10. Crescent Park Harderwijk

Niek Heijboer
16 reacties

Het is tijd om te stemmen op een van de twintig prachtige projecten die zijn genomineerd voor de Gelderse prijs voor ruimtelijke kwaliteit met als thema Brede blik op ruimte.

Van 14 september 2020 tot en met 14 december 2020 kan iedereen 1 stem uitbrengen op een van de onderstaande projecten. Mogelijk ontvangt dat project de publieksprijs. Een bedrag van 10.000,00 euro waar ze het project nog beter mee kunnen maken. Dus breng nu je stem uit en vraag collega’s, vrienden en kennissen om hetzelfde te doen en stuur hen deze link www.gelderland.nl/gprk2020-stemmen en gebruik #GPRK2020

Hoe kun je stemmen?

Stap 1.  Maak een account als je die nog niet hebt

Stap2. Bevestig je registratie via de mail die je ontvangt (misschien in je spambox)

Stap 3.  Log in op je account

Stap 4. Breng je stem uit. De mogelijkheid om te stemmen verschijnt op de foto s van deze pagina van de nominaties zodra je bent ingelogd. Scrol hiervoor een stukje naar beneden.

Stap 5. geef in het reactieveld van het project aan waarom dit project volgens jou moet winnen. De stemmer met de best onderbouwde mening ontvangt een leuk prijzenpakket.

We zijn ons ervan bewust dat we veel van je vragen, maar we willen dat deze prijs veilig en eerlijk verloopt. Daarom willen we dat je een account aanmaakt. Mocht je alleen een account willen om te stemmen, dan kun je je account direct weer verwijderen.

De bekendmaking van de winnaar van de publieks en juryprijs van de Gelderse prijs voor ruimtelijke kwaliteit 2020 is op 18 december 2020.

Om extreme neerslag op te kunnen vangen, was er een waterberging in de de nieuwe wijk Drielanden nodig. De gemeente Harderwijk en het Waterschap Vallei en Veluwe hebben ervoor gekozen om de waterberging te combineren met recreatie en ruimte voor de natuur. Het resultaat is het Crescent Park.

Keuzemenu ambities

Klimaatadaptie
Circulaire economie
Biodiverstiteit
Woon- en leefomgeving

In de gemeente(n)

Harderwijk

Omschrijving van de ligging van het project

Noordzijde van het nieuwe wijkdeel Harderweide in woonwijk Drielanden in Harderwijk en langs de A28

Periode van realisatie van het project

2019

De belangrijkste actoren in en rond het project

Waterschap Vallei en Veluwe, adviesbureau Nelen en Schuurmans, Hoornstra-Ophof infra, VIC Activating Landscapes, bestaande en toekomstige bewoners

Beknopte beschrijving van het gerealiseerde project

In het hart van nieuwbouwwijk Harderweide, in de bocht van de A28, bevindt zich Crescent Park. Met een wandelroute van bijna vier kilometer, mudrunobstakels, een gestrand piratenschip en een eigen ‘regenvariant’ van eb en vloed heeft Harderwijk een heel bijzonder speel- en doepark. Het is ook nog eens duurzaam aangelegd, met elektrische graafmachines. Het Crescent Park kent een grote variatie aan beplantingen. Er zijn vruchtbomen in het gebied, eiken, dennen en berken geplant, maar ook moerascipressen, elzen en wilgen, bomen die natte voeten niet erg vinden. Het struweel dat is aangelegd langs de snelweg heeft naast de ecologische en esthetische waardes ook een natuurlijk filter dat bijdraagt aan de binding van fijnstof en CO2. De entree van het park aan de zuidzijde hebben een Veluws karakter met heide en pijpenstrootje met vliegdennen. De waterkanten hebben grotendeels een natuurlijk karakter. Naast de verscheidenheid aan bepantingstypes helpen we de fauna ook een handje, door o.a. een oeverzwaluwwand, een ijsvogel broedwandje en een insectenhotel. Voor kinderen is er een speelroute met onder andere een gestrand piratenschip, kabelbaan en een unieke speeltoren met windmolen en glijbaan. Naast spelen is het eiland ook een vertrekpunt voor een wandeling door het hele park (4 km) of een klein ommetje. Voor de actieve buitensporter is een uitdagend obstakel parcours aangelegd, over de zuidflank van de geluidswal, door en over het water en het elzenbroekbos.

