Mw. H.T. Kuipers ‘Tante Riek’

Peter Papegaaij 19-08-2018
10250 keer bekeken 10 reacties

Karel van Gelre Grootste Gelderlander aller tijden

In de Gelderse geschiedenis is nooit de vraag gesteld wie de Grootste Gelderlander aller tijden is. We gingen samen met jou op zoek naar het antwoord op deze boeiende vraag.

Op vrijdag 16 november werden in het Huis der Provincie (de Historische Herberg Gelderland) alle genomineerde Grootste Gelderlanders door bekende en onbekende Gelderlanders uit de vergetelheid gehaald. De zaal koos de eerste echte Grootste Gelderlander, zodat uiteindelijk de Grootste Gelderlander werd benoemd. René Arendsen verdedigde Karel van Gelre (zie foto)

Een deskundige jury nam alle 55 voorgestelde Grootste Gelderlanders door en maakte een selectie. De jury bestaat uit: Kees van Baak (Provincie Gelderland), Onno Boonstra, Jette Janssen, Dolly Verhoeven, Bob Roelofs, Marc Wingens en Sjaak Boom.

Op dit artikel kan niet meer worden gereageerd. zie voor meer informatie de website van Mijn Gelderland.

 

Shortlist

Het juryberaad leidde tot de shortlist van 20 grote Gelderlanders. Deze zijn hieronder te zien.

René Arendsen verdedigde Karel van Gelre

Ik draag met respect Mw. Kuipers voor als grootste Gelderlander. Niet omdat ze zelf zo “groots” was, maar haar daden wel. Grootst was de vanzelfsprekendheid waarmee zij mensen in nood hielp, met gevaar voor eigen leven en dat van haar geliefden. Ze heeft het ook met haar eigen leven moeten bekopen. Heeft zij de Gelderse geschiedenis beïnvloed? Niet als u zoekt naar drama, grote gebeurtenissen en wendingen. Wel als u zoekt naar Gelderlanders die boven de geschiedenis uitstijgen door hun daden.

Het verzetswerk van Mw. Kuipers heeft de loop van de 2e wereldoorlog niet verandert. Ze is hooguit een hoofdstukje in de grote geschiedkundige bibliotheek. Ze heeft één standbeeld. Maar ze staat symbool voor alle gewone mensen die in beweging kwamen. Gewoon, omdat ze vonden dat dat moest.

Zoals de heer Wouter van Dam uit Harderwijk, die, als gemeenteambtenaar, persoonsbewijzen vervalste. In z’n eentje, bijna niemand wist wie toch die leverancier was. En niemand dacht aan hem, de vriendelijke en bescheiden buurman. Hij is gefusilleerd vlak voor de bevrijding, na verraad. Hij heeft geen standbeeld, wel een straatnaam.

En er zijn er meer.  Bij het lezen over de verzetsdaden van Mw. Kuipers en de heer Van Dam kan ik alleen maar in diep respect stil zijn.

En daarom draag ik Mw. Kuipers voor als grootste Gelderlander. Als symbool voor Gelderlanders die in verzet kwamen door te gewoon dingen te doen. Omdat het moest.
 

Afbeeldingen

Waarderen

4.5 (21 waarderingen)

Registreren

Reageren

Twitter

10  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.

Een momentje...
anoniem 21-08-18 om 10:35

Hi Peter, bedankt voor je nominatie - we zijn benieuwd hoeveel stemmen mw Kuipers ontvangt!

Dirk 22-08-18 om 21:03

Ik zal ongetwijfeld alle anderen tekort doen, maar er kan er maar de grootste zijn: Tan Riek
De vrouw die ‘gewoon’ deed wat haar moreel kompas haar ingaf: het helpen van mensen.
En dan niet, maar ook ozo belangrijk, in een bejaarden tehuis ofzo; neen, om mensen uit de handen van alles vernietigende vijand te houden.
Daarmee redden ze mogelijk duizenden mensen en liep zij net zovelemalen het risico zelf slachtoffer te worden van die vernietigings machine dat Hitler-Duitsland heette.
Uiteindelijk werd ze er ook zelf het slachtoffer van.
Zij kan niet anders dan de grootste Gelderlander aller tijden zijn.

Leonore Sonn 23-08-18 om 13:24

Ik stem op Tante Riek!! Dankzij haar ben ik er.

Gertie 28-08-18 om 18:29

Ik moest direct aan tante riek denken. Wat een vrouw! Wat een power! Wat een eenvoud! Veel respect voor haar moed en liefde.

Dirk 12-09-18 om 10:41

Ter aanvulling op de bijdragen en reacties die er al zijn. Dan is de eerste aflevering van "Het was Oorlog" van omroep Max met Diederik van Vleuten een 'mooi' document over Tante Riek. (27-01-2017) Zij wordt daarin tegen over de joodse (!) verraadster Ans van Dijk gezet. Dat maakt het verzet van Tante Riek nog indrukwekkender.

Jolanda Timmerman 12-09-18 om 10:51

Wat een goede tip Dirk. Ik heb de aflevering opgezocht en plaats de link er even bij:
https://www.npostart.nl/het-was-oorlog/27-01-2017/POW_03414357

Ferdi jolij 31-10-18 om 13:34

Ik wil Tante Riek nomineren.
Zij deed geweldig werk.
En wat ze deed was niet om macht, geld of waardering te krijgen.
Maar uit medemenselijkheid.
Moedig, want het was gevaarlijk.
Dat blijkt uit de noodlottige afloop.

Lida van tongeren 31-10-18 om 13:40

Een echte heldin, moedig!

Marian Nijman-Hijink 10-11-18 om 14:34

Heleen Kuipers- Rietberg is één van de 10 belangrijkste mensen in het verzet geweest. Zij ze heeft wel degelijk de geschiedenis van Gelderland beïnvloed. Zij was de vrouw die in 1942 dacht, er komen zo veel mensen bij die onder moeten duiken, we moeten gaan samen werken. Voor haar werkten mensen alleen samen binnen hun eigen geloofsrichting. Zij bedacht we moeten allen samen gaan werken of we nu gereformeerd, hervormd, katholiek, socialist of agnost zijn. Zij inspireerde Fredrik Slomp door het hele land te gaan en gebruikte ook haar hele netwerkt zodat de LO ontstond ( de Landelijke Organisatie voor hulp aan onderduikers) die later de landelijke knokploegen vormden. In heel Nederland werkten die met elkaar samen. Honderduizenden mensen werden daardoor geholpen onder te duiken, velen daar van overleefden daardoor de oorlog.Sandra Kiers 10-11-18 om 23:51

Ik nomineer tante Riek.

Cookie-instellingen