A.C.W. Staring

pien pon 24-09-2018
9815 keer bekeken 8 reacties

Karel van Gelre Grootste Gelderlander aller tijden

In de Gelderse geschiedenis is nooit de vraag gesteld wie de Grootste Gelderlander aller tijden is. We gingen samen met jou op zoek naar het antwoord op deze boeiende vraag.

Op vrijdag 16 november werden in het Huis der Provincie (de Historische Herberg Gelderland) alle genomineerde Grootste Gelderlanders door bekende en onbekende Gelderlanders uit de vergetelheid gehaald. De zaal koos de eerste echte Grootste Gelderlander, zodat uiteindelijk de Grootste Gelderlander werd benoemd. René Arendsen verdedigde Karel van Gelre (zie foto)

Een deskundige jury nam alle 55 voorgestelde Grootste Gelderlanders door en maakte een selectie. De jury bestaat uit: Kees van Baak (Provincie Gelderland), Onno Boonstra, Jette Janssen, Dolly Verhoeven, Bob Roelofs, Marc Wingens en Sjaak Boom.

Op dit artikel kan niet meer worden gereageerd. zie voor meer informatie de website van Mijn Gelderland.

 

Shortlist

Het juryberaad leidde tot de shortlist van 20 grote Gelderlanders. Deze zijn hieronder te zien.

René Arendsen verdedigde Karel van Gelre

(naar Nicolaas Beets) Gelderlands bijdrage aan de Nederlandse dichtkunst is niet vruchtbaar geweest, maar... gelukkig was er Staring. Hij heeft door hart, inborst, geboorte, woonplaats, grondbezit, verschillende beroepen en functies, maar vooral door zijn poëzie de eer van Gelderland hoog gehouden.

Wie de inleiding van Nicolaas Beets van 1861 leest, bij De Gedichten van A.C.W.Staring, leest niet alleen dat hij een groots dichter was, maar een man van Gelders bloed. Hij hield van dit land, van de streek waar hij woonde. Deze liefde voor de streek is de hoofdreden voor de oprichting van een museum in het Achterhoekse dorp Almen. Met Staring en zijn familie als kapstok om verhalen over deze regio te vertellen, want Staring was dichter, landbouwkundige, politicus, burgemeester, landgoedeigenaar, echtgenoot, vader en bovenal Gelderlander.  Een man van zijn tijd, een dichter uit de Romantiek. Positief, liefhebbend en aardig.  Groots door niet naast zijn schoenen te lopen. Bijzonder genoeg om trots op te zijn.

 

De afbeelding is afkomstig van Wikipedia.

Afbeeldingen

Waarderen

4.5 (30 waarderingen)

Registreren

Reageren

Twitter

Op de kaart

8  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.

Een momentje...
Dirk Stoevenbelt 24-09-18 om 21:54

In de afgelopen tijd heb Staring leren kennen als een veelzijdig man, die veel heeft betekent voor de inwoners van Gelderland zowel Boeren, Burgers als Buitenlui. Hij verdient het om duidelijk zichtbaar een plaats te krijgen in de eregalerij van Gelderland.

anoniem 25-09-18 om 10:42

Hoi Pien, bedankt voor je nominatie! Heb je wellicht nog een afbeelding van A.C.W. Staring? Hartelijks, Dorine

Esther van den Berg 25-09-18 om 11:05

De dichter en landbouwkundige heeft zoveel betekend voor Gelderland. Zijn gedichten en gedachten mogen niet vergeten worden.

G.B. Schepers 25-09-18 om 18:40

De grootste is zeker Staring, niet alleen om z'n schrijven maar gewoon de landbouw, het boeren en het reguleren van de natuur, heel actueel nog.

Tineke Huurnink 05-10-18 om 4:24

A.C.W Staring!!

Gerben Sterringa 29-10-18 om 12:39

A.C.W. Staring, (1767-1840) ,een VERLICHT GEEST .
Hij had een zoon van Voltaire kunnen zijn.

Coby Wiltink-Roeterdink 30-10-18 om 11:29

Zijn gedichten zijn landelijk bekend, maar als landbouwkundige heeft Staring voor de Achterhoek veel betekend. Door de juiste afwatering veranderde moeras rond de Wildenborch in vruchtbare grond. Een groot gebied heeft hier nog steeds baat bij. En het belang van onderwijs, Staring regelde dit voor de kinderen van de pachtboeren. Hij zette zich in voor alle lagen van de bevolking, niet in zijn eigen belang, maar vanuit een soort gedrevenheid en ook bescheidenheid. Als dichter, componist, bestuurder vader en vooral als mens. Daar kun je alleen maar respect voor hebben.

H.W. ter Meulen 30-10-18 om 13:33

Die heb ik al uitgedrukt door 5 sterren te geven.

Cookie-instellingen