Opmerkelijke ruimtelijke kwaliteiten uitgelicht

Het Crescent Park is primair bedoeld als waterberging, maar naast het tegengaan van wateroverlast is ook aan de volgende thema’s gedacht: Waterkwaliteit en droogte: bij droogte is het belangrijk dat er steeds nieuw water wordt aangevoerd, zodat de waterkwaliteit goed blijft. Bij stilstaand water is dat niet het geval. Het oorspronkelijke wateroppervlak van de regenvijver is daarom verkleind, zodat ook bij droogte genoeg nieuw water wordt aangevoerd. Ook is de vorm van de vijver aangepast, zodat er geen ‘dode hoeken’ ontstaan waarin de stroming stilvalt. Daarnaast zijn de oevers natuurvriendelijk aangelegd, zodat er veel planten op kunnen groeien. Die voorkomen onder andere dat er bij droogte te veel fosfor in het water komt. Biodiversiteit: er is een broedwand aangelegd voor Oeverzwaluwen en er zijn verschillende plasdrasgebieden waar veel vogelsoorten veilig een nest kunnen bouwen. Hittestress, bij zowel mens als dier: er is een hondenstrand aangelegd en langs de randen van het park zijn verschillende (wandel)paden, omringd met bomen. Recreatie: er zijn verschillende speellocaties voor kinderen, die bij verschillende waterstanden steeds net even anders zijn. Er zijn wandelpaden en er is een hondenstrand. Duurzaam bouwen: het park is grotendeels aangelegd met elektrische machines.

Plan- en ontwerpproces

Gemeente Harderwijk en Waterschap Vallei en Veluwe hebben in samenwerking met adviesbureau Nelen en Schuurmans de inrichting van de wijk uitgewerkt. Omwonenden zijn in een vroeg stadium bij het project betrokken. Hun ideeën zijn opgenomen in het ontwerp. Dankzij deze samenwerking is er echt een park voor de omgeving ontstaan, met voor ieder wat wils.

Ambities en opgaven voor de toekomst

Dat de groene ruimte meerdere maatschappelijke opgaven kan beantwoorden.

Wat is jouw betrokkenheid bij het project?

Luisteren naar de wensen van de bewoners en dit vertalen in een aansprekend schetsontwerp.

Bijzonderheden

Door bewoners al in een vroeg stadium bij het project te betrekken, vergroot je het draagvlak. De bewoners waren enthousiast en kwamen ook zelf met goede ideeën. Dankzij deze samenwerking is er echt een park voor de omgeving ontstaan, met voor ieder wat wils.

Crescent Park, Harderwijk

Met een wandelroute van bijna vier kilometer, een eiland omgeven door een regenvijver, een hondenstrand, een gestrand piratenschip, een speeltoren met windmolen en glijbaan en een obstakel parcours is het doe- en speelpark een unieke toevoeging voor wijkdeel Harderweide in Harderwijk. 

De nieuwe stadsuiterwaarde speelt in op klimaatverandering en recreatie. Het gebied vangt regenwater op, waardoor de vijver niet altijd even groot en even diep is. De beplanting zorgt voor een natuurlijke filter dat bijdraagt aan de binding van fijnstof en CO2. Deze unieke combinatie natuur en wonen biedt een geweldige beleving voor jong en oud.

Afbeeldingen

Crescentpark Harderwijk

Stemmen

Twitter

Op de kaart

16  reacties

Henri 21-08-20 om 15:15

Super mooie opdracht om aan mee te werken. 

Joyce 25-08-20 om 8:59

Een. Inzonderheid mooi project en resultaat waar Harderwijkers trots en blij mee zijn

Jan Janssen 22-09-20 om 12:36

Slimme en mooie combinatie van waterberging, recreatie, landschap en natuur

Ronald van der Valk 22-09-20 om 16:49

Het nieuwe moet er nog een beetje vanaf, de bomen mogen nog wat ouder worden, wat moet meer "geleefd" zijn. Maar wat je nu al ziet, is dat het park bij heel veel mensen, vooral jongeren, nu al zeer populair is en zeker niet alleen vanaf de zuidkant van de A-28!
En laten we niet vergeten dat in het park ook nog historie is te vinden: tijdens de aanleg werden de verloren gewaande restanten van een Duitse radarstelling herontdekt.

Bert Weits 23-09-20 om 8:54

Dit is echt een Top!! park met heelveel mogelijkheden voor verschillende activiteiten. 

