Joan Derk van der Capellen tot den Pol

Jacobus Trijsburg 26-07-2018
10272 keer bekeken 6 reacties

Karel van Gelre Grootste Gelderlander aller tijden

In de Gelderse geschiedenis is nooit de vraag gesteld wie de Grootste Gelderlander aller tijden is. We gingen samen met jou op zoek naar het antwoord op deze boeiende vraag.

Op vrijdag 16 november werden in het Huis der Provincie (de Historische Herberg Gelderland) alle genomineerde Grootste Gelderlanders door bekende en onbekende Gelderlanders uit de vergetelheid gehaald. De zaal koos de eerste echte Grootste Gelderlander, zodat uiteindelijk de Grootste Gelderlander werd benoemd. René Arendsen verdedigde Karel van Gelre (zie foto)

Een deskundige jury nam alle 55 voorgestelde Grootste Gelderlanders door en maakte een selectie. De jury bestaat uit: Kees van Baak (Provincie Gelderland), Onno Boonstra, Jette Janssen, Dolly Verhoeven, Bob Roelofs, Marc Wingens en Sjaak Boom.

Op dit artikel kan niet meer worden gereageerd. zie voor meer informatie de website van Mijn Gelderland.

 

Shortlist

Het juryberaad leidde tot de shortlist van 20 grote Gelderlanders. Deze zijn hieronder te zien.

René Arendsen verdedigde Karel van Gelre

Grondlegger van de democratie van Nederland. Geb. in Tiel. Bewoner Huis Appeltern. Heer van Hagen, Doetinchem. Graf in Gorssel. Afschaffing Drostendiensten in Twenthe als Statenlid Overijssel. Schudde met zijn pamflet "Aan het Volk van Nederland" de natie wakker. Steunde Amerikaanse vrijheidsstrijd.

Afbeeldingen

Waarderen

3.5 (18 waarderingen)

Registreren

Reageren

Twitter

6  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.

Een momentje...
anoniem 27-07-18 om 15:12

Hoi Jacobus, bedankt voor je nominatie! Heb je misschien ook nog een afbeelding van Joan Derk van der Capellen tot den Pol? Ook zijn wij erg benieuwd wanneer hij leefde.

e de jonge 15-09-18 om 10:50

De grondlegger van onze huidige democratie; wat wil je meer?

Monique Leijen 19-09-18 om 14:42

Nominatie meer dan verdiend. Het wordt tijd dat Joan Derk van der Cappelen tot den Pol recht wordt gedaan. In Appeltern wordt hier momenteel al hard aan gewerkt d.m.v. een theaterproductie.

jan Reijnen 31-10-18 om 22:00

J H Johan Derk van der Capellen
De aartsvader van de de democratie

Anoniem 13-11-18 om 22:12

Ik dacht eigenlijk, dat Johan niet zo erg welkom was in Gelderland. Is hij niet naar Overijssel uitgeweken en in Zwolle overleden? Daar wordt hij geeerd met een mooi beeld en volgens mij zijn ze daar nog bezig het grafmonument uit Italië te krijgen.

Harry van den Brand 16-11-18 om 10:23

Het pamflet 'Aan het volk van Nederland' uit 1781 is in onze tijd schokkend actueel. Pleitend voor vrijheid van meningsuiting en drukpers stelt het de misstanden van het heersende overheids beleid aan de kaak. Regenten die meer met buitenland politiek bezig zijn dan met de zorg voor het eigen volk.

Cookie-instellingen