Wageningse Windwatermolens

Ellen Bouter 11-07-2018
2 reacties

Bekijk de projecten van de 11 uitgekozen scholen hieronder.

Van oude fietswielen en petflessen, worden 10 Windwatermolens gemaakt die gaan draaien als het regent of waait. De molens gaan de energie die opgewekt wordt terug geven aan het net. Samen met de leerlingen van het PRO Pantarijn worden molens in het technieklokaal zo duurzaam mogelijk gemaakt.

Wageningse Windwatermolens

De kinderen van de Plusgroep van de Margrietschool in Wageningen hebben in de afgelopen weken het idee bedacht en uitgewerkt van de Wageningse Windwatermolens.

Het idee is om van oude fietswielen (via de plaatselijke fietsenwinkel) en petflessen (die we gaan inzamelen met de school),  Windwatermolens te maken die op het schooldak geplaatst gaan worden. Aan de molens worden bakjes van petflessen bevestigd, die er voor gaan zorgen dat deze gaan draaien als het regent of waait. De stroom die hiermee opgewekt gaat worden, zal worden afgegeven aan het net van de al eerder geplaatste zonnepanelen op het schooldak.

Duurzame toekomst

In de school zal een energiemeter geplaatst worden, waarmee zichtbaar gemaakt zal worden, hoeveel energie er teruggeven wordt aan het net. Deze meter komt centraal in de hal te hangen, zodat kinderen dagelijks bij kunnen houden wat de molens aan stroom leveren. Daar zullen vervolgens ook educatieve opdrachten aan worden verbonden, zoals grafieken bijhouden en onderzoek doen naar de opbrengsten.

Op deze manier wordt er door onze school gewerkt aan een duurzame toekomst en bewustwording bij leerlingen.

De molens zullen geplaatst worden op het schooldak, waardoor we deze duurzame werkwijze ook uitdragen aan de leerlingen, ouders en de buurt.

 

Unieke samenwerking

Het idee van de Windwatermolens is afkomstig van de kinderen van de Plusgroep, maar de uitvoering zal worden gedaan in samenwerking met leerlingen van het Praktijkonderwijs Pantarijn. In hun PRO-gebouw is een technieklokaal én de expertise om de Windwatermolens zo effectief en duurzaam mogelijk te gaan maken.

 

Groene schoolplein

Het concept van de Windwatermolens past volledig bij de ontwikkeling van ons Groene schoolplein dat afgelopen schooljaar van start is gegaan.

Met beide projecten hopen wij onze leerlingen bewust te maken van het belang van schone energie en een groene toekomst!

De jury over dit idee:
Allereerst is de jury verrast en blij met de combinatie van wind en water in het plan van de De Margrietschool. De koppeling met het opwekken van energie en het teruggeven hiervan aan het net van de al eerder geplaatste zonnepanelen is goed bedacht. De wil om te werken met duurzaam hergebruikte materialen
zoals petflessen en fietswielen is een pluspunt.
De input en betrokkenheid van de kinderen is al vanaf het begin van het plan aanwezig. De school denkt duidelijk na over een breed draagvlak in de school. Dit blijkt bijvoorbeeld uit het willen plaatsen van een meter centraal in de school.
De unieke samenwerking die de school voorstelt is een echt pluspunt volgens de jury. Hoe mooi is de verbinding tussen de kinderen van de Plusgroep en de leerlingen van het Praktijkonderwijs. Ook is er al goed nagedacht over de haalbaarheid en voorzieningen zoals technieklokaal en expertise. De windwatermolen passen in een bredere visie van de school op een groene schoolomgeving en groene toekomst. De cocreatie met ouders, leerlingen, leraren en de buurt maakt het plan tenslotte een waardige geselecteerde kandidaat.
De tip van de jury zit vooral op de haalbaarheid van het project. Gaat het werken?

Afbeeldingen

Wageningse Windwatermolens

Reageren

Twitter

2  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

 
 

Cultuurmij Oost 13-07-18 om 11:44

@Ellen: Leuk filmpje! Goed om te zien dat de leerlingen er echt heel bewust mee bezig zijn geweest. Ook een mooie toevoeging dat de leerlingen zelf bij kunnen houden hoe het vergaat met de energie!

@Ellen: bedankt voor je bijdrage. Scholen kunnen hun idee tot 30 september 2018 indienen. Daarna hoor je of jouw school bij de 10 geselecteerde scholen zit.