Wageningse Windwatermolens

Ellen Bouter 11-07-2018
49445 keer bekeken 7 reacties

Bekijk de projecten van de 11 uitgekozen scholen hieronder.

Van oude fietswielen en petflessen, worden 10 Windwatermolens gemaakt die gaan draaien als het regent of waait. De molens gaan de energie die opgewekt wordt terug geven aan het net. Samen met de leerlingen van het PRO Pantarijn worden molens in het technieklokaal zo duurzaam mogelijk gemaakt.

Wageningse Windwatermolens

De kinderen van de Plusgroep van de Margrietschool in Wageningen hebben in de afgelopen weken het idee bedacht en uitgewerkt van de Wageningse Windwatermolens.

Het idee is om van oude fietswielen (via de plaatselijke fietsenwinkel) en petflessen (die we gaan inzamelen met de school),  Windwatermolens te maken die op het schooldak geplaatst gaan worden. Aan de molens worden bakjes van petflessen bevestigd, die er voor gaan zorgen dat deze gaan draaien als het regent of waait. De stroom die hiermee opgewekt gaat worden, zal worden afgegeven aan het net van de al eerder geplaatste zonnepanelen op het schooldak.

Duurzame toekomst

In de school zal een energiemeter geplaatst worden, waarmee zichtbaar gemaakt zal worden, hoeveel energie er teruggeven wordt aan het net. Deze meter komt centraal in de hal te hangen, zodat kinderen dagelijks bij kunnen houden wat de molens aan stroom leveren. Daar zullen vervolgens ook educatieve opdrachten aan worden verbonden, zoals grafieken bijhouden en onderzoek doen naar de opbrengsten.

Op deze manier wordt er door onze school gewerkt aan een duurzame toekomst en bewustwording bij leerlingen.

De molens zullen geplaatst worden op het schooldak, waardoor we deze duurzame werkwijze ook uitdragen aan de leerlingen, ouders en de buurt.

 

Unieke samenwerking

Het idee van de Windwatermolens is afkomstig van de kinderen van de Plusgroep, maar de uitvoering zal worden gedaan in samenwerking met leerlingen van het Praktijkonderwijs Pantarijn. In hun PRO-gebouw is een technieklokaal én de expertise om de Windwatermolens zo effectief en duurzaam mogelijk te gaan maken.

 

Groene schoolplein

Het concept van de Windwatermolens past volledig bij de ontwikkeling van ons Groene schoolplein dat afgelopen schooljaar van start is gegaan.

Met beide projecten hopen wij onze leerlingen bewust te maken van het belang van schone energie en een groene toekomst!

De jury over dit idee:
Allereerst is de jury verrast en blij met de combinatie van wind en water in het plan van de De Margrietschool. De koppeling met het opwekken van energie en het teruggeven hiervan aan het net van de al eerder geplaatste zonnepanelen is goed bedacht. De wil om te werken met duurzaam hergebruikte materialen
zoals petflessen en fietswielen is een pluspunt.
De input en betrokkenheid van de kinderen is al vanaf het begin van het plan aanwezig. De school denkt duidelijk na over een breed draagvlak in de school. Dit blijkt bijvoorbeeld uit het willen plaatsen van een meter centraal in de school.
De unieke samenwerking die de school voorstelt is een echt pluspunt volgens de jury. Hoe mooi is de verbinding tussen de kinderen van de Plusgroep en de leerlingen van het Praktijkonderwijs. Ook is er al goed nagedacht over de haalbaarheid en voorzieningen zoals technieklokaal en expertise. De windwatermolen passen in een bredere visie van de school op een groene schoolomgeving en groene toekomst. De cocreatie met ouders, leerlingen, leraren en de buurt maakt het plan tenslotte een waardige geselecteerde kandidaat.
De tip van de jury zit vooral op de haalbaarheid van het project. Gaat het werken?

Afbeeldingen

Wageningse Windwatermolens

Reageren

Twitter

7  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.

Een momentje...
Cultuurmij Oost 13-07-18 om 11:44

@Ellen: Leuk filmpje! Goed om te zien dat de leerlingen er echt heel bewust mee bezig zijn geweest. Ook een mooie toevoeging dat de leerlingen zelf bij kunnen houden hoe het vergaat met de energie!

@Ellen: bedankt voor je bijdrage. Scholen kunnen hun idee tot 30 september 2018 indienen. Daarna hoor je of jouw school bij de 10 geselecteerde scholen zit.

Ellen Bouter 23-05-19 om 14:08

Op 12 maart hebben de kinderen van de Plusgroep Margrietschool, samen met kunstenaar Niels van Bunningen, een bezoek gebracht aan het Watermuseum in Arnhem. Dit ter voorbereiding van het verder uitwerken van de schetsen van de Wageningse Windwatermolens.
In het museum hebben de kinderen gekeken naar de techniek van watermolens en experimenten gedaan.
Ook is er een bezoek gebracht aan de nabijgelegen watermolen in het Sonsbeekpark. Zeer inspirerend!
Een zelfgemaakt filmpje van de Razende Reporters zal binnenkort geplaatst worden op dit Forum.

Hoi Ellen, bedankt voor de update. Wat leuk dat de kinderen samen met de kunstenaar naar het Watermuseum en de watermolen zijn geweest. Dat past mooi bij jullie project. We zijn heel benieuwd naar de vlog van jullie Razende reporter!

Ellen Bouter 01-07-19 om 12:08

Bezoek atelier kunstenaar
Kunstenaar Niels van Bunningen is de afgelopen periode hard aan het werk geweest om de Wageningse Waterfiets in elkaar te lassen.
Op 18 juni bezochten de leerlingen van de Plusgroep het atelier van Niels op de Kunstwerkplaats Arnhem. Geweldig om te zien en meer te leren over zijn werkwijze, de materialen en de technieken. En om de Waterfiets in opbouw te zien!
We hebben een interessante rondleiding gekregen over het hele terrein en ook ander werk mogen bewonderen van mede kunstenaars.
Komende week wordt het werk verzinkt en kunnen de kinderen aan de slag om het werk kunstzinnig te bespuiten.
Dat moet ook wel, want volgende week op 11 juli vindt de onthulling van het kunstwerk plaats door de wethouder van Kunst en Cultuur mevrouw Janssen 11.00 uur in de tuin van de Margrietschool. Van harte welkom!

Ellen Bouter 15-07-19 om 14:09

Onthulling kunstwerk Wageningse Waterfiets door wethouder Janssen
Wethouder Janssen van kunst en cultuur onthulde afgelopen donderdag het kunstwerk op de Margrietschool door een 'rondje te fietsen' op de Wageningse Waterfiets.

De Wageningse Waterfiets zorgt er voor dat regenwater van het dak wordt opgevangen in een bak bij de moestuin van onze school. Door hierop te fietsen komt het wiel met schoepen in beweging en wordt het water via bamboegoten naar de moestuin geleid. Zo komen duurzaamheid, afkoppeling van het regenwater op het riool, beweging, natuur, kunst en techniek bij elkaar. Groep 6 gaat de Wageningse Waterfiets beheren.

Hoi Ellen, wat een mooi resultaat, de Wageningse Waterfiets! En jullie hebben er een leuk moment van gemaakt met de wethouder. Bedankt voor de update! Groeten van Jolijn

Cookie-instellingen