Een schoon schoolplein is normaal

Dianne Smits 09-07-2018
47436 keer bekeken 3 reacties

Bekijk de projecten van de 11 uitgekozen scholen hieronder.

De kinderen van basisschool Marang in Angeren hebben een mooi ruim schoolplein met veel groen en speelmogelijkheden. Maar helaas ligt er wel afval op het schoolplein. Daar willen de kinderen iets aan doen!

Eindresultaat van het Project: De Mikker!

De kinderen uit de projectgroep hebben de laatste maanden samen met de kunstenaars Bas en Marlou van BengKlatsBoemproducties gewerkt aan een Afval-kunst-speelobject.

En het eindresultaat is De Mikker (zie foto's). En het proces is weergegeven in de vlogjes.

Maandag 24 juni tijdens de schoolafsluiting voor alle kinderen en ouders is de Mikker geopend. Naast de maken van de Mikker heeft de school 2 weken in het teken gestaan van bewustwording over afval. Alle groepen hebben diverse activiteiten gedaan, zoals naar de vuilverbrandingsoven, afval jutten of kleding of muziekinstrumentjes maken van afval. En tijdens de opening is gezamenlijk het afvallied gezongen.

De Mikker is een samenvoeging van alle wensen en ideeen van de kinderen. Het is een speeltoestel waar je afval in kunt werpen. Dit kan gescheiden in plastic en restafval. En als je het erin gegooid heb, hoor je als beloning een superleuke tekst. Die teksten worden steeds ingesproken door kinderen van Marang. Altijd spannend wat je nu weer hoort als je afval weggooit. Een mooie manier om het schoolplein schoon te houden en kinderen bewust te maken dat afval in de prullenbak hoort. En volgens ons zijn kinderen daar tegenwoordig al heel bewust van, dat is heel mooi! 

 

 

Inzending voor project

Een groepje kinderen uit groep 5,6 en 7 heeft originele ideeën bedacht om de leerlingen te stimuleren het afval op te ruimen. Deze schetsen zijn bijgevoegd. Hier volgt de uitleg van de schetsen.

Tekening 1 van Minke: De Basket. De kinderen kunnen afval in de bal doen en deze in de basket gooien. Het afval valt dan in de juiste afvalbak. Het is voorzien van een stoplicht voor de wachtrij, omdat alle kinderen dit natuurlijk willen doen.
Tekening 2 van Tara: De Kabelbaan. Er hangt een kabelbaan met bakjes voor plastic, glas, gft en restafval over het schoolplein. Via de ladder in de boom of het klimrek klim je omhoog en kun je het afval in het juiste bakje doen. De kabelbaan eindigt boven een afvalbak.
Tekening 3 van Susan & Loek: De DJ-tafel. Op het schoolplein staat een mooie dj-draaitafel, waarvan de platen eigenlijk deksels van afvalbakken zijn. Na elk tiende afvalstuk in een afvalbak, gaat er een liedje draaien, het liedje is afhankelijk van de soort afval die is weggegooid. En de disco-lichtshow gaat aan.  
Tekening 4 van Maren: Het Klimrek. Boven op het klimrek staan afvalbakken voor gescheiden afval. Kinderen moeten dus moeite doen om de afvalbak te bereiken. Bij 10 goals verdienen ze 1 smiley. Je kunt je smiley dan in een buis voor het stimuleringssysteem van de hele school doen. Als de buis vol is, is er feest!
Tekening 5 van Masha: De Glijbaan. Je kunt de glijbaan op verschillende manieren opklimmen. Bovenin kun je je afval gescheiden in een afvalbak gooien. Het afval gaat dan door een doorzichtige buis naar beneden in de juiste afvalbak, zodat iedereen dit kan zien. Vervolgens kun je via de glijbaan of de glijstang zelf weer naar beneden.
Tekening 6 van Timo: De Afvalschieter. Op het schoolplein staat een bord, dat is opgedeeld in de vakken gft, plastic en restafval. Elk vak heeft verschillende mikgaten, waar je met de afvalschieter op kunt mikken en punten kunt scoren. De afvalschieter wordt aangedreven door een hometrainer-fiets, waar een ander kind op moet fietsen. Hoe harder je fietst, hoe harder je kunt schieten. Hiervoor is echte samenwerking nodig. Bij 10 keer raak schieten hoor je een muziekje.
Tekening 7 van Mads: De Afvalbeer. Op het schoolplein staat een levensgrote knuffelbeer. In zijn poten en mond zijn afvalbakken verwerkt voor gescheiden afval. Als je er iets in gooit, gaan de lampjes in zijn ogen en neus knipperen.
Tekening 8 van Yorben: De Survivalbaan. Dit is een stoer klimrek met verschillende elementen waarover je een tocht aflegt om je afval uiteindelijk in de juiste bak te kunnen gooien. In dit klimrek zijn moeilijke en makkelijke paden, zodat alle kinderen hieraan mee kunnen doen. 

