Forum Gelderland introduceert: Gelderland Geletterd

Renate Westra 14-06-2019
22579 keer bekeken 0 reacties

Op deze nieuwspagina delen we nieuwsbericht over alles wat te maken heeft met de aanpak van laaggeletterdheid. Om te laten zien hoeveel mooie intitiatieven er zijn maar óók om om het belang hiervan te onderstrepen.

De provincie Gelderland vindt de aanpak van laaggeletterdheid een belangrijk onderwerp en werkt daarom samen met Stichting Lezen & Schrijven, Samenwerkende Gelderse Bibliotheken, Rijnbrink en Gelderse Gemeenten aan een geletterd Gelderland.

Dat sommige mensen niet goed kunnen lezen en schrijven is bekend. Maar dat het aantal zo groot is, blijkt ook afgelopen week weer uit het nieuws. In bepaalde branches – zoals bijvoorbeeld de schoonmaakbranche komt het voor dat bijna 40% van de werknemers moeite heeft met lezen en schrijven.

Impact
De impact is enorm. Voor de bedrijven heeft laaggeletterdheid o.a. invloed op de productiviteit. Voor de laaggeletterden zelf heeft het ook persoonlijke consequenties. Vaak schamen zij zich ervoor en merken ze dat ze niet helemaal mee kunnen doen in de maatschappij. Op het werk merken ze de nadelen omdat ze bijvoorbeeld moeite hebben met het invullen van formulieren en het lezen van (veiligheids)instructies.

Initiatieven en projecten in Gelderland
Bij taalhuizen en bibliotheken zijn er inmiddels een flink aantal taalprojecten speciaal voor laaggeletterden met Nederlands als moedertaal. En er is een gezamenlijke campagne ‘Beter lezen en schrijven? Daar heb je recht op!’ om de doelgroep te bereiken.

Forum Gelderland
Om Gelderland bewust te maken van de omvang en impact van laaggeletterdheid, startte het online forum Gelderland Geletterd. Praat en denk mee op dit forum om Gelderland geletterd te maken.

Afbeeldingen

GelderlandGeletterd

Twitter

0  reacties

Cookie-instellingen