3. Woonbuurt De Enk in Barneveld

Marije de Man
1 reacties

Het is tijd om te stemmen op een van de twintig prachtige projecten die zijn genomineerd voor de Gelderse prijs voor ruimtelijke kwaliteit met als thema Brede blik op ruimte.

Van 14 september 2020 tot en met 14 december 2020 kan iedereen 1 stem uitbrengen op een van de onderstaande projecten. Mogelijk ontvangt dat project de publieksprijs. Een bedrag van 10.000,00 euro waar ze het project nog beter mee kunnen maken. Dus breng nu je stem uit en vraag collega’s, vrienden en kennissen om hetzelfde te doen en stuur hen deze link www.gelderland.nl/gprk2020-stemmen en gebruik #GPRK2020

Hoe kun je stemmen?

Stap 1.  Maak een account als je die nog niet hebt

Stap2. Bevestig je registratie via de mail die je ontvangt (misschien in je spambox)

Stap 3.  Log in op je account

Stap 4. Breng je stem uit. De mogelijkheid om te stemmen verschijnt op de pagina van de nominaties zodra je bent ingelogd.

Stap 5. geef in het reactieveld van het project aan waarom dit project volgens jou moet winnen. De stemmer met de best onderbouwde mening ontvangt een leuk prijzenpakket.

We zijn ons ervan bewust dat we veel van je vragen, maar we willen dat deze prijs veilig en eerlijk verloopt. Daarom willen we dat je een account aanmaakt. Mocht je alleen een account willen om te stemmen, dan kun je je account direct weer verwijderen.

De bekendmaking van de winnaar van de publieks en juryprijs van de Gelderse prijs voor ruimtelijke kwaliteit 2020 is op 18 december 2020.

De Enk, een unieke buurt met 24 energie neutrale en gasloze woningen waar ‘groen wonen’ het sleutelwoord is. Er zijn 38 bomen gehandhaafd en er is veel nieuw groen geplaatst. Het plan is geïnspireerd op het lokale landschap, met houtwallen, enken en omzoomde erven. Kortom een Gelders visitekaartje!

Keuzemenu ambities

Energietransitie
Klimaatadaptie
Biodiverstiteit
Bereikbaarheid
Woon- en leefomgeving

In de gemeente(n)

Barneveld

Omschrijving van de ligging van het project

De nieuwe woonbuurt is gesitueerd op een rustige plek, omsloten door water en in een volwassen groene omgeving. Binnen een paar fietsminuten wordt het gezellige centrum van Barneveld bereikt, waar winkels, terrasjes, restaurants en het Schaffelaar Theater te vinden zijn. De Enk is gekomen op de plek van de voormalige Willem Alexanderschool. Met de realisatie is het plan ook een schakel geworden voor het langzaam verkeer afkomstig uit Barneveld zuid en het centrum. Barneveld is verder goed bereikbaar via de A1 en de A30. Het dorp ligt centraal tussen Apeldoorn, Utrecht (op 35 minuten afstand), Veenendaal, Ede en Amersfoort (op 20 minuten afstand). Het openbaar vervoer is er prima geregeld. Barneveld heeft drie treinstations, de trein rijdt op De Valleilijn en is dé verbinding tussen Amersfoort-Centraal en Ede/ Wageningen. Daarnaast is Arnhem ook bereikbaar per bus.

Periode van realisatie van het project

Dit project is een tender geweest die in twee fasen is gewonnen. Vervolgens is het plan verder ontworpen en uitgewerkt (2016-2019) en is gestart met de realisatie. De woningen zijn in mei 2020 opgeleverd en het openbaar gebied volgt eind juni.

De belangrijkste actoren in en rond het project

- Gemeente Barneveld, projectleider Frits van Drie en het betrokken gemeentelijk projectteam - Projectteam: Onix (architectenbureau), Sweco (ingenieurs), BoschSlabbers (landschapsarchitecten), Bolton Ontwikkeling (projectontwikkelaar) en Bolton Bouw (aannemer) - Buurtplatform - Toekomstige bewoners is het maken van een groen tuinontwerp aangeboden om optimale plankwaliteit te behalen.

