Piet Mondriaan

anoniem 15-08-2018
10387 keer bekeken 3 reacties

Karel van Gelre Grootste Gelderlander aller tijden

In de Gelderse geschiedenis is nooit de vraag gesteld wie de Grootste Gelderlander aller tijden is. We gingen samen met jou op zoek naar het antwoord op deze boeiende vraag.

Op vrijdag 16 november werden in het Huis der Provincie (de Historische Herberg Gelderland) alle genomineerde Grootste Gelderlanders door bekende en onbekende Gelderlanders uit de vergetelheid gehaald. De zaal koos de eerste echte Grootste Gelderlander, zodat uiteindelijk de Grootste Gelderlander werd benoemd. René Arendsen verdedigde Karel van Gelre (zie foto)

Een deskundige jury nam alle 55 voorgestelde Grootste Gelderlanders door en maakte een selectie. De jury bestaat uit: Kees van Baak (Provincie Gelderland), Onno Boonstra, Jette Janssen, Dolly Verhoeven, Bob Roelofs, Marc Wingens en Sjaak Boom.

Op dit artikel kan niet meer worden gereageerd. zie voor meer informatie de website van Mijn Gelderland.

 

Shortlist

Het juryberaad leidde tot de shortlist van 20 grote Gelderlanders. Deze zijn hieronder te zien.

René Arendsen verdedigde Karel van Gelre

Geboren in Amersfoort, gevormd in Winterswijk. Iconisch door zijn abstracte werk en gebruik van primaire kleuren. Mondriaan startte zijn carrière in Winterwijk. Daar staat ook villa Mondriaan een museum gewijd aan de jonge jaren van deze legende.

Afbeeldingen

Waarderen

4 (35 waarderingen)

Registreren

Reageren

Twitter

Op de kaart

3  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.

Een momentje...
Hans Esmeijer 24-10-18 om 21:11

Ik stem op Piet Mondriaan. Hij veranderde het aanzien van de wereld: beeldende kunst, architectuur, reclame, typografie.

Jan van der Lende 01-11-18 om 18:15

Piet Mondriaan heeft met zijn schilderkunst Gelderland op de wereldkaart gezet.Geweldig wat hij deed. Was zijn tijd ver vooruit!

Erik Stotijn 13-11-18 om 0:23

Gezien het feit dat Piet Mondriaan ons land mondiaal op de culturele kaart heeft gezet met zijn onderscheidende, eigentijdse beeldende kunst, verdient hij postuum voortaan als Grootste Gelderlander te worden bestempeld!

Cookie-instellingen