Gebroeders Van Lymborch / van Limburg

André Stufkens 28-08-2018
9677 keer bekeken 1 reacties

Karel van Gelre Grootste Gelderlander aller tijden

In de Gelderse geschiedenis is nooit de vraag gesteld wie de Grootste Gelderlander aller tijden is. We gingen samen met jou op zoek naar het antwoord op deze boeiende vraag.

Op vrijdag 16 november werden in het Huis der Provincie (de Historische Herberg Gelderland) alle genomineerde Grootste Gelderlanders door bekende en onbekende Gelderlanders uit de vergetelheid gehaald. De zaal koos de eerste echte Grootste Gelderlander, zodat uiteindelijk de Grootste Gelderlander werd benoemd. René Arendsen verdedigde Karel van Gelre (zie foto)

Een deskundige jury nam alle 55 voorgestelde Grootste Gelderlanders door en maakte een selectie. De jury bestaat uit: Kees van Baak (Provincie Gelderland), Onno Boonstra, Jette Janssen, Dolly Verhoeven, Bob Roelofs, Marc Wingens en Sjaak Boom.

Op dit artikel kan niet meer worden gereageerd. zie voor meer informatie de website van Mijn Gelderland.

 

Shortlist

Het juryberaad leidde tot de shortlist van 20 grote Gelderlanders. Deze zijn hieronder te zien.

René Arendsen verdedigde Karel van Gelre

Paul van Lymborch en de leden van het Nijmeegse kunstenaarsgeslacht Maelwael/Van Lymborch zijn de belangrijkste kunstenaars die Gelderland ooit heeft voortgebracht. Zij zijn de grondleggers van de Nederlandse schilderkunst, van Maelwael/Van Lymborch tot Rembrandt, Van Gogh en Mondriaan.

Hoewel lang vergeten, mede omdat in de Nederlandse kunstgeschiedenis Haarlem en Holland altijd (ten onrechte) als de bakermat werd beschouwd - is sinds 2005 duidelijk dat Herman, Willem, Mette en Johan Maelwael, alsmede Herman, Paul en Johan van Lymborch de grondleggers van de Nederlandse schilderkunst zijn. Paul van Lymborch was de meest talentvolle van hen. Zij woonden en werkten eind 14e - begin 15e eeuw in ateliers aan de Burchtstraat in Nijmegen. Op 100 meter van het Hof van Gelre in de Valkhofburcht, waar hertog Willem I van Gelre en zijn vrouw, hertogin Catharina van Beieren, voor een opmerkelijke culturele opbloei zorgden. Naast de nu wereldberoemde kunstenaarsgeslachten Maelwael/Van Lymborch woonden en werkten ook de vader, grootvader en overgrootvader van Jheronimus Bosch en waarschijnlijk de gebroeders Van Eyck in Nijmegen. De  onvoorstelbare volmaaktheid en verfijning in de schildertechniek van de Maelwaels/Van Lymborchs is alleen te verklaren vanuit hun opleiding en verworven kennis en vaardigheden in Gelre. Zij werden gevormd als heraldici, schilderden op doek, met dure pigmenten en edele metalen, een bijzondere basis voor hun baanbrekende vernieuwingen in de kunst: het eerste schilderij op doek in de hedendaagse kunst, het eerste tondo, fel realisme en dieptewerking in landschappen met kleurperspectief. Hun invloed drong gelijk door in de kunst van Frankrijk, Italië, Vlaanderen, Duitsland en hun geboortestreek Gelre. 
Rudi Fuchs, voormalig directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam, rekent ze tot de Top Tien van belangrijste kunstenaars wereldwijd. 
Sinds eind 2002 werkt de Stichting Maelwael Van Lymborch (voorheen Stichting gebroeders Van Limburg) met groot succes aan het bekend maken van deze dynastie van kunstenaars. Naast exposities in binnen- en buitenland in de meest vooraanstaande musea, laagdrempelige en wetenschappelijke publicaties, educatieve activiteiten op scholen en onderzoek is met name het jaarlijkse festival in het laatste weekend van augustus bekend bij het grote publiek. Daar komt hun kunst op spectaculaire wijze tot leven. De kunst van de Maelwael Van Lymborchs wordt omarmd door de bevolking van Gelre, omdat zij trots zijn op hun kunstenaars. 
 

Afbeeldingen

Presentatie Van Lymborch door Pieter Roelofs, Hoofd Schilder- en beeldhouwkunst, Rijksmuseum

Waarderen

3.5 (10 waarderingen)

Registreren

Reageren

Twitter

1  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.

Een momentje...
anoniem 20-09-18 om 9:44

Hoi André, bedankt voor deze mooie nominatie! We zijn benieuwd hoeveel stemmen je voordracht krijgt!

Cookie-instellingen