Renathe Kok-Heijboer 26-09-20 om 15:45

Perfecte combinatie van recreatie, ruimte voor de natuur! Een prachtig ontwerp met veel input van de 'toekomstige' bewoners in

Eric Natrop 27-09-20 om 9:05

Prachtig, rustgevend, multifunctioneel ontwerp. Uitnodigend om te komen recreëren en iets om zuinig op te zijn voor de toekomst. 

Jantine Noël-Griffioen 14-10-20 om 19:20

In het Crescentpark komt natuur en recreatie op een hele mooie manier samen en voor alle leeftijden!! Het park is uitgestrekt en gevarieerd. In het ene deel kan het (buiten coronatijd) krioelen van de mensen, terwijl je iets verderop in alle rust kan genieten van prachtige bloemen en van de rust. Een mooi initiatief dat mensen uit de buurt samenbrengt! 

Janet Ponsteen 15-10-20 om 21:47Fantastisch om te zien dat de mensen jong en oud genieten en zich vermaken in het park en dat het prima samen kan gaan met watermanagement en stimulatie van biodiversiteit!  

anoniem 04-11-20 om 13:17

En park met voor ieder wat wils. Sportief en ontspanning voor jong en oud. Ook aan de honden is gedacht, ze kunnen vrij loslopen en het water in. 

Een absolute meerwaarde voor de wijk en voor Harderwijk! 

 

Martijn Verhoef 05-11-20 om 10:18

Prachtige combinatie van functionaliteit (water overflow ) en recreatie. In de korte tijd dat het park open is, uitgegroeid tot een grote publiekstrekker met alle mogelijkheden voor de allerkleinsten tot sport voor volwassenen. Met het extra geld kan er nog meer groen worden aangeplant. 

joke van Asselt 05-11-20 om 14:47

Super mooi park. Een prachtige aanwinst voor ons mooie Harderwijk. Voor groot en klein een prachtig park.

Frits Kroese 05-11-20 om 20:16

De Crescent vormt met haar bebouwing en het waterpark een herkenbaar "scharnierpunt" in de stedelijke groenstructuur. Het halfronde park met de daarop gerichte bebouwingsfronten versterkt op vele manieren de ruimtelijke structuur van Harderwijk:

  • van grote attractieve waarde als stadspark: levendige speel & ontmoetingsplek voor jong en oud, duurzaam en maakt Drielanden klimaatbestendiger;
  • de waterzoom van Stadsweiden met het Zeepad loopt met de Botterbrug over de A28 door naar het dijklichaam van de Crescent. Het park met zijn speeleiland en strandjes is als het ware een voortzetting van deze zoom, terwijl naar het noorden toe je met het Zeepad uitkomt bij de nieuwe Strandboulevard aan het water en langs de historische stadsmuur van de oude Hanzestad;
  • in het park mondt de herstelde Beek van de Hooge Geest uit. Men kan langs de beek door het wijkpark doorfietsen tot in de groene Veluwezoom in Ermelo (met een tunneltje onder de Groene Zoomweg);

Ook vele andere groene verbindingen en routes door de wijk Drielanden monden uit in de Crescent. Deze ruimtelijke opzet met het Crescentpark als  "scharnierpunt" vergroot de ruimtelijke samenhang van de stad met Wolderwijd en Veluwezoom - het vermindert vooral de barrièrewerking van de A28. 

Elles Schreuder 06-11-20 om 9:03

Een fantastisch aangelegd park om de hoek waar je zo even naar toe loopt om een heerlijke wandeling te maken en/of heerlijk te chillen bij het water met of zonder hond en er is veel vertier voor de kinderen. Dus een park waar iedereen zich vermaakt en dus geschikt is voor jong en oud!!!❤️

Em Leur 11-11-20 om 12:15

Een schitterend park wat nodig was in Harderwijk, voor jong en oud en een mooi hondenstrand wat we hier nog niet hadden!

En op een mooie locatie!

Sonja Strijk 11-11-20 om 20:15

Een super mooi project met alleen maar winnaars! Door verder te (durven) kijken dan alleen vanuit de oorspronkelijke funtionele opdracht is er iets moois gecreëerd!

Met aandacht voor diversiteit in de natuur en in het gebruik (voor sporters, jonge kinderen, oudere jeugd, ouderen en hondeneigenaren, eens wat anders dan een stukje gras van 4 bij 5 met een hek erom heen!) is het Crescentpark nu al een begrip geworden in heel Hardewijk en Ermelo!

Knap gedaan Harderwijk!!

Cookie-instellingen