"Speel water naar de schooltuin"

Mathilde Maas 13-07-2018
48938 keer bekeken 2 reacties

Bekijk de projecten van de 11 uitgekozen scholen hieronder.

De moestuin van OBS de basisschool heeft een nieuwe waterpomp nodig. Geen gewone, maar een speelpomp: Een waterpomp aangedreven door een speeltoestel. Deel twee van ons plan: een bloemenzee! Zodat iedereen kan zien wat voor mooie en leuke school zou zijn, en het is ook nog eens goed voor de bijen!

Enkele leerlingen en ouders van openbare basisschool De Rietgors in Leuvenheim hebben de koppen bij elkaar gestoken en twee fantastische plannen bedacht. De kinderen hebben hun ideeën  fantasievol verbeeld in tekeningen en de ouders hebben er de woorden bij geschreven.

 

Idee 1: Speel water naar de schooltuin

Onze school, De Rietgors in Leuvenheim, heeft een prachtige moestuin met aardappelen, kool, tomaten en nog veel meer. Elke vrijdagmiddag werken kinderen van alle groepen, onder begeleiding van enthousiaste ouders in onze schooltuin. Ze vinden het heerlijk om samen hun eigen groenten te verbouwen en ze leren spelenderwijs alles over de herkomst van hun eten. De oogst wordt op vrijdagmiddag door de leerlingen verkocht aan ouders en andere belangstellenden, maar soms ook door de leerlingen zelf verwerkt tot bijvoorbeeld een heerlijke soep.

De gewassen in de schooltuin hebben regelmatig water nodig, zeker bij het droge weer van de laatste weken. Naast de moestuin is daarom een put geslagen, zodat we ons eigen grondwater kunnen gebruiken. Maar de waterpomp, een mooie ouderwetse handpomp, waarmee we grondwater uit de put pompten is helaas kapot. We hebben al eens geprobeerd om de pomp te repareren, maar dat is niet gelukt. Als we nu de groenten water willen geven gebruiken we kraanwater, en dat is eigenlijk jammer, want lang niet zo duurzaam als grondwater.

We kunnen natuurlijk een elektrische pomp installeren, maar dat is niet zo duurzaam en ook niet zo leuk. En met de hand is het best zwaar werk, en het stroomt ook niet zo snel. Daarom dachten wij: als we water pompen nou eens combineren met iets dat heel leuk is, dan slaan we twee vliegen in één klap. En wat is er nu leuker dan spelen? Vandaar de werktitel van dit project: Speel water naar de schooltuin.

We willen een speeltoestel verbinden aan een waterpomp en zo spelenderwijs grondwater oppompen voor de tuin. Bijvoorbeeld een fiets of een ouderwetse tredmolen met daarbij een mooie waterbaan om het water naar de tuin te leiden. De kinderen hebben hiervan al een paar prachtige schetsen gemaakt. Naast creatieve inbreng van de kinderen en de kunstenaar, zullen we ook technische ondersteuning nodig hebben. Gelukkig wonen er bij ons in het dorp hele handige mensen die ons kunnen helpen om dit idee te verwezenlijken. Maar daar blijft het niet bij, want we hebben nog een goed idee.

 

Idee 2: Een zee van bloemen

Onze schooltuin ligt aan de voorzijde van de school, omringd door gras met een paar bomen. Het ziet er best leuk uit, maar eigenlijk is het ook een beetje kaal. We zouden graag iets willen maken dat de aandacht trekt van voorbijgangers. Een natuurlijke, kleurige en geurige blikvanger: Een zee van bloemen. Dan kan iedereen zien wat een leuke, gezellige school we zijn, met aandacht, voor mens, dier en natuur. Want onze bloemenzee zal niet alleen menselijke belangstelling aantrekken maar ook heel veel bijen. Zoals jullie misschien wel weten gaat het niet zo goed met de bijen in Nederland, er zijn er steeds minder, terwijl ze wel een belangrijke rol hebben in onze natuur. Ze brengen stuifmeel van bloem tot bloem en helpen zo die bloemen bij hun voortplanting. En daardoor wordt onze bloemenzee nog groter en groter en groeit misschien wel uit tot een bloemenoceaan. En dan zullen de mensen in het dorp tegen elkaar zeggen: waar is toch de Rietgors gebleven? En dan lachen we en antwoorden: verzwolgen door de woest kolkende branding van onze zelfbedachte bloemenzee… Oké, we draven een beetje door, maar het is wel een leuke idee, toch?

Bekijk de vlog van Razende reporters Kick en Kaylee. Dit project voor Mijn ideale school startte op een bijzondere manier: met paarden ploegden ze de grond voor een nieuw bijenlint.

De jury over dit idee:
De rietgors laat mooi zien dat de vervanging van hun waterpomp een aanleiding kan zijn voor een geheel nieuwe oplossing en breder plan. Door de waterpomp te verbinden aan een speeltoestel ontstaat er een mooie duurzame gedachte en slimme oplossing.
De jury spreekt haar waardering uit voor het feit dat zowel de ouders als de leerlingen bij het ontwikkelen van het plan betrokken zijn. De uitwerking staat nog volledig open. Hierbij is een mooie rol voor de kunstenaar weggelegd wat heel goed in de aanpak van Mijn Ideale School past. Het feit dat leerlingen
hun rol kunnen pakken vindt de jury een sterk element in het plan.
Het centraal zetten van het verbeteren van de biodiversiteit rondom de school als een middel voor de bredere zichtbaarheid en profilering van de school is een unieke aanpak. De bijenproblematiek is een actueel thema. De tekeningen van de kinderen zijn erg mooi en leuk om te zien als onderdeel van het plan.
Kortom een origineel plan.
De tip van de jury ligt op het vlak van het ontwikkelen van een bredere visie. Een langere lijn die je loopt als school is interessant om verder te ontwikkelen.

Afbeeldingen

Toegevoegde bestanden

Reageren

Twitter

Op de kaart

2  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.

Een momentje...
Cultuurmij Oost 17-07-18 om 11:04

@Mathilde: Jullie hebben al een uitgewerkt plan! Leuk dat jullie hier al zoveel moeite en energie in hebben gestoken. Fijn dat er veel foto's en schetsen bij staan. Jullie plannen sluiten goed aan bij dit project!

@Mathilde: bedankt voor je bijdrage. Wat leuk dat we jullie idee├źn op de foto's en tekeningen al goed kunnen zien! Scholen kunnen hun idee tot 30 september 2018 indienen. Daarna hoor je of jouw school bij de 10 geselecteerde scholen zit.

Cookie-instellingen