De terugkerende thema's in de tekeningen zijn:

  • Het is leuk om je afval in een afvalbak te gooien
  • Beloning voor het schoonhouden van het schoolplein
  • Samenwerken 
  • Moeite doen om je afval weg te gooien
  • Afvalscheiding

Het project ‘Een schoon schoolplein is normaal’ is een vervolg op ‘De Jutbak’, een project dat in voorjaar 2018 in de onderbouw heeft gespeeld. De Jutbak heeft tot doel om het normaal te maken dat iedereen wat kan doen om zwerfvuil tegen te gaan. Zie hiervoor dit leuke filmpje van TV Gelderland waarin te zien is dat groep 2/3 de Jutbak opende. 

 https://www.omroepgelderland.nl/media/24219/Niet-strand-maar-straatjutten-met-de-jutbak 

De groepen van Marang gaan voortaan jaarlijks zwerfvuil jutten bij de Jutbakken in het dorp. Dit met als doel om de bewustwording van duurzaamheid bij de kinderen te vergroten. De kinderen hebben nu zelf aangegeven dat het niet langer kan dat hun eigen schoolplein nog een verzamelplaats is van zwerfvuil. Daarom is de realisatie van het project 'Een schoon schoolplein is normaal’  van belang.

Als onze inzending wordt uitgekozen, zal in het najaar in de bovenbouw het project ‘Een schoon schoolplein is normaal uitgevoerd worden. De schetsen die hierbij zijn bijgevoegd zijn het startpunt. Met de kinderen en hopelijk met de kunstenaar zal gezamenlijk tot 1 uitvoerbaar ontwerp gekomen worden, dat gelijk dient als kunstvoorwerp op ons schoolplein. 

Het zou fantastisch zijn om het onderwerp Afval om te kunnen bouwen tot een Kunstwerk. En dat lukt ons, met deze subsidie!

Groeten namens de leerlingen van Basisschool Marang Angeren

De jury over dit idee:
De Marang heeft het thema afvalscheiding mooi centraal in hun plan gesteld. De leerlingen zijn zelf al na gaan denken over afval en het opruimen van afval. De jury vindt dat er veel enthousiasme spreekt uit het ingediende idee. De jury is gecharmeerd van het idee een schoon en gezond schoolplein te willen bereiken. Immers de Omgevingsvisie Gaaf Gelderland zet ook een gezond, veilig, schoon en welvarend Gelderland voor iedereen centraal.
Tip van de jury is het idee nog spannender en breder aan te pakken. Een kunstenaar kan daarbij helpen en een nieuwe toevoeging geven. De verbinding met ‘de Jutbak’ is een pluspunt. Het is een mooi vervolg hierop en draagt bij aan de bewustwording rondom duurzaamheid. Door te kiezen voor 1 uitvoerbaar ontwerp is het project ook haalbaar.
Het lijkt wel alsof er nu maar een beperkt aantal kinderen bij de ontwikkeling van het plan betrokken is.
De jury ziet graag dat er aandacht wordt geschonken aan de vraag hoe de hele school betrokken wordt bij
de uitwerking van de ideeën.

 

Afbeeldingen

Vlog 2: het ontwerp wordt besproken en getest

Vlog 1: de vergadering van de kinderen met de kunstenaars

Reageren

Twitter

3  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.

Een momentje...
Cultuurmij Oost 10-07-18 om 11:44

@Dianne: Wat een spannende en speelse manieren hebben de leerlingen bedacht om afval opruimen leuker en leerzamer te maken! Goed om te zien dat jullie al zo bezig zijn op school met duurzaamheid. Leuke toevoeging dat filmpje en de schetsen van de leerlingen! Het afval scheiden is een mooie toevoeging!

@Dianne, bedankt voor je bijdrage. Wat een originele idee├źn hebben de leerlingen bedacht! En leuk dat we dit op hun tekeningen kunnen zien. Scholen kunnen hun project tot de zomervakantie indienen. Na de zomer hoor je of jouw school bij de 10 geselecteerde scholen zit.

Wat hebben jullie een gave Mikker gemaakt! Heel leuk om alle foto's en vlogs te zien. We hebben jullie update gedeeld op Facebook, Instagram en Twitter. Bedankt voor jullie bijdrage! Hartelijke groeten van Jolijn

Cookie-instellingen