots dat de materialen 's nachts buiten op het schoolplein achter afzetlint moesten worden opgeslagen... Het is allemaal goed gegaan!
Doordat alle spullen buiten stonden werden de ouders al nieuwsgierig en menigeen kwam vóór de eindpresentatie al een kijkje nemen...
Wat hebben we met het weer geboft! Bij enkele groepsprojecten was de zon beslist noodzakelijk om tot ‘alternatief koken’ te kunnen komen. De zon was fulltime aanwezig en het echte koken lukte dan ook aardig!
Het project heeft velen tot nadenken over duurzaam gebruik van zowel plastic afvalmateriaal als ‘natuurlijke hulpbronnen’ aangezet.
Fijn als zich dat, waar mogelijk, naar structureel duurzaam anders denken en doen gaat vertalen. Overal! gaaf Gelderland!!

@Jeroen: bedankt voor je uitgebreide bijdrage! Leuk om in het laatste filmpje (overzicht eindproducten) te zien wat jullie het afgelopen jaar allemaal gedaan en gemaakt hebben voor het project. En inderdaad, wat een mooi weer hadden jullie in juni! Ook de uitleg in de vlogs van de kinderen van groep 5 en groep 8 en de kunstenaar zijn leuk om te kijken. Fijn dat jullie de moeite hebben genomen om deze filmpjes met ons te delen. Gaaf om te zien wat Mijn ideale school heeft opgeleverd bij jullie.

Cookie-instellingen