Beknopte beschrijving van het gerealiseerde project

Op de locatie stond een schoolgebouw waarvan de school is gefuseerd met een andere school. Het terrein was in die zin geen onderdeel van de wijk en bevond zich min of meer op een geïsoleerd eiland. Met de omvorming naar een woonbuurt zijn de volgende doelen gehaald: • er zijn woningen toegevoegd in een breed segment aan het binnenstedelijk milieu van Barneveld; • het geïsoleerde eiland is openbaar toegankelijk voor een ieder in de omgeving, voor een rondje langs het water, de fietsroute middendoor als schakel tussen het centrum en de zuidzijde van Barneveld en een grote enk om te spelen; • de totale ontwikkeling heeft gezorgd voor een ontstening van het gebied (minder verhard oppervlakte), duurzame afwatering (met wadi's), energiezuinige woningen en een landschap dat een bakermat is voor biodiversiteit.

Opmerkelijke ruimtelijke kwaliteiten uitgelicht

Kwaliteiten project: • Nieuw eigentijds woonmilieu binnen Barneveld, met een bijzonder eigen gezicht. Het karakter van deze nieuwe buurt is ontleend aan het kleinschalige landschap van de Gelderse Vallei. Landschapselementen zoals bomen en boomgroepen, hagen, hoogteverschillen, greppels en “keuterboerderijen” met schuren domineren het beeld van De Enk. Dit landschappelijke beeld wordt in alle facetten van de ruimtelijke expressie vertaald, van de keuze voor het soort beplanting tot het materiaal van de verharding en de detaillering van de gebouwen. Maar ook de ruimtelijke opzet doet denken aan de Gelderse Vallei, een centrale open ruimte waaraan alle woningen gesitueerd zijn. Een plek waar bewoners als vanzelfsprekend samenkomen en verblijven. Een centrale entree geeft toegang tot een gezamenlijk te gebruiken rijbaan die alle woningen verbindt. • De noord, west en oostzijde van het project zijn door water omringd. Aan de zuidzijde is een wadi voorzien die water vertraagd afvoert naar het oppervlakte water. Het water wordt door het plangebied zichtbaar naar deze wadi afgevoerd. Dit element zorgt ervoor dat de verhoogde Enk los ligt van zijn omgeving en na heftige regenval omringd wordt door water. • Van oudsher zijn lokale bouwmaterialen gebruikt voor de gevelbekleding, kapconstructie van de woningen en de bergingen. Het gebruik van materialen met een natuurlijke uitstraling in de lokale bebouwing heeft veel met deze historische ontwikkeling te maken. Met onze materiaalkeuzes willen we dicht bij de natuurlijke en ambachtelijke uitstraling blijven. Tevens houden we rekening met beperkt onderhoud aan woningen. • Door de verkaveling, positionering, verdraaiing en alzijdige oriëntatie zijn de woningen onderscheidend ten opzichte van de omliggende bebouwing. De uitstraling van de woningen balanceert daarmee tussen oud en nieuw, tussen neutraal en specifiek én tussen vanzelfsprekend en onderscheidend. • Het is een gasloze wijk; De woningen worden verwarmd met een warmtepompsysteem. Deze warmtepomp heeft een individuele gesloten bron. Elke woning is daardoor geheel self-supporting en niet afhankelijk van een collectief bronsysteem. • Bij het ontwerp en de engineering van de openbare ruimte en het civiele werk hebben wij zo veel als mogelijk de aanwezige materialen hergebruikt. Veel bomen, zelfs de grootste exemplaren die er stonden, zijn geplaatst in tuinen van nieuwe bewoners. Mensen hebben ook getekend voor de handhaving en onderhoud ervan. Kwaliteiten gebied: • Uitstekende ligging t.o.v. centrum Barneveld en uitvalswegen • Karakter ontleend aan het kleinschalige landschap van de Gelderse vallei

Plan- en ontwerpproces

Het is een tenderprijsvraag geweest die de gemeente Barneveld heeft uitgeschreven. Bolton heeft in de eerste fase samen met BoschSlabbers een plan opgesteld en is geselecteerd voor de volgende ronde. Deze ronde is architect Onix en Sweco aangesloten om ook de architectuur en het openbaar gebied met wateropgave vorm te geven. In een gezamenlijk ontwerpteam hebben we meerdere brainstormsessies gehad om te komen tot de winnende inzending. En dat is gelukt! Na winst is het plan verder uitgewerkt in nauwe samenwerking met de gemeente en met Sweco, die uiteindelijk ook het inrichtingsplan gerealiseerd heeft. Voor de tuinen loopt er momenteel een schetsparade waar de landschapsarchitecten van BoschSlabbers voorstellen doen voor het ontwerp van de tuinen van de toekomstige bewoners.

