Natuurlijk spelen en leren

Anne Koiter 09-07-2018
47111 keer bekeken 17 reacties

Bekijk de projecten van de 11 uitgekozen scholen hieronder.

NATUURLIJK SPELEN EN LEREN Wij vormen de schoolpleinen en daarna vormen zij ons Het schoolplein van de Parcival school in Arnhem Noord is klein, vol tegels en biedt weinig uitdaging voor de kinderen. Het regenwater blijft na hevige regenbuien op het plein staan. Arnhem Noord kampt sowieso met regenwater problematiek, door het vele asfalt en tegels kan het regenwater minder goed weg. Dit maakt dat zowel leerkrachten als ouders graag een groener en duurzamer schoolplein willen.

op 2 en op 15 maart zijn we gestart met het vergroenen van de  speelongeving van de kinderen van de Parcivalschool op de Brugstraat. Met een grote groep enthousiaste ouders zijn we gestart met een schooltuin in de buurt (Coehoorn). De kinderen gaan hier tuinieren, mooie bloemen planten voor bijen en er wordt gewerkt aan maatschappelijke betrokkenheid door in het park op te ruimen. 

Op het plein is een eerste start gemaakt met het vergroenen van de speelruimte om de school. Het hek werd ingevlochten met wilgentenen en er is een houten podium gebouwd. Vanwege het slechte weer die dag, is er minder gedaan dan wenselijk is. In april volgen ook weer twee klusdagen waarvoor veel ouders zich hebben opgegeven!

Samen bouwen we aan een fijne plek voor onze kinderen en die van anderen (het park is vrij toegankelijk).

——

In drie werksessies zijn leerkrachten, kinderen en ouders berokken bij de ideevorming.
De volgende ideeën willen we verwezenlijken:

1.      Een duurzaam en groen schoolplein, bestaande uit oa:

·        Een creatief plan voor het regenwater: Hoe kunnen we zorgen dat het water beter van het plein af kan en tevens wordt opvangen om te gebruiken voor de tuin. Kan dit systeem moet van duurzame en gerecyclede materialen worden ontworpen.

·        Moestuin en/of moestuin bakken en bloembakken, bijenhotels die we (zo veel mogelijk) maken van kosteloos restmateriaal.

·        Een boomhut van sloop en rest hout, dat wel aan de veiligheidseisen van een schoolplein voldoet.
 

2.      Creatieve Parkeer plekken voor (bak) fietsen in de straat/wijk
Samen met kinderen, ouders en hopelijk de kunstenaar ontwerpen we graag sjablonen op de stoep die aangeven waarop gezette tijden ouders hun (bak)fietsen mogen parkeren. Dit voorkomt onveilige verkeersituaties in de smalle straat waar de school aan ligt en opstoppingen rondom het schoolplein.
De sjablonen moeten de straat en wijk ‘versieren’, een lust zijn voor het oog van de omwonenden. Uiteraard moet dit in overleg met de gemeente en omwonenden.

Bij de uitvoer worden de kinderen uit de bovenbouw klas van Arnhem Zuid én kinderen uit de combinatieklas (groep 3/4) van Arnhem Noord betrokken.
Een grote groep ouders heeft aan gegeven te willen helpen. We willen ook samenwerken met een ROC/ timmervakopleiding in de buurt.

De jury over dit idee:
Bij de Parcival school is de uitdaging centraal gesteld. Er ligt een schoolplein met veel tegels met regen–waterproblematiek. Hoe lossen we dat op en werken we tegelijkertijd aan een systeem om dit water op te vangen en te hergebruiken. Het thema klimaatadaptatie komt mooi terug in het plan.
Het plan laat een brede betrokkenheid van verschillende partijen zien. Leerkrachten, kinderen en ouders willen samen de uitdaging aangaan. En bij de parkeerproblematiek worden kinderen, ouders, omwonenden én de gemeente betrokken. Samen een oplossing maken vindt de jury heel goed aan dit plan.
De jury denkt dat de koppeling met het bredere perspectief mooi gelegd kan worden door de inzet van de juiste kunstenaar. Het plan lijkt goed uitvoerbaar.

