J.J. Cremer

Moderator Dorine Grootste Gelderlander 13-07-2018
2 reacties

Wie is volgens jou de Grootste Gelderlander aller tijden?

In de Gelderse geschiedenis is nooit de vraag gesteld wie de Grootste Gelderlander aller tijden is. We gaan samen met jou op zoek naar het antwoord op deze boeiende vraag.

Inmiddels is de deadline voor het aandragen van nominaties gesloten.  Wel kun je blijven meepraten over de nominaties die al zijn ingediend. Een jury kiest 20 Gelderlanders uit alle nominaties. Door nominaties te beoordelen (1 tot 5 sterren) kun jij de jury adviseren. 

Op vrijdag 16 november zullen in het Huis der Provincie (de Historische Herberg Gelderland) alle genomineerde Grootste Gelderlanders door bekende en onbekende Gelderlanders uit de vergetelheid worden gehaald. De zaal kiest de eerste echte Grootste Gelderlander, zodat uiteindelijk de Grootste Gelderlander wordt benoemd. Je bent van harte welkom om deze verkiezing bij te wonen!

Waar: Huis der Provincie, Markt 11, Arnhem
Wanneer: vrijdag 16 november, 14.00-16.30 uur
Toegang: gratis, aanmelden via grootstegelderlander@gelderland.nl

 

 

Geschiedenis van Gelderland

Gelderland kent een rijke geschiedenis. Sinds de Middeleeuwen zijn Gelderlanders in de weer de samenleving te verbeteren. Soms door kleine beslissingen met grote gevolgen, soms door een strategische keuze met grote invloed op de directe omgeving. Zoals altijd maakt de mens hét verschil.

Een man die in de 19e eeuw grote invloed had in Nederland op zowel cultureel als sociaal gebied.

In de 19e eeuw was de in Arnhem geboren Cremer de best verkopende schrijver van Nederland. Hij was een van de eerste schrijvers die meer dan 100.000 exemplaren van zijn boeken verkocht, en hij kon van zijn schrijverschap leven. Cremer was een groot stimulator van het toneel.  Zijn toneelstuk "Emma Berthold" was in 1865 het openingsstuk van de nieuwe Arnhemse schouwburg. Hij was bovendien was zeer begaan met de medemens. Veelvuldig ging de opbrengst van een voordracht of boek naar hulpbehoevenden. Cremer heeft zich ingezet om de kinderarbeid in Nederland wettelijk verboden te krijgen. Zonder hem was het Wetje van Van Houten er niet gekomen. Cremer schreef ook de eerste sociale roman in Nederland ("Hanna de freule" over het recht op staking), maar schreef ook romans over klassenjustitie, preventieve hechtenis, etc. Werk van Cremer is vertaald naar het Duits, Engels, Frans, Esperanto, Slovaaks etc. In Frankrijk werd zijn werk gebundeld uitgegeven met Shakespeare, Gogol, Goethe. Tot slot hangt werk van hem als kunstschilder in diverse musea .

 

Afbeeldingen

Waarderen

4,5 (19 waarderingen)

Registreren

Reageren

Twitter

2  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

 
 

Moderator Dorine Grootste Gelderlander 13-07-18 om 12:25

De nominatie voor J.J. Cremer is binnengekomen via het e-mailadres grootstegelderlander@gelderland.nl.

Jan 19-07-18 om 23:03

J.J. Cremer wordt 2x genomineerd.