Graaf Otto II 'De Stedenstichter' is de grootste Gelderlander

Paul Peters 13-07-2018
9764 keer bekeken 2 reacties

Karel van Gelre Grootste Gelderlander aller tijden

In de Gelderse geschiedenis is nooit de vraag gesteld wie de Grootste Gelderlander aller tijden is. We gingen samen met jou op zoek naar het antwoord op deze boeiende vraag.

Op vrijdag 16 november werden in het Huis der Provincie (de Historische Herberg Gelderland) alle genomineerde Grootste Gelderlanders door bekende en onbekende Gelderlanders uit de vergetelheid gehaald. De zaal koos de eerste echte Grootste Gelderlander, zodat uiteindelijk de Grootste Gelderlander werd benoemd. René Arendsen verdedigde Karel van Gelre (zie foto)

Een deskundige jury nam alle 55 voorgestelde Grootste Gelderlanders door en maakte een selectie. De jury bestaat uit: Kees van Baak (Provincie Gelderland), Onno Boonstra, Jette Janssen, Dolly Verhoeven, Bob Roelofs, Marc Wingens en Sjaak Boom.

Op dit artikel kan niet meer worden gereageerd. zie voor meer informatie de website van Mijn Gelderland.

 

Shortlist

Het juryberaad leidde tot de shortlist van 20 grote Gelderlanders. Deze zijn hieronder te zien.

René Arendsen verdedigde Karel van Gelre

Graaf Otto II (1229 - 1271) is naar mijn mening de grootste Gelderlander. Hij heeft in Gelderland vele steden gesticht waardoor de zelfstandigheid en de ontwikkelmogelijkheden van de bevolking toenamen, hij stond bekend om zijn vredelievendheid en hij hield het welzijn van ieder in het oog.

Graag Otto II doet zijn uiterste best om de gebieden die hij in handen heeft tot één geheel te smeden (o.a. gebieden in de Betuwe, de Veluwe en het graafschap Zutphen). Hij koopt grond land de rivieren omdat rivieren uitstekende handelsroutes zijn. Hij heft er tol maar beschermt ook de handelsreizigers. Hij wordt zo snel rijk. Overal in zijn gebieden stimuleert hij handel en bedrijvigheid. Hij verleent stadsrechten aan in totaal 29 steden (o.a. Lochem, Groenlo, Doesburg, Doetinchem).

Hij blijkt ook een uitstekend diplomaat te zijn en overal wordt hij ingeschakeld om te bemiddelen bij allerlei ruzies en twisten.

Otto II is een verstandig man, die heel breed gewaardeerd wordt, ook buiten het Gelderse gebied. Iemand uit zijn tijd heeft hem beschreven als "de edelste vorst uit de Germaanse landen".

Op deze wijze heeft hij een enorme bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van wat we nu Gelderland noemen. We zijn hem veel dank verschuldigd voor wie hij was en voor wat hij heeft gedaan voor het prachtige Gelderland!

Afbeeldingen

Waarderen

4.5 (12 waarderingen)

Registreren

Reageren

Twitter

2  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.

Een momentje...
Willy Hesselink -Ziggers 14-07-18 om 15:05

Hij heeft veel goede dingen gedaan vooral in onze omgeving!oder anderen de stads rechten!

anoniem 17-07-18 om 12:05

Hoi Paul, hartelijk dank voor je nominatie! We zijn benieuwd hoeveel waarderingen Otto II ontvangt!

Cookie-instellingen