Sloop & recycle atelier

Jessie Mulder 15-06-2018
54050 keer bekeken 5 reacties

Bekijk de projecten van de 11 uitgekozen scholen hieronder.

Een sloop-en recycle atelier als inspirerende plek op het schoolplein waar buurtbewoners en ouders demontabele spullen en loose parts kunnen brengen.

In het sloop& recycle atelier kunnen de kinderen demonteren en sorteren om daarna de onderdelen te gebruiken voor binnen- en buitenspel. Ook gebruiken ze de materialen om kunstobjecten (objets trouvé) te maken die weer verkocht kunnen worden in de Fonkelsteengalerie. De opbrengsten uit deze galerie zijn voor een duurzaam milieudoel. Op deze manier leren de kinderen het doen met wat er al is. Op deze manier worden geen fossiele brandstoffen gebruikt voor het produceren van speelmateriaal en ontwikkeling van creativiteit. Opdeze manier leren kinderen creatief denken en ondernemerschap en duurzame verbinding maken met materialen die anders afval zouden zijn. De ontwikkeling van creativiteit is noodzakelijk om in de toekomst natuur-en milieuproblemen op te lossen.

De jury over dit idee:

“Prachtig om te zien wat kinderen van deze leeftijd al kunnen bedenken”, is één van de reacties uit de jury. Ze zijn onder de indruk van de eenvoud en toch diversiteit van het idee. Van afval nieuwe producten maken, kunstobjecten. ‘Zero waste’ want onderdelen worden nieuwe producten, speelmaterialen, kunstwerken.
De actieve relatie met de omgeving, de ouders en buurtbewoners die spullen kunnen inleveren ziet de jury als een echt pluspunt. Het ondernemerschap dat er vervolgens aan gekoppeld is door de verkoop van de kunstobjecten verdient een pluim. Een mooi voorbeeld van maakonderwijs. Het feit dat de opbrengst ten gunste komt aan een goed doel maakt het extra bijzonder. De jury ziet educatieve elementen terug én volop mogelijkheden voor bewustwording rondom duurzaamheid. Het idee richt zich op het hier en nu en de toekomst van de kinderen. Goed gedaan.
De tip van de jury ligt op het vlak van de verbinding met en naar kunstenaar. Hier zien ze nog wel mogelijkheden om het idee nog beter te maken.

Afbeeldingen

Update 4 Sloop en Recycle Atelier " Kunstenares Angela "

Update 3 Sloop en Recycle Atelier " De opening "

Update 2 Sloop en Recycle Atelier

Update Sloop en Recycle Atelier

Toegevoegde bestanden

Reageren

Twitter

5  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.

Een momentje...

@Jessie: bedankt voor je bijdrage. Mooi om op de foto te zien wat de leerlingen maken met de spullen die buurtbewoners en ouders inleveren. Scholen kunnen hun project tot de zomervakantie indienen. Na de zomer hoor je of jouw school bij de 10 geselecteerde scholen zit.

Cultuurmij Oost 20-06-18 om 10:44

@Jessie: Wat een leuk, spannend en ontdekkende manier van vuilnis verwerken! Ik denk dat dit voor kinderen een heel goede manier is om aan bewustwording te werken wat betreft een duurzaam milieu. Welke ruimte is er voor een kunstenaar in jullie plan? Misschien is dat handig om nog even toe te voegen aan de beschrijving! En mochten jullie in de komende tijd meer foto's/ schetsen/ ideeën hebben, voeg ze hier toe! Dan kunnen we op de hoogte blijven van jullie ontwikkeling!

Wat een gaaf filmpje hebben jullie gemaakt, Razende reporters van De Fonkelsteen! En wat hebben jullie het Sloop en Recycle atelier mooi geschilderd en ingericht. We delen jullie vlog op Instagram (provinciegelderland), Facebook (@ProvincieGelderland) en Twitter (@provgelderland).

Heleen van der Heide 12-03-19 om 11:47

Wat een fantastisch idee en initiatief van Basisschool de Fonkelsteen. Van harte gefeliciteerd en heel veel succes en plezier toegewenst!

Masja van der Wielen 19-03-19 om 9:47

Gefeliciteerd met de officiële opening van jullie sloop- en recycleatelier. Goed gedaan!
Mooi ook de verbinding met het Repair Café. veel succes in de toekomst.
Hadden jullie dit leuke item al gelezen?
https://www.hetkontakt.nl/regio/bommelerwaard/algemeen/190028/veel-lof-voor-sloop-en-recycleatelier-bij-fonkelsteen-zaltbommel-?fbclid=IwAR36hbDWl44GRUzPNX84wboKImBgXJ7AxDhyGU42KQjQuAjHkJ1gUubHSBs

Cookie-instellingen