Scholieren en ouderen worden Pen vrienden

28-07-2020
3219 keer bekeken 0 reacties

Logo #zorgvoorelkaar

COVID-19 (het coronavirus) zet onze samenleving onder grote druk. Wij roepen iedereen op om vooral voor elkaar te zorgen. Samen kunnen we dit! 

Hoe maak je het thuiswerken of thuisonderwijs aan je kinderen leuker? Hoe breng je mensen met elkaar in contact, ondanks alle maatregelen? Hoe koppel je mensen met tijd aan mensen met een hulpvraag? Op deze pagina verzamelen we tips en goede voorbeelden.

Deel jouw initiatief

Wil je jouw initiatief hier delen? Klik dan op ‘Bijdrage toevoegen’. Je moet je hiervoor registeren. Je wordt dan ook op de hoogte gehouden van reacties op je bijdrage en kan je afbeeldingen en documenten toevoegen. Bedankt voor je bijdrage!

We organiseren een duurzame pen-vriendschap-relatie tussen generaties. Scholieren en jongeren schrijven een kaart/brief naar ouderen. We organiseren wederkerigheid en verbinden in deze contact-arme tijd. Het initiatief is geïnspireerd op een waar gebeurd historisch verhaal van hulp in wederopbouw.

Stichting FAN vertelt een ontroerend en waar gebeurd stukje Nijmeegse WO2 geschiedenis en in samenwerking willen we dat nieuw leven inblazen. Een briefje in de jaszak van een weggegeven winterjas was het begin van een 70-jarige internationale vriendschap tussen 2 jonge meisjes. Vrijheidsbeperking en hulpvaardigheid zijn thema's die we nu herkennen. De vrijheid die wij na de Tweede Wereldoorlog voelden en soms voor lief namen, komt nu op sommige punten in het gedrang. Zeker niet in de mate die inwoners van Gelderland hebben gevoeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Toch resoneert het verhaal van de oorlog en de wederopbouw die ouderen hebben meegemaakt in de huidige omstandigheden en de situatie die de jongeren van nu straks met de wederopbouw na corona gaan ervaren. Het is voelbaar en het zet ons aan het denken. Daarom willen wij dit idee van penvrienden nieuw leven inblazen. Samen met scholieren.  
  
Hoe ? Scholieren en jongeren schrijven kaarten/brieven naar ouderen. Hier betrekken we scholen bij uit de omgeving Nijmegen. De ouderen kunnen hierop reageren en zo kan er een brievenrelatie ontstaan tussen de partijen (penvrienden). Een sociale verbinding tussen jong en oud, die zeker in deze tijd van geen contact met elkaar hebben een warm gebaar kan zijn en een alternatief bieden voor fysiek contact. Zo kunnen de ouderen de jongeren wellicht ook wat leren over hoe zij destijds om zijn gegaan met de beperking van vrijheid, het belang van sociaal contact in plaats van ‘ieder voor zich’ en misschien wijze raad voor de wederopbouw na afloop van crisis.
  
 

Afbeeldingen

Reageren

Twitter

0  reacties

Velden met een * zijn verplicht.

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.

Een momentje...
Cookie-instellingen