Admiraal van Kinsbergen

anoniem 18-07-2018
10600 keer bekeken 3 reacties

Karel van Gelre Grootste Gelderlander aller tijden

In de Gelderse geschiedenis is nooit de vraag gesteld wie de Grootste Gelderlander aller tijden is. We gingen samen met jou op zoek naar het antwoord op deze boeiende vraag.

Op vrijdag 16 november werden in het Huis der Provincie (de Historische Herberg Gelderland) alle genomineerde Grootste Gelderlanders door bekende en onbekende Gelderlanders uit de vergetelheid gehaald. De zaal koos de eerste echte Grootste Gelderlander, zodat uiteindelijk de Grootste Gelderlander werd benoemd. René Arendsen verdedigde Karel van Gelre (zie foto)

Een deskundige jury nam alle 55 voorgestelde Grootste Gelderlanders door en maakte een selectie. De jury bestaat uit: Kees van Baak (Provincie Gelderland), Onno Boonstra, Jette Janssen, Dolly Verhoeven, Bob Roelofs, Marc Wingens en Sjaak Boom.

Op dit artikel kan niet meer worden gereageerd. zie voor meer informatie de website van Mijn Gelderland.

 

Shortlist

Het juryberaad leidde tot de shortlist van 20 grote Gelderlanders. Deze zijn hieronder te zien.

René Arendsen verdedigde Karel van Gelre

Relatief onbekend, maar met grote invloed

Een relatief onbekend persoon met een invloed tot in het Tsjaaristisch rijk. Geboren in Doesburg...gewoond in Elburg..overleden in Apeldoorn. Zeeheld. Oprichter fonds voor zeevaartschool. Volgens mij een mooie en goede kandidaat.

 

De afbeelding is afkomstig van Wikipedia: Door Onbekend - Eigen Haard, Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=21477019

Afbeeldingen

Waarderen

4 (13 waarderingen)

Registreren

Reageren

Twitter

3  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.

Een momentje...
anoniem 19-07-18 om 13:26

Deze nominatie is binnengekomen via grootstegelderlander@gelderland.nl.

Anoniem 15-11-18 om 9:40

Luitenant-admiraal Jan Hendrik van Kinsbergen (1735-1819), geboren in Doesburg, gewoond in Elburg en overleden in Apeldoorn. Held van de Zwarte Zee, graaf van de Doggersbank, drager van de militaire Willems-Orde, auteur van maritieme publicaties, oprichter van onderwijsinstellingen, lid van de ridderschap van Gelderland, financier van ons volkslied en filantroop.
Een man die nationaal en ver buiten de grenzen geschiedenis heeft geschreven. Straten in 14 steden en dorpen dragen de naam Van Kinsbergen, drie schepen bij de marine zijn naar hem vernoemd. In de Nieuwe Kerk van Amsterdam kreeg Van Kinsbergen in 1821 een praalgraf, dicht bij dat van zijn held Michiel de Ruyter. Elburg en Apeldoorn eren Van Kinsbergen, Gelderland mag trots zijn op deze bijzondere man!

Willem van Norel 15-11-18 om 9:50

In 2019 is het tweehonderd jaar geleden dat Jan Hendrik van Kinsbergen stierf. In Elburg voert de Stichting 8081 op grootse wijze een toneelstuk op over de zeeheld Van Kinsbergen. Een waar spektakelstuk waarbij de prachtige stad Elburg met haar grachten als decor dient. Een uniek gebeuren!

Cookie-instellingen