J.J. Cremer (1827-1880)

anoniem 13-07-2018
10144 keer bekeken 2 reacties

Karel van Gelre Grootste Gelderlander aller tijden

In de Gelderse geschiedenis is nooit de vraag gesteld wie de Grootste Gelderlander aller tijden is. We gingen samen met jou op zoek naar het antwoord op deze boeiende vraag.

Op vrijdag 16 november werden in het Huis der Provincie (de Historische Herberg Gelderland) alle genomineerde Grootste Gelderlanders door bekende en onbekende Gelderlanders uit de vergetelheid gehaald. De zaal koos de eerste echte Grootste Gelderlander, zodat uiteindelijk de Grootste Gelderlander werd benoemd. René Arendsen verdedigde Karel van Gelre (zie foto)

Een deskundige jury nam alle 55 voorgestelde Grootste Gelderlanders door en maakte een selectie. De jury bestaat uit: Kees van Baak (Provincie Gelderland), Onno Boonstra, Jette Janssen, Dolly Verhoeven, Bob Roelofs, Marc Wingens en Sjaak Boom.

Op dit artikel kan niet meer worden gereageerd. zie voor meer informatie de website van Mijn Gelderland.

 

Shortlist

Het juryberaad leidde tot de shortlist van 20 grote Gelderlanders. Deze zijn hieronder te zien.

René Arendsen verdedigde Karel van Gelre

Een man die in de 19e eeuw grote invloed had in Nederland op zowel cultureel als sociaal gebied.

In de 19e eeuw was de in Arnhem geboren Cremer de best verkopende schrijver van Nederland. Hij was een van de eerste schrijvers die meer dan 100.000 exemplaren van zijn boeken verkocht, en hij kon van zijn schrijverschap leven. Cremer was een groot stimulator van het toneel.  Zijn toneelstuk "Emma Berthold" was in 1865 het openingsstuk van de nieuwe Arnhemse schouwburg. Hij was bovendien was zeer begaan met de medemens. Veelvuldig ging de opbrengst van een voordracht of boek naar hulpbehoevenden. Cremer heeft zich ingezet om de kinderarbeid in Nederland wettelijk verboden te krijgen. Zonder hem was het Wetje van Van Houten er niet gekomen. Cremer schreef ook de eerste sociale roman in Nederland ("Hanna de freule" over het recht op staking), maar schreef ook romans over klassenjustitie, preventieve hechtenis, etc. Werk van Cremer is vertaald naar het Duits, Engels, Frans, Esperanto, Slovaaks etc. In Frankrijk werd zijn werk gebundeld uitgegeven met Shakespeare, Gogol, Goethe. Tot slot hangt werk van hem als kunstschilder in diverse musea .

 

Creatief, later kunstopleiding, scheef in streektaal (van de betuwe), sociaal bewogen en had oog voor "minder-begaafde" medemens waarbij hij ook protesteerde tegen kinderarbeid: had veel invloed, door zijn "scherpe pen".

 

Afbeeldingen

Waarderen

4.5 (27 waarderingen)

Registreren

Reageren

Twitter

2  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.

Een momentje...
anoniem 13-07-18 om 12:25

De nominatie voor J.J. Cremer is binnengekomen via het e-mailadres grootstegelderlander@gelderland.nl.

Jan 19-07-18 om 23:03

J.J. Cremer wordt 2x genomineerd.

Cookie-instellingen