Ambities en opgaven voor de toekomst

Het belangrijkste van het project is dat het moet groeien. Het groen mag tot wasdom komen, het gebied moet in gebruik genomen worden en in de harten gesloten worden van de bewoners en de omgeving.

Wat is jouw betrokkenheid bij het project?

Landschapsontwerp door BoschSlabbers (tender, SO, VO, DO, controle bestekstekeningen) - Architectuur door Onix - Civieltechnische uitwerking door Sweco - Realisatie maaiveldinrichting Sweco - Projectontwikkeling Bolton ontwikkeling - Bouw woningen Bolton bouw

Bijzonderheden

Aspirant kopers waren zeer uitgesproken over de architectuur. Of ze vonden het geweldig, of ze vonden het beeld van de woningen niet mooi. Aangezien alle woningen vrijwel gelijk na start bouw waren uitverkocht, sprak het veel mensen aan. Voor ons is dit hét teken dat het een bijzonder project is. De Enk is uitgesproken. Geen allemansvriend. Zoals alle (haast) iconische projecten die door de tijd heen zijn gerealiseerd.

Vlakbij het centrum van Barneveld is De Enk gebouwd, een unieke buurt met 24 woningen waar ‘groen wonen’ het sleutelwoord is. Het plan is geïnspireerd op het lokale landschap, met houtwallen, enken en groene omzoomde erven, waarbij de enk centraal in het plan ligt. De Enk wordt omzoomd met een prachtige singel met grote bomen en een openbaar wandelpad rondom. Langs dit pad liggen diverse speelaanleidingen. De bestaande bomen langs de singel zijn zorgvuldig ingepast, waardoor het een volwassen uitstraling heeft. Met De Enk is bewust ingezet op ontmoeting tussen de mensen die hier wonen, maar ook mensen die deze route kiezen als een vloeiende verkeersverbinding vanuit de Valkhof of achterliggende wijken naar het centrum. Naast het ontmoeten staan spelen en recreëren centraal.

Het is een hele duurzame buurt. De woningen zijn energieneutraal en gasloos.  De woningen kunnen door bewoners in de toekomst makkelijk nog energiezuiniger worden gemaakt. Het hemelwater infiltreert in de bodem en wordt opgevangen in het gebied. Er zijn maar liefst 38 bestaande bomen gehandhaafd en er is tevens veel nieuw groen geplaatst. Van de gehandhaafde bomen staat een aanzienlijk deel, zelfs de grootste exemplaren, in de tuinen van bewoners. Door een uitgekiend beplantingsplan, met natuurlijk en inheems groen, wordt de biodiversiteit gemaximaliseerd.

De architectuur is geïnspireerd op de landelijke omgeving. Royale kappen met lage gootlijn bepalen het beeld. Vanuit welke hoek je ook naar het plan kijkt, de woningen hebben altijd een eigen gezicht en een aantrekkelijke uitstraling. De woningen liggen ongeveer een halve meter boven het openbaar gebied op licht verhoogde terpen met hagen omzoomd, en zijn hierdoor nog beter zichtbaar. In de gevel is gewerkt met donkergekleurd houtachtig materiaal, dat mooi aansluit bij de groene omgeving en appelleert aan de zwarte schuren in het landschap. Het plan is vanaf elke hoek gezien een visitekaartje.

 

Fotografie:
Kees Fokker (keesfokker01@gmail.com) - drone
Piet Korporaal, bewoner
Edwin de Kruijf, Bolton


 

Afbeeldingen

Toegevoegde bestanden

Stemmen

Twitter

Op de kaart

1  reacties

André Bouman 14-09-20 om 16:21

Gestemd op het project de Enk vanwege de aandacht voor bestaande bepanting en de integratie van de nieuwbouw in de omgeving.

Startend met een gedurfde indiening op kwaliteit! en daarmee de indiening gewonnen.

Uitgangspunt voor het gehele project is geweest kwaliteit voor kwantiteit.

Intiatief dient navolging te krijgen in de rest van Gelderland! 

 

Cookie-instellingen