Elementen van de natuur dichtbij de kinderen

Chantal van Berkel 14-06-2018
46860 keer bekeken 3 reacties

Bekijk de projecten van de 11 uitgekozen scholen hieronder.

Werken met de elementen van de natuur in een prikkelende omgeving voor de kinderen.

Onze school De Klingelenburg heeft binnen een warmtepomp en wij zijn bezig met het plaatsen van zonnecollectoren. Met de kinderen van school zijn we gestart met het ontwerpen van een groen schoolplein. We willen veel diverse bloemrijke bomen en planten plaatsen, speelrijke en verstopplekjes creeren zodat kinderen meer mogelijkheden hebben om te ravotten en te spelen, en dit in de natuur. We zouden voor de kinderen heel graag een deel inrichten waar een natuurlijke omgeving wordt gemaakt waar de kinderen met elementen van de natuur kunnen werken. Gebruik van water en bijvoorbeeld een waterwinning heeft onze voorkeur. Maar uiteraard willen we heel graag dat de kunstenaar mee gaat denken om het creatieve proces met de kinderen te laten plaatsvinden.

De jury over dit idee:

De school is al op verschillende manieren bezig met duurzaamheid. De warmtepomp, zonnecollectoren en nu het plan voor een groen schoolplein.
Ook hier is er al een einddoel in zicht, een groen schoolplein. Dat neemt niet weg dat de jury veel mogelijkheden ziet voor de input en betrokkenheid van de fantasie van de leerlingen en de toegevoegde waarde van de kunstenaar.
Het feit dat er een voorkeur wordt aangegeven voor het gebruik van water en waterwinning charmeert de jury. Immers de provincie Gelderland is een echte water provincie.
Ook het gebruik maken van een natuurlijke omgeving voor spelelementen is een pluspunt.
Tip van de jury is om niet te veel vast te houden aan het einddoel, maar vooral het proces tussen de leerlingen en de kunstenaar te laten ontwikkelen. Verstopplekjes in de natuur spreekt de jury aan.
Ze zien een verbinding met thema’s biodiversiteit en klimaatadaptatie.

Afbeeldingen

Toegevoegde bestanden

Reageren

Twitter

Op de kaart

3  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.

Een momentje...
Suzanne 14-06-18 om 23:17

Wat een super leuk initiatief! Een kleurrijke aanvulling van een kunstenaar kan net het verschil maken tussen gewoon een leuk plan en ook echt heel bijzonder! Op naar prikkelende omgevingen voor kinderen waar ze kunnen voelen, ruiken, kijken, delen; waar ze zich kunnen terugtrekken en kunnen samenspelen. Echt super leuk!

@Chantal: bedankt voor je bijdrage. Wat mooi om te lezen dat jullie al zo duurzaam bezig zijn! Met een warmtepomp en het plaatsen van zonnecollectoren. En leuk om op de foto's te zien dat jullie samen met de leerlingen ook met duurzaamheid bezig zijn. Scholen kunnen hun project tot de zomervakantie indienen. Na de zomer hoor je of jouw school bij de 10 geselecteerde scholen zit.

Cultuurmij Oost 20-06-18 om 18:46

@Chantal: Goed om te horen dat jullie school al bezig is met duurzaamheid! Jullie plan om iets met water te doen past goed binnen ons project. Misschien is het een leuke toevoeging om de leerlingen ook mee te laten denken en de uitgekomen schetsen hiervan ook op het forum te plaatsen. Het is leuk om een beetje op de hoogte te blijven hoe jullie proces zich vordert!

Cookie-instellingen