Afbeeldingen

Reageren

Twitter

17  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.

Een momentje...
Florien 09-07-18 om 21:56

Joehoeee het plan staat er op! Spannend....

Miriam 09-07-18 om 21:59

Bedankt werkgroep, dit plan ziet er veelbelovend uit!

Desiree 09-07-18 om 22:03

Jullie zijn toppers, was een fijne samenwerking. En nu... keep your fingers crossed. ????

Annemarie 09-07-18 om 22:14

Wat een mooi plan en wat zou het fijn zijn als we ons plein zo fijn en natuurlijk duurzaam in kunnen richting voor onze kinderen! De toekomst van morgen begint vandaag ?

Martine van den Brink 09-07-18 om 22:14

Mooi plan!!

Anoniem 09-07-18 om 22:16

Mooi plan!!! De vraagtekens zijn natuurlijk een foutje (stond een duimpje, maar dat pakt ie blijkbaar niet), die horen daar zeker niet, maar vooral uitroeptekens!!!

Hanneke 09-07-18 om 22:26

Wat een goed bedacht plan en wat zou het inderdaad fijn zijn als we het huidige bestrate plein kunnen ombouwen tot een plek waar ook de insecten (vlinders, bijen en alle kleine onderduikers) hun weg weer kunnen vinden in een omgeving met veel bestrating. Een stukje speelparadijs en ontdekken in het midden van de stad.

Sophie 09-07-18 om 22:40

Mooi plan geworden
Zin in het bouwen en gebruiken!

Gemma 10-07-18 om 8:39

Jaa een speeltuin met een natuurlijk karakter midden in de stad voor onze school die ook via de ontwikkelingsstof heel erg verbonden is met de natuur. Hoe fijn zou het zijn als kinderen tijdens de bijenperiode ook bijen kunnen zien bijvoorbeeld.

Wij kunnen echt hulp gebruiken! Past perfect in onze visie.
Mooi plan organisatoren!Ruby 10-07-18 om 9:19

De kinderen die nu overgaan naar de Noord locatie moeten een heerlijk plein in Zuid achter laten met prachtige bomen en struiken om in en rond te spelen, qua oppervlakte zullen we Zuid nooit kunnen benaderen op de Noord locatie maar hoe gaaf zou het zijn wanneer we de kinderen wel weer een groen schoolplein zouden kunnen bieden waar ze naar hartelust kunnen spelen in en kunnen leren van de natuur ipv spelen tussen steen, steen en nog eens steen... Ohwwww ik ga heel hard duimen!!!

Cultuurmij Oost 10-07-18 om 10:52

@Anne: Uitgebreide plannen! Goed idee om iets met het blijvende regenwater te gaan doen! Ook leuk om alle reacties hieronder te lezen. Mochten jullie meer voorbeelden hebben die de leerlingen gemaakt hebben, voeg ze toe! Het is leuk om op de hoogte te blijven van de ontwikkeling(en).

@Anne, bedankt voor je bijdrage. Wat leuk dat zoveel mensen een kijkje nemen op het forum en een reactie achter laten. Scholen kunnen hun project tot de zomervakantie indienen. Na de zomer hoor je of jouw school bij de 10 geselecteerde scholen zit.

Françoise 10-08-18 om 21:56

Wat een mooi plan!
Ik kijk er naar uit mijn kinderen in het groen te laten spelen op een fijne school zo dicht bij het centrum van Arnhem.

Anne Koiter 25-09-18 om 14:17

Ondertussen in Arnhem-Noord....kleine update vanuit de werkgroep...eerste vervolg stappen zijn al gezet, we staan te popelen om echt te beginnen. Duimen tot aan 8 oktober....

Michelle - moderator Mijn ideale school 02-07-19 om 17:22

Update!

Sophie Ebeling Koning 23-06-20 om 9:37

Sophie Ebeling Koning 23-06-20 om 9:47

Tijd voor groen, veel groen... 

Cookie-instellingen