Herman Willem Daendels is de grootste Gelderlander

Gerrit Kouwenhoven 13-07-2018
9887 keer bekeken 3 reacties

Karel van Gelre Grootste Gelderlander aller tijden

In de Gelderse geschiedenis is nooit de vraag gesteld wie de Grootste Gelderlander aller tijden is. We gingen samen met jou op zoek naar het antwoord op deze boeiende vraag.

Op vrijdag 16 november werden in het Huis der Provincie (de Historische Herberg Gelderland) alle genomineerde Grootste Gelderlanders door bekende en onbekende Gelderlanders uit de vergetelheid gehaald. De zaal koos de eerste echte Grootste Gelderlander, zodat uiteindelijk de Grootste Gelderlander werd benoemd. René Arendsen verdedigde Karel van Gelre (zie foto)

Een deskundige jury nam alle 55 voorgestelde Grootste Gelderlanders door en maakte een selectie. De jury bestaat uit: Kees van Baak (Provincie Gelderland), Onno Boonstra, Jette Janssen, Dolly Verhoeven, Bob Roelofs, Marc Wingens en Sjaak Boom.

Op dit artikel kan niet meer worden gereageerd. zie voor meer informatie de website van Mijn Gelderland.

 

Shortlist

Het juryberaad leidde tot de shortlist van 20 grote Gelderlanders. Deze zijn hieronder te zien.

René Arendsen verdedigde Karel van Gelre

Daendels, geboren 1762 te Hattem is de grootste Gelderlander: patriottenleider, generaal, bevrijder van het juk van de stadhouder en zijn kliek, couppleger (tweemaal), gouverneur generaal van Indië en van Goudkust, veldtocht Rusland.

Afbeeldingen

Waarderen

4 (6 waarderingen)

Registreren

Reageren

Twitter

3  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.

Een momentje...
anoniem 13-07-18 om 12:14

Beste Gerrit, bedankt voor je nominatie - we zijn benieuwd hoeveel waarderingen er zullen volgen!

De Leeuw 20-12-18 om 17:49

Men komt met nogal foute helden in de regio Gelderland-Zuid! Landverraders, coupplegers, militanten en zo meer....
Hopelijk gaan de Veluwe, Betuwe en de Achterhoek zich verzetten tegen deze "Gelderse" verkiezing. Maak Jan Terlouw maar tot de Grootste Gelderlander!
ORANJE ZAL OVERWINNEN!!!

Gerrit Kouwenhoven 21-12-18 om 8:50

Beste De Leeuw,
Daendels, als je die rekent tot de foute helden, komt niet uit de regio Gelderland Zuid, maar uit het noordelijkste stadje van de Veluwe en van Gelderland, namelijk Hattem. Ook zijn nominatie komt uit het noorden van de provincie. Jan Terlouw was inderdaad een goede kandidaat geweest, maar hij leeft gelukkig nog en het was te doen om dode mensen. Daendels ging destijds tekeer tegen de veel te grote macht die de familie Van Oranje toen had. Gelukkig is de macht van die familie vandaag de dag voldoende ingeperkt.

Cookie-instellingen