Een schoolvoorbeeld: duurzaam/ uitdagend speelobject

Michelle - moderator Mijn ideale school 14-06-2018
48860 keer bekeken 1 reacties

Bekijk de projecten van de 11 uitgekozen scholen hieronder.

Wij zouden graag op ons schoolplein een duurzaam en uitdagend speelobject willen. Waardoor kinderen uitgedaagd worden om diverse soorten (verbeelding)spel te spelen. Van de zomer wordt een begin gemaakt met het opknappen van ons schoolplein, waar het speeltoestel een mooi toevoeging is.

Update - we zijn van start! Er is contact met een tuinbedrijf en een aantal boeren rondom de Pius X. We hebben met de leerlingen en de kunstenaar afgestemd waar nou behoefte aan is op het schoolplein. Dat is vooral SPELEN! Om de koppeling te maken met de omgeving, hebben we gekozen om boeren te benaderen die bijvoorbeeld oude silo´s over hebben om te bouwen tot nieuwe speel/verstopplekken. We hebben nu 2 silo´s die we mogen gebruiken! We hebben een aantal schetsen gemaakt met de mogelijkheden die we met de silo´s kunnen doen. De kinderen hebben er veel zin in! Het tuinbedrijf gaat rond de zomervakantie van start om de rest van het schoolplein aan te pakken (de tegels gaan eruit). Hopelijk hebben we voor de zomervakantie de silo´s geplaatst en met hulp van de kinderen deze bewerkt tot iets wat zij willen!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De Pius X is doordrongen van het belang van duurzaamheid. Wij zijn daar met de leerlingen ook bewust mee bezig en proberen dat aan de jonge kinderen mee te geven. Zo hebben wij al een aantal jaar zonnepanelen op het dak. We hechten veel waarde aan het belang van spel en spelen. Kinderen moeten uitgedaagt worden om op verschillende manieren spel te spelen en te bedenken. Van de zomer wordt ons schoolplein groener gemaakt. Daarbij willen we de leerlingen de ruimte geven om mee te denken over verschillende speelelementen/ ideeën die op het schoolplein komen te staan. Hieronder een aantal voorbeelden die vanuit de leerlingen en de school komen:
- Keukentje/ aanrecht (pallet plank)
- Oplaadpunt voor een 'auto'
- Schoolbord
- Tunnel/ hutje met een lampje op zonne energie
- Pomp wat door een windmolentje wordt aangedreven
We willen liever geen echt klimrek, er staan genoeg bomen om in te klimmen! Door deze elementen toe te voegen aan ons nieuwe schoolplein, dagen wij de kinderen uit tot duurzaam spel. De fantasie wordt geprikkeld! We hopen door de komst van de kunstenaar dit goed wordt vormgegeven of uitgebreid kan worden. 

De jury over dit idee:
Naast de tien door de jury geselecteerden ideeën is de Pius X uit Varsselder als pilot school extra geselecteerd om een bijdrage van de provincie te ontvangen en hiermee hun plan uit te voeren. Als pilotschool hebben zij meegeholpen de pagina op het Forum Gelderland te ontwikkelen, mee nagedacht over de manier waarop scholen benaderd konden worden, de concept uitnodiging geredigeerd, het projectplan beoordeeld en aangescherpt en meegewerkt aan eerdere publiciteitsuitingen.
Voordeel van de Pius X is dat de energie en het enthousiasme om nog meer aan de slag te gaan met duurzaamheid al aanwezig zijn op de school. De jury zegt over het plan van de Pius X dat een visie op duurzaamheid breder moet zijn dan alleen een speeltoestel.
De tip zou zijn de kunstenaar daarbij te betrekken. De jury ziet veel mogelijkheden en ruimte voor de inzet van de kunstenaar.

Afbeeldingen

Reageren

Twitter

Op de kaart

1  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.

Een momentje...

@Michelle / Pius X: bedankt voor je bijdrage. Leuk dat we op de foto's kunnen zien hoe jullie schoolplein er nu uitziet. En wat goed dat sommige leerlingen hun creatieve idee├źn al op papier hebben gezet. Scholen kunnen hun project tot de zomervakantie indienen. Na de zomer hoor je of jouw school bij de 10 geselecteerde scholen zit.

Cookie-instellingen